• Boris dagliga blogg

Måndagen den 15:e januari 2018.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs Champions Leaguetröja 2008/09

Först slog Bournemouth Arsenal och dagens tröja var klar, men sedan såg Liverpool till Att Premier Leagues sista nolla spräcktes. Det var Manchester Citys förlustnolla. Liverpool vann med 4-3 och jag valde denna tröja av alla de 39 Liverpooltröjorna jag äger.

Inga sensationer i Spanien eller Frankrike.
Igår tror jag inte ens Wenger skulle kunna få fart på sina spelare.
Liverpool spräckte Manchester Citys förlustnolla, men klarar de av att vinna över Swansea i nästa match?
Även i år spelas det ett nationsmästerskap i Afrika.
Kan någon förklara för mig varför en domare alltid lägger till en minut i första halvlek?
Lördagen och söndagens Premier Leagueresultat i bild och film.


FOTBOLLSHISTORIA:
1958: Nordirland kvalar in till VM.
1959: Liverpools snöpligaste förlust.
2010: Lyon valde fel sponsor.


FÖDDA IDAG:
Joshua, Sun, El Hadji.

Inga sensationer i Spanien eller Frankrike.


Normalt sett så skriver jag oftast om att det spelades en massa matcher och allt gick som man trodde på förhand. Och visst vann Barelona borta över Real Sociedad. 4-2 slutade det och nu är avståndet ner till Real Madrid nitton poäng. Givetvis vann även Paris SG i franska ligan. Också de spelade borta och femman Nantes besegrades. Visserligen blev det ”bara” 1-0, men även det är tre poäng.
 

Igår tror jag inte ens Wenger skulle kunna få fart på sina spelare.


Däremot spelades två matcher i Premier League och det inleddes med en praktsensation då bottenlaget Bournemouth hemmabesegrade Arsenal. Det slutade 2-1 och det var inget resultat som Bournemouth behöver be om ursäkt för. Förra våren så diskuterades mycket om vad Arsene Wenger sysslade med och att hans Arsenal var helt under isen. Det blev inte ens någon Champions Leagueplats. Det var första gången på 20 år som de missat den turneringen. Det kommer att bli likadant denna säsongen, men frågan är om det kan tillskrivas Wengers inkompetens. Igår var det snarare spelarna som verkade håglösa och underpresterade.
 

Liverpool spräckte Manchester Citys förlustnolla, men klarar de av att vinna över Swansea i nästa match?


Ett annat lag som stundom uppträdde håglöst var Manchester City. Efter 30 matcher på raken i Premier League utan förlust så spräckte Liverpool denna förlustnolla. Åtta av matcherna var från slutet av förra säsongen. Liverpool visade geist och go och vann helt rättvist även om City var det bollförande laget. Att det blev hela 4-3 får tillskrivas de båda målvakterna som inte hade sin allra bästa dag, men om de varit på topp så hade det trots detta blivit åtminstone fyra mål. Nu kan man tro att Liverpool ska kunna ta sig upp till andra plats, men då ska man veta att Liverpool är Liverpool. Nästa veckoslut möter de sistalaget Swansea och det skulle inte alls förvåna om Liverpool förlorar den matchen. Manchester City kommer att vinna Premier League trots att de nu bara leder med 15 poäng före United, som kan krympa avstånder till futtiga 12 poäng om Manchester United vinner idag över Stoke City. Det borde de enkelt kunna göra, men med tanke på dagens Premier Leagueresultat kan man aldrig veta.
 

Lördagen och söndagens Premier Leagueresultat i bild och film.

 

BOURNEMOUTH - ARSENAL  2-1
LIVERPOOL - MANCHESTER CITY  4-3
CRYSTAL PALACE - BURNLEY  1-0
HUDDERSFIELD - WEST HAM  1-4
NEWCASTLE - SWANSEA  1-1
WATFORD - SOUTHAMPTON  2-2
WEST BROMWICH - BRIGHTON & HOVE ALBION  2-0
TOTTENHAM - EVERTON  4-0

Även i år spelas det ett nationsmästerskap i Afrika.


Man kan heller aldrig veta när det spelas ett nationsmästerskap i Afrika. Igår startade det som kallas African Nations Championship. Denna turnering har spelats fyra gånger tidigare; 2009, 2011, 2014, 2016 och i år. Kenya var utsett till värdland, men tvingades dra sig ur så då tog Marocko över. Mästerskapet spelas i fyra fyralagsgrupper och Sudan och Zambia vann, medan Elfenbenskusten något förvånande förlorade med 0-1 till Namibia.
 

Kan någon förklara för mig varför en domare alltid lägger till en minut i första halvlek?


Slutligen ställer jag mig frågan till att det nästan alltid läggs till en minur i första halvlek och mellan tre och fem minuter i andra. Var kommer dessa ynkliga minuter ifrån. Som alla vet så är det ungefär 30 minuters efftektiv speltid i varje halvlek, så tilläggsminuterna är ju en piss i Mississippi om det ska tillgodogöra speltiden. Har det gjorts någon undersökning med domarna varför de lägger till just dessa minuter? Nej, det tror jag inte. Så antingen så spelas matchen sina 45 minuter per halvlek, eller så får man göra som i handbollen; ha en matchklocka som tickar på och istället för att lägga till tid så för domaren stoppa tiden vid ett byte, eller en ”skada”. Då kan ju avbytaren krypa ut från planen om han vill.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 15:e januari.

Nordirland tar sig till VM för första gången samtidigt som Italien missar VM för enda gången i historien. Nordirland tar sig till VM för första gången samtidigt som Italien missar VM för enda gången i historien.

1958 Nordirland till VM för första gången


Inför VM i Sverige spelades idag 1958 den sista matchen i den kvalgrupp som bestod av Italien, Portugal och Nordirland. Italien ledde på fyra poäng och Nordirland och Portugal hade tre poäng. Då Portugal spelat alla sina matcher stod det en VM-plats på spel. Segraren mellan Nordirland och Italien skulle få åka till Sverige.

Nordirland gjorde två mål i första halvlek. I andra kom Italien tillbaka men orkade bara få in ett mål bakom Harry Gregg i målet. Detta resulterade i att Nordirland för första gången hade kvalificerat sig till ett världsmästerskap i fotboll. Italien missade avancemang och detta är hittills enda gången som italienarna missat ett VM-slutspel.

Ja, det förstås, 2017 var det Sverige som satte käppar i det italienska hjulet och så till att Italien missade sitt andra VM i historien.

Liverpool värsta förlust? Liverpool värsta förlust?

1959 Liverpools kanske värsta förlust.


Många Liverpool-fans våndas och undrar ibland vad deras lag håller på med. Då ska man titta tillbaks till idag 1959 och komma ihåg att det har varit värre. Det anses vara den största missräkningen i Liverpools historia då de 1959 mötte icke-liga laget Worcester City. Visserligen befann sig Liverpool i Division två på den tiden, men Worcester skulle bli en munsbit. Det blev det inte. Det blev 2-1 och Liverpools mål kom i sista minuten, så det var aldrig riktigt nära. Och det snöpligaste av allt var kanske att Worcesters 2-0 mål i 81:a minuten var en lobb över egen målvakt av Liverpool-backen Dick White.

2010 Lyon skriver nytt sponsoravtal


Idag 2010 fick Lyon ett sponsoravtal med Sony och kunde göra reklam för Playstation 3. Det hade kostat klubben för mycket att spela sponsorlöst under hösten. Fast man hade skrivit avtal med BetClic. Problemet var bara att fransk lag förbjöd fotbollslag att göra reklam för alkohol och spelbolag. Även utländska lag som t ex Liverpool med sitt Carlsberg fick täcka över eller ha annan sponsor då de mötte lag i Frankrike.

I åttondelsfinalen mot Real Madrid i Madrid hade Lyon ingen sponsor då Sony-avtalet inte gällde Europamatcher. Real Madrid hade däremot sitt Bwin på bröstet. Men de hade de inte så mycket för. Lyon slog ut Real och tog sig till semifinal i Champions League denna säsong.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 15:e januari.

26 år Joshua KING född 1992 i Oslo, Norge
Anfallare
19 U- och 31 A-landskamper för Norge.
Klubbar som spelare:
Romsås (1998-2006),
Vålerenga (2006-08),
Manchester United (2008-13),
Preston North End (lån 2010),
Borussia Mönchengladbach (lån 2011),
Hull City (lån 2012),
Blackburn Rovers (lån 2012),
Blackburn Rovers (2013-15),
Bournemouth (2015-).

36 år SUN Xiang född 1982 i Shanghai, Kina
Försvarare/Mittfältare
69 landskamper för Kina.
Klubbar sin spelare:
Shanghai Cable 02 (1995-2001),
Shandong Luneng (2001-10),
PSV Eindhoven (lån 2007),
Austria Wien (lån 2008-09),
Guangzhou Evergrande (2010-14)
Shanghai SIPG (2015-16).

37 år El Hadji DIOUF född 1981 i Dakar, Senegal
Anfallare
70 landskamper för Senegal.
Klubbar som spelare:
Sochaux (1998-99),
Stade Rennais (1999-2000),
Lens (2000-02),
Liverpool (2002-05),
Bolton Wanderers (lån 2004-05 + transfer 2005-08),
Sunderland (2008-09),
Blackburn Rovers (2009-11),
Rangers (lån 2011),
Doncaster Rovers (2011-12),
Leeds United (2012-14),
Sabah FA (2014-15)

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln