26:e juli

NAMNSDAG

Jesper:
Jesper, mansnamn, är en nordisk ombildning av Jasper, som är en tysk sidoform till Caspar (se Kasper). Detta namn är i sin tur troligen av persiskt ursprung och betyder "skattmästare".

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Kuba: Kubanska revolutionen startade den 26:e juli 1953.

Nationaldag: 
Liberia: Man uppmärksammar den 26:e juli som nationaldag till minne av att  landet blev självständig republik denna dag år 1847.

Nationaldag:
Maldiverna: Man uppmärksammar den 26:e juli till minne av att landet denna dag år 1965 erhöll sin självständighet från Storbritannien.

VIP födda den 26:e juli

Några andra som också är födda den 26:e juli

1922 – 2010 Blake Edwards, amerikansk filmregissör. Mest känd för Rosa Pantern-filmerna med den klantige kommissarie Closseau.

1949 – Thaksin Shinawatra, Thailands premiärminister 2001–2006. Ägare av fotbollsklubben Manchester City 2007 - 2008.

1949 – Roger Taylor, brittisk trummis i rockgruppen Queen.
¤ Drum Solo + I'm in love with my car

1952 – Stellan Bengtsson, svensk bordtennisspelare, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1971.

1963 – Torgny Mogren, svensk längdskidåkare, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1993.

Today in history 26:e juli

Några händelser som inträffat den 26:e juli

1847
 

LIBERIA GRUNDAS


  Frigivna amerikanska, svarta slavar grundar republiken Liberia i Västafrika. Området har då under de senaste 25 åren blivit koloniserat av frigivna amerikanska slavar under American Colonization Societys ledning, då tanken på ett eget land för frigivna slavar har funnits sedan början av 1800-talet. Tanken för kolonisationssällskapet är att slavarna ska kunna ”återvända hem” till Afrika, men dess mål är aldrig att avskaffa slaveriet, utan att få bort de svarta från det fria amerikanska samhället. När republiken är utropad avslutar sällskapet snart sin verksamhet och upplöses året därpå, trots att den nya staten inte är ekonomiskt redo för självständighet. Liberia blir därmed ett av endast två afrikanska länder (det andra är Etiopien), som inte uppstår genom självständighet från europeisk kolonisation.

1887
 

FÖRSTA BOKEN OM ESPERANTO UTKOMMER


 Den rysk-judiske ögonläkaren och språkforskaren Ludwik Zamenhof ger ut (Unua Libro) den första boken om esperanto på ryska, där han beskriver sitt egenkonstruerade språk esperanto, som han försöker lansera som internationellt språk. Han ger ut boken under pseudonymen ”Dr. Esperanto”, där ”esperanto” betyder ”en som hoppas”, och det är de anhängare språket får, som så småningom därför börjar kalla det esperanto. Zamenhofs avsikt med språket är att det ska vara lätt att lära sig och att det ska vara politiskt neutralt, för att kunna användas vid internationella kontakter och därmed främja fred och förståelse vid kontakter mellan olika folk. Det är idag (2019) världens största konstruerade hjälpspråk, även om det inte har fått rollen av sammanlänkande språk.

1908
 

F B I BILDAS


  FBI, Federal Bureau of Investigation, skapas (då som BOI, Bureau of Investigation), då den amerikanske justitieministern Charles Joseph Bonaparte sätter samman en grupp specialagenter, med befogenhet att jaga brottslingar och utreda brott över hela USA (de olika delstaternas poliskårer har ingen makt utanför den egna delstaten och därför kan brottslingar vid den här tiden lätt komma undan, genom att fly till en annan delstat). Organisationens mest kände chef blir sedermera J. Edgar Hoover, som tillträder 1924 och förblir på posten till sin död 1972 och utvecklar den till den stora polismyndighet FBI är idag.

1945
 

CHURCHILL AVGÅR SOM PREMIÄRMINISTER I STORBRITANNIEN


  Winston Churchill avgår som premiärminister till följd av Labourpartiets seger i de allmänna valen. Han efterträds av Clement Attlee.

1947

C I A SKAPAS


  CIA, Central Intelligence Agency, skapas genom att National Security Act träder i kraft. Den ersätter föregångaren Office of Strategic Services (OSS) som har bildats 1942, under andra världskriget, men avskaffats direkt vid krigsslutet, eftersom en hemlig rapport (publicerad för allmänheten först efter kalla krigets slut) har visat att den har åsamkat amerikanska medborgare och företag samt även USA:s nationella intressen stor skada. CIA är tänkt att vara en fredstida motsvarighet, som till en början inte får samma befogenheter som OSS.