• Boris dagliga blogg

Söndagen den 24:e mars 2019

Sverige-Rumänien.
Dags att vila Berg och Forsberg?
EM-kval grupp F.
EM-kval grupp D.
EM-kval grupp J.


FOTBOLLSHISTORIA:
1965: Liverpool vidare på lottning.
2007: Montenegros första landskamp.
2007: Första tävlingsmatchen på Nya Wembley
2012: Cristiano Ronaldo snabbast till 100 mål.

FÖDDA:
Benoit, Aliou.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA är givetvis svensk. Detta efter den utmärkta inledningen på EM-kvalet med seger över Rumänien med 2-1. VM-tröjan hänger med fortfarande så det är den jag har på mig idag.

Sverige-Rumänien.


Idag spelas kvalet klart till Africa Cup of Nations och därför återkommer jag till detta imorgon. Istället koncentrerar jag mig på EM-kvalet. Igår var det dags för grupperna D, F och J. Då Grupp F är mest intressant så startar jag med den. Intresset för gruppen beror givetvis på att Sverige spelar i denna grupp. De ställdes i första matchen mot Rumänien. Det är den elfte landskampen mellan Sverige och Rumänien. Med en summerad målskillnad på 20–11 i svensk favör har det hittills blivit fyra segrar, tre oavgjorda och tre förluster mot dagens motståndare. Den mest intressanta av dessa uppgörelser stod 1994 i VM i USA då Sverige vann på straffar och Tomas Ravelli blev stor hjälte med två räddningar.
 

Dags att vila Berg och Forsberg?


Sverige ansågs vara favoriter i gårdagens match. Fast det snackades på förhand mycket om försvaret som saknade en del nysckelspelare. För min del så tycker jag att anfallet saknat mer än försvaret. Marcus Berg visade än en gång att han totalt saknar självförtroende och slår knut på sig själv istället för att åtminstone testa målvakten med  ett skott. Tidigare så var han en fruktad målskytt i sitt klubblag Al-Ain, men denna säsong har han inte ens gjort några mål där. Emil Forsberg kanske kan försvaras lite med att han varit skadad, men han är inte heller  någon pålitlig anfallare. Därför var det kul att den ende internationellt sett skicklige målspottaren Viktor Claesson gjorde vad han skulle, ett mål. Sedan visade Robin Quaison, med ett mål att han kan bli något riktigt stort. Visserligen fick Alexander Isak bara fem minuter, men jag tyckte att han på dessa presterade mer än Berg och Forsberg tillsammas på dessa få minuter. Så visst kan Sverige framåt också. Och det kommer att behövas.
 

EM-kval grupp F.


Sveriges grupp är en sexlaggsgrupp så det spelades två matcher till. En var mellan de två lag som kommer att sluta femma och sexa. Malta och Färöarna. Det slutade 2-1 så det kommer att bli Malta på femte plats och Färöarna sexa. Fast det behövdes kanske inga matcher spelas för att denna gissning ska slå in. Frågan är vilka som tar sig till EM. Spanien måste anses vara gruppens favoriter och de var matchens favoriter igår då de mötte Norge. Det slutade endast 2-1 (vilket för övrigt  var resultatet i alla tre matcher i gruppe) och segermålet för Spanien kom på en straff. Ett tips är väl att det blir Sverige som följer med Spanientill EM, men Norge kan bli farliga om Lagerbäck lyckas ha fått ordning på sina landslagsmän.
 

EM-kval grupp D.


Grupp D som är en femlagsgrupp hade ett lag som fick stå över första omgången. Det var Danmark. Fyra lag spelade igår och förutom Danmark som lär vara favorit att gå till EM så är Schweiz ett ganska säkert kort. De vann gårdagens tidiga match i Tbilisi. Då förstår alla att det var Georgien som var motståndaren. De har aldrig tagit sig vidare från ett kval och lär inte göra det denna gång heller. Jag tror inte att Irland kommer till EM heller även om de inledde med att besegra Gibraltar. Detta är FIFAs minsta fotbollsnation som för andra gången kvalar till EM. De vann ingen match i kvalet till 2016 och jag tror inte att de tar någon seger i detta kval heller. Men Irland imponerade inte speciell med segerrn på bara 1-0. Som jag skrev så är detta den grupp som jag inte kan se annat än att Schweiz och Danmark kommer att sluta etta och tvåa.
 

EM-kval grupp J.


Grupp J som avverkade tre matcher har lite tuffare att välja ut två EM-lag. Här står det mellan tre nationer och alla vann de sina första matcher igår. Största favoriten är givetvis Italien som slog Finland med 2-0 och Italien missar inte ett stort mästerskap till. Grekland var i Vaduz och vann med 2-0 mot Liechtenstein. Tredje laget som kan ta sig till EM är Bosnien Hercegovina som vann över Armenien med 2-1. En gissning från min sida är att Bosnien kommer att ta andraplatsen i tabellen. Nu har alla grupper spelat första omgången och idag startar andra omgången i grupperna C, E, G och I. Av de tio matcher som spelas så finns det endast en stormatch i mina ögon. Det är Nederländerna mot Tyskland. Den drar igång kvart i nio och för oss som inte har CMore så går det bra med TV12.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e mars.

1965 lottning avgör

Idag 1965 mötte Liverpool Köln i Europa Cup i Rotterdam. Anledningen till att matchen gick i Nederländerna var att både hemma- och bortamatch i denna kvartsfinal hade slutat 0-0. Dagens match var alltså ett omspel. Liverpool tog ledningen med 2-0, men innan matchen var över hade Köln kvitterat till 2-2. 1965 hade UEFA bara regeln att lottning gällde för att avgöra vilket lag som skulle gå till semin. Slantsinglingen vann Liverpool, men i semin slogs de ut av Inter med 4-3 sammanlagt.

2007 första landskampen

Idag 2007 spelade Montenegro sin allra första landskamp. De mötte Ungern och vann med 2-1. Just nu ligger laget på 46:e plats på FIFAs världsranking.

2007 första landskampen på Wembley

Första tävlingsmatch-målet på nya Wembley. Första tävlingsmatch-målet på nya Wembley.

Idag 2007 spelade England och Italien den första matchen på Nya  Wembley. Det var en U-21 landskamp och Giampaolo Pazzini gjorde det första målet efter bara 29 sekunder. Matchen slutade 3-3 inför 55 700 betalande åskådare trots att det var utsålt 60 000. Nu var det inte riktigt den första matchen då Multiplex och Wembley Stadium andällda hade mötts inför tomma läktare då gräset på arenan var klart. Dessutom hade det spelats en match inför betalande åskådare den 17:e mars. Det var Geoff Thomas Foundation Charity XI som mötte the Wembley Sponsors Allstars. Den matchen slutade 2-0. Men det var idag 2007 som första tävlingsmatchen spelades.

2012 Ronaldo 100

Idag 2012 spelade Real Madrid hemma mot Real Sociedad. Det blev en ganska enkel seger med 5-1. I vanlig ordning var Cristiano Ronaldo en av Reals målskyttar och det var inte vilket mål som helst. Det var Ronaldos 100:e mål för Madridklubben. Fler har gjort 100 mål, men ingen på så få matcher som Ronaldo. Han hade varit i klubben sedan juli 2009. Det tog alltså inte ens tre säsonger.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 24:e mars.

Benoit ASSOU-EKOTTO blir 35 år

Benoit Pierre David ASSOU-EKOTTO är född 1984 i Arras, Frankrike
Försvarare
24 landskamper för Kamerun.

Klubbar som spelare:
Lens (1994-2006),
Tottenham Hotspur (2006-2015),
Queens Park Rangers (2013-14 lån)
Saint-Étienne (2015-16),
Metz (2016-18).

I en intervju med The Guardian 1 maj 2010 berättade Assou-Ekotto att han spelar fotboll för pengarna och inte för att det är hans passion. Han sade även att han inte tror på vänskap inom fotboll.

Aliou CISSE blir 43 år

Aliou CISSE är född 1976 i Ziguinchor, Senegal
Försvarare/Mittfältare
35 landskamper för Senegal.

Klubbar som spelare:
Lille (1994-97),
Sedan (1997-98),
Paris SG (1998-2001),
Montpellier (2001-02),
Birmingham City (2002-04),
Portsmouth (2004-06),
Sedan igen (2006-08),
Nîmes (2008-09).  

Lag som tränare:
Senegal U23 landslag (2012-13 assisterande),
Senegal U23 landslag (2013-15),
Senegals landslag (2015-).

Alious kusin Ibrahima Cissé har skapat rubriker genom sitt företag Fair Trade Cashew Company som specialiserar sig på cashew i Senegal. Efter att hans kusin rådgivit honom om det åt Aliou enligt rapporter massvis med cashewnötter inför matcher.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln