2:a april

NAMNSDAG

Gudmund:
Mansnamnet Gudmund är fornnordiskt och betyder skyddad av gudarna. Den isländska formen är Guðmundur.

Ingemund:
Mansnamnet Ingemund är ett fornnordiskt namn som betyder 'skyddad av Ing' där Ing möjligtvis är namnet på en fornnordisk gud.

VIP födda den 2:a april

Några i musikens värld som är födda den 2:a april

1905 – 1982 Kai Gullmar,
 Svensk schlagerkompositör, sångare och 
skådespelare. Hon hette Gurli Maria Bergström och skrev otaliga svenska schlagers.

1928 – 1991 Serge Gainsbourg,
 Fransk sångare ochkompositör. Han deltog som låtskrivare tre gånger i ESC. Första gången för Luxemburg med bidraget Poupée de cire, poupée de son med France Gall som vann tävlingen.

1947 – Emmylou Harris,
 Amerikansk countrysångerska, gitarrist 
och låtskrivare. Hon tilldelades 2015 Polarpriset.

1952 – 2001 Leon Wilkeson,
 Amerikansk basist som var med i rockbandet Lynyrd Skynyrd från 1972 till sin död 2001.

1959 – Nisse Hellberg,
 Svensk kompositör, textförfattare, mest känd som sångare, gitarrist och frontman i bandet Wilmer X.

Några kända personer som avled den 2:a april

1872 Samuel Morse dog 80 år gammal av vad som i böckerna bara förklarats med, sjukdom. Han var en amerikansk konstnär och uppfinnare. Han har blivit mest känd som uppfinnare av ett elektriskt telegrafsystem, där han använde sitt eget alfabete med korta och lång signaler.

2005 Johannes Paulus II dog 84 år gammal av en elakartad urinvägsinfektion, vilket ledde till livshotande hjärt- och njursvikt. Han var en polsk teolog och författare. Han var påve från den 16 oktober 1978 till sin död. Hans riktiga namn var Karol Józef Wojtyła.

2008 Mona Seilitz dog 65 år gammal av bröstcancer. Hon var en svensk skådespelare, konstnär och programledare. Hon föddes och växte upp i Malmö, där hon började sin bana som barn på Teater 23.

2010 Ragnar Nygren dog 72 år gammal av cancer. Han var en svensk musiker som slog igenom nationellt 1957 som frontfigur i bandet Rock-Ragge & His Four Comets. På 1970-talet var han en av stjärnorna i Rockfolket.

Dagens historia i filmklipp 2:a april

Några händelser som inträffat den 2:a april

1801
 

SLAGET VID KÖPENHAMN.


  Den brittiska flottan angriper den danska på Köpenhamns redd, för att tvinga Danmark att lämna det väpnade neutralitetsförbundet som landet har ingått tillsammans med Sverige, Preussen och Ryssland för att garantera fri handel med Frankrike under de pågående franska revolutionskrigen. Sedan en stor del av den danska flottan har blivit förstörd i angreppet kan den brittiske befälhavaren Horatio Nelson dagen därpå inleda förhandlingar med den danske prinsregentenFredrik (VI) och Danmark går med på att lämna förbundet. Därefter seglar den brittiska flottan mot Karlskrona, för att genom ett liknande anfall mot den svenska flottan förmå Sverige att på samma sätt gå ur förbundet, men när bud kommer om att den ryske tsaren Paul I några dagar tidigare har blivit mördad står förbundet inför sin upplösning och angreppet på svenska flottan blir aldrig av.

1912
 

TITANIC LÄMNAR VARVET I BELFAST.


  Ångfartyget RMS Titanic lämnar det skeppsvarv i irländska Belfast, där hon under de senaste tre åren har blivit byggd, för att bege sig mot den sydengelska kuststaden Southampton, varifrån hon den 10 april ska påbörja sin jungfrufärd över Atlanten till New York.

1982
 

FALKLANDSKRIGET INLEDS.


  Argentina, som i flera år har gjort anspråk på de brittiska Falklandsöarna i Sydatlanten (utanför Argentinas kust) och som i mars har besatt Sydgeorgien, inleder en invasion av Falklandsöarna, då man landsätter trupper vid York Bay och snabbt intar ögruppens flygplats. Därmed inleds det så kallade Falklandskriget mellan Argentina och Storbritannien, som kommer att vara till 14 juni och bland annat leda till den argentinska militärjuntans fall.