• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 5:e maj 2020

Nya skor, deklarationer och ska ligorna verkligen färdigspelas?

FOTBOLLSHISTORIA:
1956: Trautmann vinner FA-cupfinalen med bruten nacke.
1992: 18 dör i Furiani-katastrofen.
1998: Boca Junior inleder en icke-förlustsvit på 40 matcher.

FÖDDA:
Yossi, Bosse.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM MÅNDAGEN DEN 4/5 2020

Nya skor, deklarationer och ska ligorna verkligen färdigspelas?

Det blev en lite märklig dag igår då den enda i familjen som har ett jobb att gå till hade tagit en semesterdag. Alltså kändes det som söndag istället för måndag. Ett ärende jag hade var att besöka Skechers på Mobilia. Det var dags att byta ut de skor jag köpte förra året i denna butik till ett par nya. Det blev ett par i samma modell, men med andra färger. Mens DLites 3.0 – Silverwood är namnet på skorna och de bör vara ytterligare ett år. Det känns lite som reklam för det tredje största sportskoföretaget med huvudkontor i Manhattan Beach, Karifornien USA. Men det är nog så att har man en gång prövat ett par Skechers skor så blir man lite fast. Jag var den sista i vår familj på fyra personer som skaffade ett par skor av detta märke. Och jag kommer att använda dem i ytterligare ett år.
 

Sedan klarade vi av att skicka in deklarationerna. Praktiskt med e-deklaration om man inte har en massa andra affärstransaktioner som man rört sig med under året. Det har inte vi. Det blev nudelwook till middag och sedan var det tid att packa då det var min tur att hänga med till Kalmar i fyra dagar. Det ska sättas upp några prylar i dotterns lägenhet som jag ska försöka klara av. Sedan ska jag fylla på kaffeförrådet genom inköp hos Gerdas. Marsipankaffet är slut så där blir det minst ett halvt kilo. Från klockan åtta hade Ebba och jag tre timmar i bilen innan vi var framme på Ståthållaregatan 23.
 

I debatten om att slutföra ligor och det är inte bara jag som är emot detta. Följande har jag hämtat från gårdagens Sydsvenskan:
Allt fler kritiska röster höjs kring hur Premier League kan komma att slutföras.
– Om vi kör i gång så är jag säker på att alla kommer att vara väldigt spända, säger Manchester Citys anfallsstjärna Sergio Agüero.
Premier League har redan varnat för att det kanske inte kommer att vara möjligt för klubbarna att spela resten av de sammanlagt 92 ligamatcherna på sina hemmaarenor – och så sent som i onsdags sa Mark Roberts, chef på den nationella enheten för polisiära fotbollsinsatser, att det ä ”osannolikt” att alla tjugo arenor kommer att kunna nyttjas i en eventuell ligaavslutning.
– Med sunt förnuft inser man att det kan vara enklare att hitta lämpligare platser, som inte ligger centralt i en stad, där det är lättare att arrangera matcher, upprätthålla säkerheten utan oproportionerliga polisinsatser och få till en så bra lösning som möjligt, sade han enligt The Times.
Samtidigt har flera spelare uttryckt en rädsla för att bli smittade på planen där de i matchsituationer tvingas utsätta sig för fysisk kontakt och släppa helt på riktlinjer som de annars förväntas följa. Några exempel är Glenn Murray, Brighton, Anthony Rüdiger, Chelsea, Simon Francis, Bournemouth, och Sergio Agüero, Manchester City. Den sistnämnde uttalade sig i veckan i det spanska programmet El Chiringuito TV.
–Uppenbarligen så är majoriteten av spelarna rädda, sa Agüero.
– Om vi kör i gång igen så är jag säker på att alla kommer att vara spända, för så fort en person börjar känna sig sjuk kommer folk att tänka ”vad händer där?”. Att isolera spelare i flera veckor, som en återstart av ligan sannolikt skulle kräva, är heller ingen åtgärd som vore speciellt populär.
– Om vi hamnade i en situation där det skulle kännas nödvändigt att låsa in spelare i två månader så skulle det för mig signalera att landet inte är säkert och det skulle inte gå ihop. Det är ologiskt, säger Brightons vd Paul Barber och får medhåll av Glenn Murray, anfallare i samma klubb.
– Jag hoppas det scenariot inte blir verklighet. Det är långsökt. Att tillbringa åtta veckor borta från sin familj är en ganska stor sak att be om.
I Storbritannien råder alltjämt utegångsförbud, en åtgärd som kommer att omprövas den 7 maj.
 

Jag vet att det var många som tyckte att spelarna skulle ha sina två veckors uppehåll i ligan för att vara tillsammans med sina familjen. Många av dessa tycker att ligan ska färdigspelas även om det nu skulle betyda att spelarna ska tillbringa två månader utan sina familjer. Det låter lite ologiskt.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e maj.

1956 Manchester City vinner klassisk FA-cup final.

Idag 1956 var det final i FA-cupen på Wembley. Finallagen var Manchester City och Birmingham City. Manchester blev mästare efter seger med 3-2. Det klassiska med finalen fick ingen veta förrän efter matchen. I 74:e minuten försökte Birmingham förtvivlat få in bollen. Peter Murphy satsade så hårt att han kolliderade med Manchester Citys målvakt Bert Trautmann och råkade knäa målvakten i nacken. Trautmann svimmade av, med då det på den tiden inte fanns avbytare att sätta in försökte man väcka Trautmann så pass till liv att han kunde fortsätta att stå matchen ut. Efter att ha tagit emot medaljen smärtade nacken fortfarande och vid sjukhusbesöket efteråt visade det sig att en av nack-kotorna hade två brott. Trautmann hade alltså stått de sista 18 minuterna med bruten nacke.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e maj.

1992 Furiani katastrofen

Idag 1992 var det semifinal i Franska cupen mellan Bastia från Korsika och laget som låg etta i ligan Marseille. Matchen skulle spelas på Stade Armand-Césari i Furiani. För att så många som möjligt skulle kunna se matchen hade man byggt ut arenan med en provisorisk läktade för ungefär 10 000 åskådare. Tyvärr höll den inte och strax före avspark rasade den och dödade 18 personer med över 2 300 skadade. Franska fotbollsförbundet ställde in matchen, och de beslöt även att ställa in resten av turneringen där Monaco redan var i final. 1992 spelades aldrig någon final i franska cupen och inget lag korades som segrare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 5:e maj.

1998 Bocas första seger i rekordet

Idag 1998 spelade Boca Junior från Argentina ligamatch mot Huracán. Det blev seger med 4-2. Matchen var början på en fantastisk serie av icke-förluster. Det skulle dröja ända till 16 matcher in på säsongen 1999 innan det kom en förlust. Då blev den också ganska rejäl. 0-4 mot Independiente. Men Boca Junior hade då slagit rekordet på 40 matcher i rad som obesegrade. Detta hjälpte också till för dessa två års argentinamästerskap som laget tog.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 5:e maj.

Yossi BENAYOUN blir 40 år

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare
22 U- och 102 A-landskamper för Israel (1998-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-92),
Hapoel Be'er Sheva 1992-95),
Ajax (1995-96),
Hapoel Be'er Sheva igen (1996-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United igen (2102 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017-18),
Maccabi Petah Tikva (2018-19),
Beitar Jerusalem (2019).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 5:e maj.

Bo LARSSON blir 76 år

Bo Göran "Bosse" LARSSON är född 1944 i Malmö.
Mittfältare
70 A-landskamper för Sverige (1964-78).

Klubbar som spelare:
Malmö FF (1957-66),
VfB Stuttgart (1966-69),
Malmö FF igen (1969-79),
Trelleborgs FF (1980).

Han räknas som Malmö FF:s största och viktigaste spelare genom tiderna, och som Sveriges mest kompletta spelare genom tiderna.

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER för PC (1920x1080)

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv