5:e september

NAMNSDAG

Adela:
Adela är ett forntyskt kvinnonamn med betydelsen "ädel", och en kortform av andra kvinnonamn som börjar på Adel- eller Adil-, exempelvis Adelheid ("ädel gestalt").

 

Heidi:
Kvinnonamnet Heidi är ett fornnordiskt namn som betyder "ljus och molnfri". Den tyska versionen är en kortform av namnet Adelheid (forntyska Adalheit) som är sammansatt av Adel/Adal "ädel" och heid/heit "väsen, gestalt" och betyder alltså "adlig".

VIP födda den 5:e september

Några andra som också är födda den 5:e september

1846 – 1911 Jack Daniel,
Amerikansk spritproducent och grundare av Jack Daniel's. Hans sista ord var: "En sista drink, tack".

1939 – 2006 Clay Regazzoni,
Schweizisk racerförare. Hans största merit är andraplatsen i formel 1-VM 1974.

1969 – Dweezil Zappa,
Amerikansk rockgitarrist, sångare ochskådespelare. Han är son till musikern Frank Zappa och bror till Moon Unit, Ahmet och Diva Zappa.  ¤ Crazy Train

Några kända personer som avled den 5:e september

1970 Jochen Rindt dog 28 år gammal i en bilkrasch i kvalet till Italiens Formel 1 Grand Prix. Han var en tysk-österrikisk racerförare. Han är den ende som postumt blivit världsmästare i formel 1. Det skedde 1970.

1988 Gert Fröbe dog 75 år gammal i en hjärtattack. Han var en tysk skådespelare. Han dubbades då han spelade sin kanske mest kända roll som Bond-skurken Goldfinger 1964.

1994 Harry Brandelius dog 84 år gammal i vad som angav som "sviktande hälsa". Han var en svensk schlager- och vissångare. Han slog igenom år 1938 med sången Han hade seglat för om masten.

1997 Moder Teresa dog 87 år gammal i en hjärtattack. Hon var en romersk-katolsk nunna med indisktmedborgarskap av etniskt albanskt ursprung som grundade Missionaries of Charity i Calcutta år 1948. Hon hette Anjezë Gonxhe Bojaxhiu.

2012Joe South dog 72 år gammal i en hjärtattack. Han var en amerikansk gitarrist och kompositör. Han var mest ihågkommen för låtarna "Games People Play", "Rose Garden" och "Hush"; de två senare genom Lynn Andersons respektive Deep Purples versioner av låtarna.

Today in history 5:e september

Några händelser som inträffat den 5:e september

1972
 

MÜNCHENMASSAKERN


  Åtta palestinier, medlemmar av Svarta september, stormar in i OS-byn i München. De dödade två israeliska idrottsmän och tog nio israeler som gisslan. Svarta september krävde att Israel skulle frige 234 palestinska fångar. På grund av händelsen utlystes utegångsförbud i OS-staden, och spelen fick avbrytas. Israel vägrade ge efter, och organisationen fördes efter förhandlingar den 6 september med Willy Brandt med gisslan till den militära flygbasen Fürstenfeldbruck utanför staden. När den västtyska polisen och militären besköt Svarta september, dödade de sin gisslan på nio israeliska idrottsmän och tränare. I striderna som följde dödades fem av Svarta septembers medlemmar och en västtysk polis.

1987
 

PÅ SPÅRET SÄNDS FÖRSTA GÅNGEN


  Premiär för tv-programmet På spåret med Ingvar Oldsberg. Programmet är ett av Sveriges Televisions största nöjesprogram i modern tid och är en originalidé utvecklad av Steen Priwin, Ingvar Oldsberg och frilansjournalisten Lennart Andersson för SVT i Göteborg 1986.

1987
 

SVERIGE BLIR UTAN TV OCH RADIO I TVÅ TIMMAR


  En säkring i Kaknästornet går och hela Sverige blir utan radio och tv i två timmar.

2001
 

KUNGEN FÅR EN TÅRTA I ANSIKTET


  Kung Carl XVI Gustaf av Sverige blir tårtad på Getterön utanför Varberg. Den 16-årige förövaren, som enligt sin advokat Ingegerd Schmidt ville protestera mot att det finns kungligheter och auktoriteter i samhället, riskerade sex års fängelse, eftersom angrepp på statschefen klassas som högmålsbrott. Straffet blev istället 100 dagsböter för 16-åringen, och 80 dagsböter för hans tre kamrater som hjälpt till att planera dådet, vilket kan jämföras med brottet mot finansministerns som gav 70 dagsböter.