• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 3:e maj 2023

NATIONALDAG:
Polen

NAMNSDAG:
John
Jane

TEMADAG:
Internationella dagen för pressfrihet
Asociala dagen


RUBRIKER.

Golf, middag och TV-serier.
HIF vann. Nio raka utan seger.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/5:
1905: Boca Junior grundas.
1999: Liverpool vinner derby, men snortande Fowler förlorar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/5:
GABRIEL JESUS, 
Karim ANSARIFARD, 
Stephanie COX.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN ANDRA MAJ 2023.

Golf, middag och TV-serier.
 

Tisdag innebär Koko-golf. Vi var sex gubbar igår och den sedvanliga tävlingen om att vara bäst på de första nio hålen och de sista nio hålen vanns av Kennet, båda två. Då jag själv stannade på 29 poäng så kan jag inte vara nöjd. Tommy som förra året vann tävlingen ”Två generationer” med sin dotter undrade om jag skulle vara med på söndag. Det hade varit kul så jag frågade dottern då hon slutade jobbet igårkväll. Ho  spelar inte golf om inte Rhiann får vara med. Så då Söderslätt har hundförbud på tävlingar kommer vi aldrig att kunna spela någon tävling tillsammans. Men jag har i och för sig redan en inbokad golfrunda på söndag.

Vid hemkomsten efter golfen var det das att sätta igång med middagen. Då City Gross familjekasse hade en fiskrätt med ibland de tre middagarna så var det den jag lagade. ”Smörstekt curryfisk med mos” hette rätten, men jag tyckte att det var lite torftigt att bara steka fisken rätt upp och ner. Alltså panerade jag den med currykryddningen i paneringen. Dessutomgjorde jag lite fisksås och lade till lite romanasallad och några körsbärstomater.

Den deklaration av husförsäljningen som hustrun hållit den senaste månaden åkte vi in till Malmö och Skatteverket och lämnade in. Därefter använde vi lite tid framför TVn och såg klart Mästarnas Mästare. Tråkigt nog var det gymnasten Jonna Adlerteg som åkte ut. Det innebär att finalen kommer att mellan fyra manliga ex-idrottare. För mig drar detta ner spänningen till finalprogrammen.

Vi passade även på att se ett av de avsnitt som vi tidigare hoppat över. Då man ska plantera i sin egen trädgård så kan man i bästa fall unna sig ett antal plantor. I Trädgårdstider finns det oanade mängder plantor. Det är en aning överdådigt, det de håller på med.

HIF vann. Nio raka utan seger.
 

Jag hann även pressa in lite intressant fotboll. Intressant för mig var om HIF än en gång skulle förlora med 0-1. Efter tolv minuter stod det 0-1 och då ledde HIFs motståndare GAIS Superettan. Men sesan hände något märkligt. Benjamin Acquah gjorde en fantastisk soloraid och efter sex timmar och 39 minuter hade Helsingborgs IF gjort årets första mål. Då HIF även gjorde mål nummer två i andra halvlek så hade de plötslig tagit sin första seger och lämnade sista platsen i tabellen.

Match två var London-derbyt mellan Arsenal och Chelsea. Båda har gått lite knackigt på slutet för båda lag och Chelsea fortsatte med det. Efter en dryg halvtimme ledde Arsenal med 3-0. Visserligen vann helsea andra halvlek, men bara med 1-0. Seger till Arsenal med 3-1 tar dem tillfälligt up i topp av Premier League medan Chelsea spelade sin nionde match på raken utan en seger.

IDAG! ONSDAGEN DEN TREDJE MAJ 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Polen
 

Den 3 maj för 230 år sedan fick Europa sin första moderna konstitution med demokratisk filosofi, humanism och tolerans. Året var 1791 och landet Polen. Till minne av den händelsen (konstitutionen) har den 3 maj utsetts till Polens nationaldag.

NAMNSDAG:

John
Jane
 

Namnsdagar den 3:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Korsmässa eller Korsmässa om våren. Den stod där till minne av att 3 maj skulle ha varit den dag, då man återfann Jesu kors.
1901–1985 – Göta
1986–1992 – Göta (nu 27 januari), Görel (nu 19 juni) och Götmar (namnet finns endast som efternamn numera, utgått)
1993–2000 – John och Jack (utgått)
Från 2001 – John och Jane

TEMADAG:

Internationella dagen för pressfrihet
 

Världsdagen för pressfrihet instiftades av FN:s generalförsamling 1993, för att hedra offren för kampen för pressfrihet och uppmärksamma världens regeringar på att det inte råder full pressfrihet överallt.


Asociala dagen
 

Om man letar efter ”Asociala dagen” på nätet så verkar det som om de flesta tror att det är Osociala dagen. Osocial då man inte är social. Det är man då man inte vill umgås med andra utan mest håller sig för sig själv. Asocial betyder de som har avvikande beteende av en grad som samhället över lag inte accepterar; som bryter mot samhällets normer. Man skulle kunna säga att många miljardärer som startat stora bolag är asociala personer. T ex Steve Jobs och Mark Zuckerberg, så jag vet inte riktigt hur man tänker sig att fira Asociala dagen? Det får väl bli en och en!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TREDJE MAJ.

1905 Boca grundas.
 

Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 
Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia som är extra intressant. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valde man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 
För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! blått och gult fick det bli.

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar.
 

Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 
Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 
Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lät Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.
 

Bild: Klicka för videon.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TREDJE MAJ.

GABRIEL JESUS blir 26 år.
 

GABRIEL Fernando de JESUS är född 1997 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
17 U- och 59 A-landskamper för Brasilien (2015-).

Klubbar som spelare:
Anhanguera (2010–12),
Palmeiras (2013–17),
Manchester City (2017–22),
Arsenal (2022–).

I OS-turneringen på hemmaplan 2016 var han med i det brasilianska lag som tog guld.

Karim ANSARIFARD blir 33 år.
 

Karim ANSARIFARD är född 1990 i Ardabil, Iran.
Anfallare
23 U- och 966 A-landskamper för Iran (2005-).

Klubbar som spelare:
Inter Campus (2000–05),
Zob Ahan Ardabil (2005–06),
Saipa (2006–12),
Persepolis (2012–13),
Tractor Sazi (2013–14),
Osasuna (2014–15),
Panionios (2015–17),
Olympiacos (2017–18),
Nottingham Forest (2018-19),
Al-Sailiya (2019-20),
AEK Aten (2020-22),

Omonia (2022–).

Han har tidigare valts ut som en av de bästa unga talangerna i världen av World Soccer tillsammans med Javier Hernández och Jack Wilshere.

Stephanie COX blir 37 år.
 

Stephanie Renee COX är född 1986 i Los Gatos, Kalifornien, USA.
Försvarare
23 U- och 89 A-landskamper för USA (2000-13).

Klubbar som spelare:
Elk Grove Pride (2002–05),
Portland Pilots (2005–08),
Los Angeles Sol (2009),
Boston Breakers (2010–11),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign FC (2013–15).

Lag som tränare:
Gig Harbor High School (2016-),
Seattle Reign FC (2017 assisterande),
Reign FC (2019 assisterande),
Puget Sound Loggers (2022– interim)


Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TREDJE MAJ!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv