• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 8:e februari 2023

NAMNSDAG:
Berta
Bert

TEMADAG:
Ägghalvans dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Molasses Bar Day
Kite Flying Day
Laugh and Get Rich Day
Opera Day

RUBRIKER.

Tandläkarbesök.
Platsar ordet normal någonstans?
The Pact och omspel i FA-cupen.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/2:
1931: Målrekord av en spelare i en match i Spanska ligan.
1998: Efter 24 sorger och bedrövelser vann äntligen Sporting de Gijón
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/2
:
Atiba HUTCHINSON, 
Ulises DE LA CRUZ, 
Joy FAWCETT, 
Hristo STOITJKOV.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN SJUNDE FEBRUARI 2023.

Tandläkarbesök.
 

I går morse tränade jag lite golf. Fast det var inte med klubbor eller på någon bana. Det var att gå upp i tid. Vår Koko-golf brukar starta vid niotiden och i gång hade jag ett ärende vid niotiden. Alltså var träningen i att gå upp tidigt. Redan vid halv-åtta steg jag upp. Redan vid halv nio var jag vid biblioteket. Här skulle jag hämta en bok som hustrun beställt. Med det ärendet utfört kom jag till det som jag bokat tid för klockan nio. Eller rättare sagt så var det min tandläkare vid Gustav Adolfs Torg som bokat in mig. 45 minuter senare hade hon lagat den söndriga plomben, gjort årets undersökning och plockat bort ett antal tandstenar. Allt gick ganska smärtfritt utom det allra sista som var att jag skulle betala drygt 2000 kronor för besöket. Men det visade sig vara den naturliga taxan, enligt min tandläkardotter.

Platsar ordet normal någonstans?
 

På tal om naturligt så kan normalt anses vara detta. Jag passerade en affär i butikskedjan som heter Normal. Deras namnval är lite fel då jag anser att det inte finns något som är normalt. Alla människor är unika och det betyder att ingen är normal. Ordet är ganska fånigt. Då jag ofta refererar till fotboll så tänkte jag på en frågeställning med ordet normal. ”Hur länge varar en normal fotbollsmatch?” Det är en fråga som är omöjlig att besvara då ingen vet hur länge en fotbollsmatch varar. Dessutom finns det inga normala fotbollsmatcher. Någon som kunde vara normalt är att butiker i centrum öppnar klockan tio. Jag promenerade runt en kvart för att vänta in öppningstiden hos spelbutiken Playoteket. Där skulle jag köpa ett nytt spel i födelsedagspresent till yngsta dotterns belgare. På så sätt får även jag nytta av presenten. Men vad är det som inte är normalt med spelbutiker? Jo, antagligen så spelar innehavarna spel hela nätterna och då orkar man inte upp till klockan tio. Playoteket öppnar klockan elva. Där missade de en kund för så länge tänkte jag inte stanna i centrum. Vi har ju vårt elvakaffe som jag måste hinna hem till.

TRAILER TRAILER

The Pact och omspel i FA-cupen.
 

Gårdagens TV kvävde en engelsk deckare ansåg hustrun. Fast om man ska gå efter bladet om den stundande bokrean så heter det kanske inte deckare längre. Böckerna i ämnet har bytt namn till ”Spänning”. Så det blev spänning på TV. Jag såg en ny serie som hette ”The Pact”. Det visade sig att den nya serien var den nya andra säsongen. Alltså valde vi att in leda med första avsnittet av sex ur säsong ett. En vidrig bryggerichef i södra Wales luras ut i skogen under en firmafest av fyra av sina anställda som vill ”ge igen”. Då de ångrar sig och ska hämta tillbaka honom är han död. Här kommer pakten in. De fyra ska inte berätta något för då kan de fällas för dråp. Första avsnittet byggde upp historien. Sedan kan man undra hur de kommande fem timmeslång avsnitten ska fortskrida?

Det var omspel i FA-cupen och jag kom lägligt in i matchen mellan Sheffield United och Wrexham. Jag bespetsade mig på en förlängning och eventuella straffar då matchen var inne på övertid. Då blixtrade hemmalaget till och satte två baljor. Med 3-1 är Sheffield United vidare och möter Tottenham i nästa omgång. I de andra tre omspelsmatcherna Vann Burnley med 2-1 över Ipswich möter Fleetwood i kvarten då Fleetwood vann med 1-0 över Sheffield Wednesday. Grimsby vann med 3-0 över Luton och som lägst rankat lag från division fyra får Grimsby åka till Southampton för sin kvartsfinal.

IDAG! ONSDAGEN DEN ÅTTONDE FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Berta
Bert

 

Namnsdagar den 8:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Malakias (till minne av den profet som har skrivit Gamla testamentets sista bok; utgått)
1901–1985 – Berta
1986–1992 – Berta, Bert och Bertram (utgått)
1993–2000 – Berta och Berthold (nu 11 juni)
Från 2001 – Berta och Bert

TEMADAG:

Äggahalvans dag
 

Här kommer allt du behöver veta om kokta ägg.
För de som inte är äggfrälsta så är ett ägg bara ett ägg. Men för äggälskare runt om i världen finns det något alldeles speciellt med att få till det där perfekta ägget. Hårdkokt, löskokt eller lite mittemellan, första steget mot ditt perfekta ägg är att lära dig koktiden.
Koktid för perfekta ägg
Löskokt ägg - 5 minuter
Här är gulan rinnig och vitan har blivit fastare.
Krämigt ägg - 6 minuter
Gulan har börjat bli lite fastare i kanterna men är fortfarande krämig. Äggvitan är nästan helt fast.
Krämig kärna - 7 minuter
Gulan är fortfarande krämig i mitten men vitan har blivit helt fast.
Perfekta ägghalvan - 8 minuter
Här är hela ägget fast och går fint att skära i halvor men det finns fortfarande en krämighet.
Perfekt i röror - 9 minuter
Efter 9 minuter har du ett fast ägg som är perfekt när du t ex har hackat ägg i gubbröra.
Hårdkokt ägg - 10 minuter
Om du gillar riktigt hårdkokta ägg med en ljusgul äggula så är det 10 minuter du bör satsa på. Koka dock inte längre eftersom äggulorna då kan bli gryniga.

TEMADAG:

Molasses Bar Day. Melass kakans dag. Bar är ju ett långsträckt bakverk som man sedan skär i mindre bitar som kakor. Melass får mig att tänka på djurfoder. Det är en tjock sirapsartad substans som utvinns från saften av sockerrör eller sockerbetor. Hos oss används det mest som djurfoder, men i andra länder, speciellt i USA, är det även vanligt som sötningsmedel i matlagning och bakning. Så om man vill fira med att äta Melasskakor får man nog tillverka dem själv. Så sätt igång ocj Googla ett passande recept. Baka och låt väl smaka.

Kite Flying Day. Drakflygatdagen. Att koppla av ed att flyga drake har man gjort sedan 400-talet i Kina. Det har inte bara använts för nöjes skull utan vissa anser att drakarna varit en hjälp vid militära fälttåg och för att mäta distansen till fientliga trupper eller signalera meddelanden till de egna trupperna. Nu används de fem olika typer av drakar, mjukvingade, hårdvingade, platta, tredimensionella och mångfotade, till tävling och framförallt nöje. 

Laugh and Get Rich Day. Skratta och bli rik-dagen. Att kunna skratta har vetenskapligt visat sig kunna öka produktioen av endorfiner. Endorfin är ett hormon som kroppen tillverkar själv, och som lindrar smärta. Det betyder att om man kan skratta så blir man inte rik på pengar utan att man blir lyckligare och det är kanske den största rikedomen. "Ett skratt förlänger livet" är nog inte helt fel.
 

Opera Day. Operans dag kan ju inneböra att man ska besöka en opera, men det passar ju inte varje dag. Lyssna på något operastycke kan vara ett bra sätt att fira dagen. Den opera som många tänker på då man hör namnet föddes i Venedig i Italien på 1600-talet. 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN ÅTTONDE FEBRUARI.

1931 Bata gör sju mål.
 

Athletic Bilbao's Agustín Sauto Arana som kallades Bata satte målrekord idag 1931 i en spansk ligamatch. Och det var inte vilken match som helst. Bibao mötte Barcelona och vann med hela 12-1. Bata gjorde sju av målen och det är fortfarande rekord i spanska ligan. Fast det tangerades 1952, och då var det Barcelonaspelaren Laszló Kubala som gjorde sju mål i 9-0 segrn över Sporting Gijón den 10:e februari 1952.

1998 Inget rekord att skryta med.
 

Sporting de Gijón hade idag 1998 kunna sätta ytterligare rekord om de inte vunnit med 2-1 över Racing Santander. Detta var nämligen Gijóns första seger på 24 matcher. Ett rekord som står sig än idag. Det blev bara ytterligare en seger och med sju oavgjorda skrapade laget ihop 13 poäng och blev i särklass det sämsta laget, 26 poäng efter Mérida som blev näst sist och också trillade ner i Segunda División. Efter tio år tog Sporting de Gijón steget upp i högsta divisionen igen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN ÅTTONDE FEBRUARI.

Atiba HUTCHINSON blir 40 år.
 

Atiba HUTCHINSON är född 1983 i Brampton, Ontario, Kanada
Försvarare/mittfältare
29 U- och 101 A-landskamper för Kanada (2001-).

Klubbar som spelare:
Brampton Braves (junior),
North Scarborough Soccer Club (junior),
York Region Shooters (2002-03),
Toronto Lynx (2003-04),
Östers IF (2004),
Helsingborgs IF (2004-06),
FC Köpenhamn (2006-10),
PSV Eindhoven (2010-13),
Besiktas (2013-).

2005 blev han utsedd till årets HIF:are.

Ulises DE LA CRUZ blir 49 år.
 

Ulises Hernán DE LA CRUZ Bernardo är född 1974 i Carchi, Ecuador
Försvarare
101 A-landskamper för Ecuador (1995-2001).

Klubbar som spelare:
Deportivo Quito 1991-94),
Barcelona SC (1994-97),
Deportiva Aucas (lån 1996),
LDU Quito (lån 1997),
LDU Quito (1998-2001),
Cruzeiro (lån 1999),
Barcelona SC (lån 2001),
Hibernian (2001-02),
Aston Villa (2002-06),
Reading (2006-08),
Birmingham City (2009),
LDU Quito igen (2009-12).

Joy FAWCETT blir 55 år.
 

Joy Lynn FAWCETT är född 1968 i 
Inglewood, California, USA
Försvarare.
241 A-landskamper för USA (1987-2004).

Klubbar som spelare:
California (1987-89)
Ajax Manhattan Beach club (1989-2000)
San Diego Spirit (2001-03).

Lag som tränare:
UCLA Bruins (1993-97)

Vid fotbollsturneringen under OS 2004 i Aten deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

Hristo STOITJKOV blir 57 år.
 

Hristo STOITJKOV är född 1966 i Plovdiv, Bulgarien
Anfallare
17 U- och 83 A-landskamper för Bulgarien (1986-99).

Klubbar som spelare:
FC Maritsa Plovdiv (1976-82),
Hebros Harmanli (1982-84),
CSKA Sofia (1984-90),
Barcelona (1990-95),
Parma (1995-96),
Barcelona igen (1996-98),
CSKA Sofia igen (1998),
Al-Nassr (1998),
Kashiwa Reysol (1998),
Chicago Fire (2000-02),
D.C. United (2003).  
 
Lag som tränare:
Bulgariens landslag (2004-07),
Celta de Vigo (2007),
Mamelodi Sundowns (2009-10),
Litex Lovech (2012-13),
CSKA Sofia (2013).

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv