• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 3:e juni 2020

Bra golfspel och Kvällstundens innehåll vecka 23.

FOTBOLLSHISTORIA:
1997: Roberto Carlos makalösa frispark.
2002: Rivaldos makalösa filmning i VM mot Turkiet.
2008: Gretna FC går i konkurs och upplöses.

FÖDDA:
Mario, Łukasz.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM TISDAGEN DEN 2/6 2020

Bra golfspel och Kvällstundens innehåll vecka 23.


Då det var tisdag igår så var det golfbanan och gubbarna där som gällde. Igår var vi åtta styck och Håkan satte nytt rekord med 28 slag på de första nio hålen. Det var åtta bättre än hans handikapp. Därför var det han som lätt vann potten på de första nio hålen. Det gick dock inte lika bra för honom på de sista nio. Fast där lossnade mitt spel. Även här är 36 banans handikapp och jag hade 32 slag. Med mina 37 på de första nio slutade jag på 69 slag, tre bättre än banans par och det gjorde att jag lyckades ta hem potten både på de sista nio hålen och sammanlagt. Insatsen var 60 kronor och med en vinst på 320 kr så var dagen räddad. Det var inte bara vädret som var lyckat utan även spelet.
 

Detta gjorde att jag kunde ta det lugnt och ligga i loungegruppen i trädgården och läsa Kvällsstunden. Där fanns det artiklar om världens äldsta bloggare Dagny Carlsson som nyligen fyllde 108 år, den lite yngre namnen Bert Karlsson som fortfarande håller igång och har bildat ett nytt politiskt parti fast denna gång bara på det lokala planet, Sportprofilen var Eric Cantona som inte behöver närmare presentation, Gustav Eriksson som långt efter sin dör fick tillnamnet Vasa, men när var han egentligen född? Det vet man inte säkert. Tåget i Mauretanien stod det skrivet om. Det är världens längsta med sina 200 vagnar och cirka 2,5 kilometer långt. Fyra lok är kopplade före. Visserligen har Australien rekordet på längsta tåg, men detta körde bara en kort sträcka för att komma med i Guinness rekordbok. Mauretanientåget går varje dag med järnmalm och en och annan passagerarvagn. Det fanns en artikel om det längs bevarade underverket efter pyramiderna. Det var fyrtornet på Faros som rasade vid den tredje jordbävningen som gradvis förstörde underverket. Det var 1323. Sedan fanns även ett inslag om isolering med tanke på coronaviruset, men här stod om sjukhusen som fanns fram till 1950-talet där människor med smittosamma sjukdomar isolerades tills de var friska. Min mor var en av dem som fraktades till ett sådant sanatorium då hon i barndomen hade scharlakansfeber. Även Lasse Åberg och författaren Viveca Lärn var två som i unga år vårdades på dylika sjukhus då de var fyra och sex år gamla.

FOTBOLLSHISTORIA från den 3:e juni.

1997 Carlos frispark
 

Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.

FOTBOLLSHISTORIA från den 3:e juni.

2002 Rivaldo utmärker sig negativt.
 

Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.

FOTBOLLSHISTORIA från den 3:e juni.

2008 Gretna FC tackar för sig

Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner efter andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.

Som på så många andra ställen där klubbar går omkull så har det inte dröjt lång tid innan riktigt trogna supporters försökt starta ett nytt lag. Detta hände i Gretna samma år som den gamla klubben gick i graven. 2008 bildades Gretna FC 2008. Laget håller numera till i Lowland Football League i Skottland. (Motsvarande division 5).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 3:e juni.

Mario GÖTZE blir 28 år

Mario GÖTZE är född 1992 i Memmingen, Tyskland.
Mittfältare
25 U- och 63 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:
SC Ronsberg (1995-98),
FC Eintracht Hombruch (1998-2001),
Borussia Dortmund (2001-13),
Bayern München (2013-16),
Borussia Dortmund igen (2016-).

Världsmästare 2014.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 3:e juni.

Łukasz PISZCZEK blir 35 år

Łukasz Piotr PISZCZEK är född 1985 i Czechowice-Dziedzice, Polen.
Försvarare
10 U- och 66 A-landskamper för Polen (2007-19).

Klubbar som spelare:
LKS Goczałkowice-Zdrój (1992-2001),
Gwarek Zabrze (2001-04),
Hertha Berlin (2004-10),
Zagłębie Lubin (2004-07 lån),
Borussia Dortmund (2010-)

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER till PC 1920x1080

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv