30:e mars

NAMNSDAG

Holger:
Holger är en förkortad form av det gamla nordiska mansnamnet Holmger (fornsvenska Holmgæirr). Namnet är ett så kallat variationsnamn, sammansatt av förleden "holme" (fornsvenska holmber) och efterleden "spjut" (fornsvenska gæirr).

Holmfrid:
Holmfrid är ett fornnordiskt mansnamn som ursprungligen var ett kvinnonamn. Namnet är sammansatt av holme och frid. Namnet finns omnämnt på ett flertalrunstenar, framförallt i Uppland.
 

Återkommande minnesdagar

Flaggdag:​
Åland: Dagen för högtidlighållande av Ålands demilitarisering och neutralisering

VIP födda den 30:e mars

Några andra som också är födda den 30:e mars

1858 – 1922 Arvid Nordquist,
 Svensk specerihandlare. Han var grundare av och sedan 1907 verkställande direktör för Arvid Nordquist H.A.B.

1937 – Warren Beatty,
 Amerikansk skådespelare och filmregissör. Han är yngre bror till skådespelaren Shirley MacLaine.

Några i musikens värld som är födda den 30:e mars

1930 – 2023 Rolf Harris,
 Australisk sångare, kompositör och TV-personlighet. Han blev känd genom TV-serien "The Rolf Harris Show".

1964 – Tracy Chapman,
 Amerikansk singer-songwriter. Hon är känd för sin förmåga att skriva stark och betydelsefull sånglyrik. Hon slog igenom 1987 med låten "Fast Car".

1975 – Ray Scott,
 Amerikansk county-musiker. Fullständigt namn Carlton Ray Scott, Jr. Han startade sitt första band vid 19 års ålder.

1979 – Norah Jones,
 Amerikansk sångerska, pianist och låt-skrivare som är dotter till sitarspelaren Ravi Shankar.

Några kända personer som avled den 30:e mars

1983 Einar Nerman dog 94 år gammal. Han var en svensk tecknare och konstnär. Han nräknas som sveriges bästa tecknare. Hans mest kända och spridda skapelse är etiketten Solstickan på tändsticksaskar. Modell till den figuren var Nermans son Tom.

1986 James Cagney dog 86 år gammal i en hjärtattack. Han var en amerikansk skådespelare. Han fick sitt genombrott 1931 som gangster i Public Enemy - samhällets fiende nr 1, och spelade också oftast tuffa gangstertyper på film.

Dagens historia i filmklipp 30:e mars

Några händelser som inträffat den 30:e mars

1867
 

USA KÖPER ALASKA AV RYSSLAND.


  Klockan fyra på morgonen undertecknar representanter för USA och Ryssland ett fördrag, genom vilket USA för 7,2 miljoner dollar köper kolonin Ryska Amerika (nuvarande Alaska; summan motsvarar 1,67 miljarder dollar i 2006 års värde). Anledningen till att Ryssland säljer området är dels, att ryska staten har ekonomiska problem, dels att man fruktar att genom ett krig förlora området till britterna, utan att få någon ersättning för det. Den allmänna opinionen i USA är dock negativ till köpet, då området anses svårtillgängligt och värdelöst. Denna inställning ändras inte förrän man i slutet av 1890-talet hittar guld i Klondike och en guldrush till Alaska inträffar.

1964
 

PREMIÄR FÖR FRÅGEPROGRAMET "JEOPARDY".


  Den amerikanska tv-frågesporten Jeopardy!, vars unika spelidé går ut på att det är programledaren, som ger svaren och de tävlande, som ställer frågorna, sänds för första gången på tv-kanalen NBC. Art Fleming är programledare och förblir så tills programmet läggs ner 1975. Han leder det även under ett försök att återlansera det 1978–1979, då det åter läggs ner. Det återupptas på nytt 1984 och sedan dess har det letts av Alex Trebek. Så småningom görs lokala versioner av programmet i andra länder och en svensk version sänds på TV4 1991–2007, först med Magnus Härenstam (till 2005) och sedan Adam Alsing som programledare.

1981
 

MORDFÖRSÖK PÅ RONALD REAGAN.


  Den amerikanske presidenten Ronald Reagan blir utsatt för ett misslyckat mordförsök, drygt två månader efter sitt tillträde. Attentatsmannen John Hinckley skjuter Reagan i bröstet och punkterar hans ena lunga samt skadar tre andra närvarande, just som presidenten är på väg ut från Hotel Hilton i Washington, D.C., där han har hållit tal. Hinckley grips omedelbart och under rättegången framkommer det, att han har utfört dådet, för att försöka imponera på skådespelaren Jodie Foster, som han har förälskat sig i. Då hans mentala hälsa är svag fritas han från ansvar för handlingen och döms till rättspsykiatrisk vård. Detta väcker stark kritik inom USA och leder till att flera delstater skärper kraven för att man ska kunna fritas från ansvar för brottshandlingar.