• Boris idrottsblogg

Fredagen den 3:e juni 2016.

Divorna spelar inte meningslösa träningslandskamper.
England vann ett genrep igen; Mot ett ointresserat Portugal.
Ingen kan stoppa de svenska damerna från att ta sig till EM.
​​​​​​​Sena matcher om man vill följa jubileums-Copa America.


10 FOTBOLLSTRANSFERS OCH RYKTEN FRÅN IGÅR
FOTBOLLSHISTORIA: 1997 Roberto Carlos superfrispark.
2002 Rivaldos superfilmning.
2008 Gretna FC tvingas i graven.
FÖDDA: Papiss, Łukasz, Mario.
LIVERPOOLARE: ingen.
DAGENS TRÖJA
ENGLANDs förstatröja i VM 2006.

Divorna spelar inte meningslösa träningslandskamper.


Trots att det spelades en hel del matcher igår som verkligen gällde någonting så koncentrerades mitt intresse till den första träningsmatchen som verkligen skulle ge ett besked om var några av EM-lagen stod. Det var England som mötte Portugal på Wembley. England har ju ett riktigt bra lag på gång och Portugal har den spelare som rankas högst av alla som deltar i EM. Cristiano Ronaldo. Men han liksom den andre rankade EM-spelaren Zlatan Ibrahimovic är för fina för att ställa upp i något så simpelt som en träningsmatch med landslaget. Den matchen ger ju inte pengar.
 

England vann ett genrep igen; Mot ett ointresserat Portugal.


Alltså var det utan Ronaldo som Portugal ställde upp. När de sedan fick Bruno Alves utvisad i första halvlek efter en vansinnesspark som kunde kostat Harry Kane livet om den träffat huvudet, så var det inte mycket till match. Nu spelade det inte så stor roll att Portugal var en man kort. De var ändå inte intresserade av att göra mål utan bara av att försvara sig. De hade inte ett enda skott på mål. Därför var det skönt att se Chris Smalling nicka in sitt allra första landslagsmål. Det dröjde till 86:e minuten och än en gång har England ett genrep utan förlust inför ett stort mästerskap.
 

Ingen kan stoppa de svenska damerna från att ta sig till EM.


Över till de matcher som gällde något. Sveriges damer kvalar till EM och de mötte Polen. Vi har stora krav på vårt bästa fotbollslandslag och de infriar alltid förväntningarna, åtminstone i kvalsammanhang. En ganska enkel seger med 4-0 gör att Sverige är obesegrat i sin kvalgrupp. Med sina 15 poäng är det bara Danmark som kan nå ifatt, men det är bara i teorin. I praktiken kommer svenskorna inte att förlora någon av de tre kvarvarande matcherna och om danskorna ska komma förbi, måste de vinna allt och Sverige förlora två. Nej. Grattis till EM-platsen Sverige.
 

Sena matcher om man vill följa jubileums-Copa America.


Afrika, Asien och Mellanamerika har diverse kvalmatcher till kontinentala mästerskap. Annars så är det ett mästerskap som smäller nästan lika högt som EM och det är Copa America. Den extrainsatta turneringen som firar att det första Copa America spelades för 100 år sedan inleds i kväll, eller natten till i morgon. Matcherna här går givetvis på bästa lokala tid, så det tidigaste en match startar är klockan 23:00 vår tid. Inledningsmatchen mellan värdlandet USA och Colombia startar 03:00 naten till imorgon oc kan följas på TV3Sport eller ViaSat.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1997 Roberto Carlos. 2002 Ett annat brasilianskt minne. 2008 Tack till Gretna

 

1997 Carlos frispark

 
Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.

2002 Rivaldo utmärker sig

 
Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.

2008 Gretna FC tackar för sig

 
Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner som vänt hem från andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.

FÖDDA IDAG

Papiss Demba CISSÉ
31 år
Anfallare
36 landskamper för Senegal.
Klubbar som spelare: junior AS Génération Foot,
2003-04 Douanes Dakar,
2005-09 Metz,
2005-06 Cherbourg (lån),
2008-09 Châteauroux (lån),
2009-12 SC Freiburg och
sedan 2012- Newcastle United

Łukasz PISZCZEK
31 år
Försvarare
43 landskamper för Polen.
Klubbar som spelare: junior LKS Goczałkowice-Zdrój,
2001-04 Gwarek Zabrze,
2004-10 Hertha Berlin,
2004-07 Zagłębie Lubin (lån) och
sedan 2010- Borussia Dortmund

Mario GÖTZE
24 år
Mittfältare
25 U- och 48 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare: 1995-98 SC Ronsberg,
1998-2001 FC Eintracht Hombruch,
2001-2013 Borussia Dortmund och
sedan 2013- Bayern München.  
Världsmästare 2014.

LIVERPOOLARE

ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv