1927: Första direktsändningen av en fotbollsmatch.
1973: Världens målfarligaste målvakt föds.
2018: Geogre Weah tillbaka på fotbollsstadion.

Vincent, Shane, Hidetoshi, Rogério, Frank, Sir Alf.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN TISDAGEN DEN 21/1 2020

Det var en lugn dag igår. Jag var behjälplig med att lyfta ner kartonger med julsaker till källarförrådet. En gungstol skulle också ner innan jag lagade en laxsoppa med potatis, morötter och palsternacka. Det var jäklar vad den var varm när man tog den direkt från spisen. Inte ens andra portionen hade lyckats få ner värmen till skolmatsvarm. Skolmaten fanns det ingen möjlighet att bränna sig på. Om det var för barnens säkerhet eller att den stått på ”sparlåga” länge vet jag inte.

Idrottsmässigt så var det en intressant tisdag då Premier League hade en mitt-i-veckan-omgång. Normalt sett skulle även handbolls-EM varit intressant, men då Sverige har varit så dåliga som de varit så har spänningen försvunnit. Jag hade tänkt skriva att svenskarna har underpresterat, men sanningen är väl snarare att de inte är bättre. Fast i elfte timmen blixtrade de till. Motståndare igår var Ungern och de hade allt att spela för med möjlighet att ta sig till semifinal. Den möjligheten tog Sverige ifrån dem. Jag tittade in i andra halvlek och såg ett lika dåligt spel som tidigare. Dock var matchen jämn. Tydligen hjälpte det att jag INTE tittade för svenskarna avslutade med sex raka mål, vilket också blev segermarginalen; 24-18. Norge slog Island 31-28 och är klara för semifinal. Sedan finns det faktiskt en liten chans kvar för Ungern. Slovakien behöver minst oavgjort i sista matchen mot redan semifinalklara Norge. Sverige och Island får göra upp om vilka som är nästbäst i Norden.

Så till fotbollen. Här var mitt val lätt. Aston Villa mot Watford. Watford som blivit pånyttfödda av Nigel Pearsons ankomst ägde första kvarten. Sedan var det hemmalaget som tog över. Trots detta så gjorde trotjänaren Troy Deeney Watfords ledningsmål. Därefter var det mest att se till att fördröja spelet i alla lägen. Till och med efter Aston Villas kvittering verkade Watford nöjda med 1-1. I slutet inträffade det som ofta inträffar då ett lag är nöjda med resultatet. Watford gjorde ett byte som jag vill förbjuda enligt regeln att spelarbyten inte ska få göras efter minut 80. Nu gjordes det i 92:a minuten, bara för att sabotera spelet. Det var fyra minuter i tillägg och hade inget byte skett så hade matchen slutat 1-1. Nu blev det alltså extra tillägg för bytet och efter 94 minuter och 32 sekunder. Hur mycket det än smärtar att Watford förlorade med 2-1 så tycker jag att det var lika gott att ”sabotaget” med bytet straffade sig. Segern för Aston Villa betydde att de tog sig över nedflyttningsstrecket medan Watford åkte tillbaka under strecket.

Det är tufft i botten Norwich verkar ha halkat efter men i övrigt så vaknat de tilltänkta nedflyttningskandidaterna till då man minst anar det. Bournemouth tog sin första seger sedan den 14:e december 2019. Hela 3-1 mot Brighton. Southampton vann igen genom att borta mot Crystal Palace göra 2-0. En av toppmatcherna får anses vara mellan United och City. Fast det var Sheffield United. Det såg länge ut att sluta mållöst, men så bytte Pep in Agüero och så slutade det 1-0 till Manchester City. Det som Premier League verkade anse vara toppmatch var Londonderbyt mellan Chelsea och Arsenal. Den visades med 45 minuters förskjutning till de övriga matcherna. Efter 26 minuter åkte David Luiz på en frilägesutvisning. Det blev straff och Chelsea tog ledningen. Trots en man mer så var det en tuff och spännande match. I slutet av andra lyckades Arsenal kvittera. Chelsea tog ledningen och Arsenal kvitterade en andra gång. Jag hade gärna kunnat hålla med om att 2-2 var ett väntat slutresultat, men om någon sagt att Arsenal skulle ha en man mindre i en och en halv halvlek så  hade jag inte trott det.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a januari.

1927 första direktsändningen

Idag kan vi välja vilken fotbollsmatch vi vill se var som helst i hela världen. Allt detta grundar sig på vad som hände idag 1927. Då livesändes världens första fotbollsmatch på BBC radio. De som hade en radio kunde i fortsättningen lyssna och behövde inte gå på matcherna. Första sändningen var mellan Arsenal och Sheffield United. Matchen slutade 1-1 och det var den förre landslagsspelaren i rugby Teddy Wakelam som kommenterade. Det blev en stor succé och Teddy fortsatte sitt kommenterande i radio. 1938 gick han över till TV.

1973 Världens målfarligaste målvakt föds

Idag 1973 föddes Rogério Ceni. Han är en av de fotbollsmålvakter i världen som gjort flest mål. Han är inte vilken målvakt som helst utan spelar i Sao Paolo och har gjort 16 landskamper. Det har inte blivit några mål i landslaget, men i klubblagsfotbollen gjorde han 131 mål. Jodå, han var förste straffläggare, men också en hejare på frisparkar utanför straffområdet.

Med tanke på Cenis specialiteter så har jag även valt att sätta in honom som en notis under min rubrik: Fotbollshistoria.

2018: George Weah på SKD Stadium i Monrovia.

Liberias stora fotbollshjälte George Weah som 1995 tilldelades Ballon d'Or, utmärkelsen till Europas bäste fotbollsspelare, var idag 2018 tillbaka på nationalstadion för fotboll i huvudstaden Monrovia. Men det handlade inte om fotboll denna gång. Då Weah slutade med fotbollen så startade han en ny karriär inom politiken. Redan 2005 var han  en av presidentkandidaterna men förlorade då till  Ellen Johnson Sirleaf. Då hon trädde tillbaka så vann George Weah presidentvalet 2017 och idag 2018 svor han presidenteden på SKD Stadium i Monrovia. Weah är alltså Liberias nuvarande president.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 22:a januari.