30:e juni

NAMNSDAG

Elof:
Mansnamnet Elof kommer från ett fornnordiskt namn, Elef, som betyder "ensam arvinge".

Leif:
Mansnamnet Leif är ett nordiskt namn med betydelsen 'arvinge'. 

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Demokratiska republiken Kongo: Dagen firas till minne av självständigheten från Belgien denna dag 1960.

VIP födda den 30:e juni

Några andra som också är födda den 30:e juni

1939 – Anna-Greta Leijon,
Svensk politiker (socialdemokrat). Hon har varit statsråd 1973–76 (biträdande arbetsmarknadsminister) och 1982–88,riksdagsledamot 1974–90 samt Skansen-chef.

1964 – Alexandra,
Hong-kongsk grevinna av Frederiksborg. Gift 1995 med Joachim av Danmark. I september 2004 hade paret separerat och ansökte om skilsmässa, vilken gick igenom i april 2005.

Några i musikens värld som är födda den 30:e juni

1917 – 2010 Lena Horne,
Amerikansk sångerska och skådespelare. Hon medverkade i cirka 20 filmer, men på grund av sin hudfärg fick hon aldrig någon huvudroll.   ¤  Stormy Weather

Några kända personer som avled den 30:e juni

1839  Johan Olof Wallin dog 59 år gammal. Han var en  svensk präst och diktare. Han skrev många av psalmerna i den svenska psalmboken, och han var både ärkebiskop och satt med i Svenska Akademien, på stol nummer 1.

1953  Elsa Beskow dog 79 år gammal. Hon var en svensk barnbokskonstnär och författare. Bland hennes verk finns en lång rad av klassiska sagor som Sagan om den lilla, lilla gumman och flera berättelser om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

1978  Umberto Nobile dog 92 år gammal av naturliga omständigheter. Han var en italiensk pionjär i flygning medluftskepp. Han är mest känd för sina Nordpolsresor med luftskeppet "Italia"

Today in history 30:e juni

Några händelser som inträffat den 30:e juni

1894
 

TOWER BRIDGE INVIGS.


  Efter en byggtid på åtta år inviger drottning Viktoria bron Tower Bridge som går över floden Themsen i centrala London. Den ligger alldeles intill den medeltida borgen Towern (från vilken den har fått sitt namn) och är resultatet av en tävling, där över 50 förslag på utformning av en ny bro nedanför London Bridgehar lämnats in, eftersom man behöver ytterligare en förbindelse över floden, då man i slutet av 1800-talet har börjat exploatera området runt Towern. Numera är Tower Bridge ett av Londons ikoniska landmärken.

1908
 

TUNGUSKA-HÄNDELSEN INTRÄFFAR.


  Kvart över sju på morgonen slår en meteorit med diameter på mellan 60 och 1200 meter ner vid floden Steniga Tunguska i Sibirien i östra Ryssland. I den så kallade Tunguska-händelsen fälls 80 miljoner träd på en yta av 2 150 kvadratkilometer skog och nedslaget är den största kollisionen mellan jorden och en annan himlakropp under de senaste 100 000 åren (händelsen kallas nedslag, även om det är troligast, att meteoriten brinner upp i luften och aldrig träffar jordens yta). Inga människor tycks ha omkommit eller blivit skadade i händelsen, men eftersom kraften är så stor, att den skulle ha kunnat ödelägga en storstad, får den till följd att man börjar diskutera hur man ska kunna undvika att jorden träffas av meteoriter i framtiden.

2000

 

NIO DÖR PÅ ROSKILDEFESTIVALEN.


 Under en konsert med gruppen Pearl Jam på Roskildefestivalen blir nio män (tre danskar, tre svenskar, en tysk, en australier och en holländare) ihjälklämda och ett trettiotal personer skadas när publiken rusar mot scenen. Då den efterföljande utredningen visar att publiksurfning kan ha varit en starkt bidragande orsak till olyckan (flera personer har ramlat på ett ställe, varvid publiksurfarna har fallit ner i det ”hål”, som har uppstått och krossat personerna under sig) blir detta snart förbjudet på de flesta festivaler i Europa.