10:e februari

NAMNSDAG

Iris:
Iris är grekiska och betyder "regnbåge". Ordet kan syfta på ögats regnbågshinna, växtsläktet irisar eller gudinnan Iris.

VIP födda den 10:e februari

Några andra som också är födda den 10:e februari

1930 – Robert Wagner,
 Amerikansk skådespelare. Han har medverkat i flera populära tv-serier, bland annat It Takes a Thief och Par i hjärter.

Några i musikens värld som är födda den 10:e februari

1937 – Roberta Flack,
 Amerikansk sångerska.  Hon hade under stora framgångar på hitlistorna med "Killing Me Softly With His Song"

1962 – 1986 Cliff Burton,
 Amerikansk hårdrocksmusiker. Han var basist i Metallica till han omkom i en trafikolycka i Dörarp i Småland. 

Några kända personer som avled den 10:e februari

1923 Wilhelm Röntgen dog 77 år gammal av orsaker som aldrig angivits. Han var en tysk fysiker. Han blev, för sin upptäckt av röntgenstrålningen, den förste nobel-pristagaren i fysik 1901.

1957 Laura Ingalls Wilder dog 90 år gammal i sviterna av diabetes och hjärtproblem. Hon var en amerikansk författare. Hon är mest känd för bokserien Lilla huset på prärien, som till viss del är självbiografisk.

1992 Alex Haley dog 70 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk författare. Rötter (Roots) är hans mest kända bok, där han skildrar sin släkts historia från anfadern Kunta Kinte som kom till Amerika som slav från Gambia och dennes ättlingar fram till och med honom själv.

2008 Roy Scheider dog 75 år gammal i sviterna av benmärgscancer. Han var en amerikansk skådespelare. Hans stora roll var som polischef Martin Brody i de första filmerna om Hajen.

2014 Shirley Temple dog 85 år gammal i sviterna av en kronisk lungsjukdom efter ett livslångt rökande. Hon var en amerikansk amerikansk skådespelerska och diplomat. Hon tog emot en Barn-Oscar 1934 och blev därmed historiens yngsta Oscarsvinnare. På äldre dagar jobbade hon som politiker.

2022 Ingvar Olsberg dog 76 år gammal i en hjärtinfarkt. Han var en svensk sportjournalist och programledare i TV. Även känd för att ha varit med och startat frågeprogrammet På Spåret.

Dagens historia i filmklipp 10:e februari

Några händelser som inträffat den 10:e februari

1863
 

BRANDSPRUTAN UPP FUNNEN.


  Amerikanen Alanson Crane tar patent på brandsprutan.

1945
 

GENERAL VON STEUBEN SÄNKS.


  Det tyska transportfartyget General von Steuben, som evakuerar den tyska befolkningen och sårade soldater från Ostpreussen till Świnoujście, sänks av en sovjetisk ubåt på södra Östersjön. 300 personer räddas, men 3 600 omkommer när fartyget sjunker.