• Boris dagliga blogg

Lördagen den 4:e juni 2022

Golf, pitabröd och Ticket to Ride.
Dansk dynamit.

NATIONALDAG:
Tonga

NAMNSDAG
Solbritt och Solveig

TEMADAGAR:
Pingstafton
Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression
Internationella brädspelsdagen
Assistansens dag
Ångans dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/6:
1907: Helsingborgs IF bildas
1950: Ungern inleder sin rad av 31 matcher utan förlust.
1977: Euforiska skottar tar med sig Wembley efter seger i Brittiska mästerskapen.
1986: Danmark vinner sin allra första match i VM.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/6:
Lukas PODOLSKI, Emmanuel EBOUÉ, Giourkas SEITARIDIS.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 3:E JUNI 2022.

Golf, pitabröd och Ticket to Ride.

Torsdagsgolfen md Söderslätts Veterangolf var flyttad till igår. Det verkade som om inte alla anmälda hade riktigt fattat det. I min boll saknades en man. Alltså var det bara jag och Jonny som tågade runt banan och avverkade våra arton hål. För mig var det en katastrof, men märkligt nog hade jag två man bakom mig i prislistan. Jonny däremot vann hela gårdagens veterangolf på två slag bättre än par. Vädret var inget sommarväder, men ganska bra att spela golf i, så jag hade inget att skylla på.

Jag kunde ta mig hemåt och syssla med sådant som jag är bättre på än att spela golf. Laga mat. Först handlad jag det som behövdes till pitabröd med kyckling. Sedan var dt dags att marinera och någon timme senare tillagning. Vegetarianerna fick en kycklingliknande sak som var marinerad på samma sätt som kycklingen. Maten skulle vara till dottern från Jönköping och hennes belgare också. De ska tillbringa Pingst i Malmö. Det betydde även att vi redan igår kväll tog en första omgång brädspel. Det blev Ticket to Ride, Germany. Belgaren vann.

Dansk dynamit.

Det gjorde inte belgarna som mötte grannlandet Nederländerna i UEFA Nations League i fotboll. Det blev en klar seger med hela 4-1 på bortaplan för Nederländerna. I de tre matcher som spelades i Liga A blev det idel bortasegrar. Alla var lite överraskande. Österrike var lika klara segrare i Kroatien. Den matchen slutade 3-0.

Innan brädspelet startade så såg jag de första minuterna av Frankrike mot Danmark. Då jag kom upp till TV:n igen hade Frankrike planenligt tagit ledningen med 1-0. Det innebar att jag var med om upplösningen då Andreas Cornelius blixtrade till och först fixade kvittering, för att i minut 88 dundra in 2-1 från nära håll. Slår man världsmästarna på bortaplan så kan dt bli ett intressant VM till vintern. Då inte Sverige är med så håller jag självklart på Danmark.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 4:E JUNI.

NATIONALDAG:
Tonga

Tonga är beläget i södra Stilla havet och består av 176 öar varav 52 är bebodda.  Tonga är sedan självständigheten en konstitutionell monarki. Självständighet från Storbritannien  erkändes  4 juni 1970. Därav nationaldagen.

NAMNSDAG:
Solbritt och Solveig

Namnsdagar för den 4:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Optatus, (till minne av en nordafrikansk biskop och helgon från 300-talet; utgått).
1901–1985 – Holmfrid 
1986–1992 – Holmfrid (nu 30 mars), Helfrid (utgått) och Helfrida (utgått)
1993–2000 – Solbritt och Solveig
Från 2001 – Solbritt och Solveig

TEMADAGAR:
Pingstafton
Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression
Internationella brädspelsdagen
Assistansens dag
Ångans dag

Det är väl tveksamt att kalla Pingstafton för en temadag. Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen, alltså kristendomens födelsedag. Helgen infaller 50 dagar efter Påsk. Det är en helg som i mångt och mycket försvann för Sveriges vanliga befolkning i och med att Annandag Pingst försvann som röd dag 2005. Därmed blev inte måndagen ledig utan en helt vanlig arbetsdag, vilket åtminstone i mina ögon gjorde att pingsthelgen började falla i glömska.

Den internationella FN-dagen för att uppmärksamma barn som blivit offer för aggression instiftades av FN:s Generalförsamling 1982 efter att många palestinska och libanesiska barn drabbats av kriget med Israel. Syftet med dagen är att uppmärksamma barn i hela världen som utsatts för fysiska, mentala och känslomässiga övergrepp.
 

Med brädspel avses ibland alla former av spel som spelas på en spelplan (ett bräde). Brädspel i denna betydelse har traditionellt i Sverige kallats för sällskapsspel och i vissa fall även konfliktspel. Att ordet brädspel ges denna betydelse beror sannolikt på försvenskning av det engelska uttrycket board game. Brädspel avgörs genom slumpen, spelarnas strategiska och taktiska val, eller en kombination av dessa.

 
Sedan 1994 har insatsen personlig assistans gett personer med funktionsnedsättning större möjlighet till ett självständigt liv. Detta uppmärksammas med Assistansens dag den 4:e juni.

Ångans Dag infaller alltid den första lördagen i juni. Det har varit en dag att fira sedan 1986. Framför allt där vid orter där man har ångfartyg eller ånglok finns det alltid ett stort firande av Ångans Dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 4:E JUNI.

1907: Helsingborgs IF bildas.

De båda skånska sportklubbarna IF Svithiod och Stattena IF slås idag 1907 samman och bildar Helsingborgs IF, som snart får inriktning mot fotboll. Helsingborgs IF är en klassisk allsvensk klubb som var med när allsvenskan startade 1924. Ett tidigare ofta använt smeknamn för klubben var "Mjölkkossan", ett begrepp som myntades hösten 1925 då HIF drog storpublik överallt och kassörerna i de allsvenska klubbarna gnuggade händerna av förtjusning. Idag (2020) är klubbens lag med i fotbollsallsvenskan är hittills det enda svenska lag som under en och samma säsong har vunnit de tre högsta svenska fotbollstitlarna Allsvenskan, Svenska cupen och Supercupen (2011).

1950 Ungern bäst i världen.

Idag 1950 spelade Ungern en vänskapsmatch mot Polen. Det blev seger med 5-2. Detta var den första matchen i Ungerns otrologa rad på 31 matcher utan förlust. Den 32:a matchen, som de förlorade med 3-2 till Västtyskland, kom 1954. Då räknades Ungern som världens bästa landslag och var storfavoriter i VM, men i finalen bröts segerraden och Ungern fick bara silver.

1977 Skottar på Wembley.

Idag 1977 spelades sista matchen i det Brittiska mästerskapet. Deltagare var Wales, Nordirland, Skottland och England. Matchen mellan England och Skottland spelades på Wembley. Vinnaren skulle bli mästare. Matchen i sig var inte mycket att minnas. I en ganska medioker match tog skottarna ledningen med 2-0 innan England fick ett tröstmål. Det är efteråt som minnesbilderna från matchen finns. Segerrusiga skottska supporters rusade in på planen då mästerskapet var i hamn. Detta var Skottlands första seger över England på över tio år och alla ville ha ett minne från matchen. Grästuvor slets upp från planen och den största souveniren fick de som lyckade stjäla med sig ribban från ena målet.
 

Bild: Klicka för att se kaoset efter matchen.

1986 dansk debut i VM.

Idag 1986 spelade Danmark sin första VM-match i fotboll. De hade hamnat i Grupp E som vid detta VM gick under namnet ”Dödens grupp”. Här fanns även Västtyskland, Uruguay och Skottland. Dagens motståndare var Skottland och matchens enda mål kom i 57:e minuten. Det var Danmarks specielle målskytt Preben Elkjær som gjorde målet. Danmark vann sedan över Uruguay med makalösa 6-1. Sista matchen i gruppspelet var mot Västtyskland och segraren skulle få Spanien i åttondelen, medan förloraren skulle möta Marocko. Det pratades om att taktiskt förlora matchen, men det ville inte danskarna som vann med 2-0 och blev etta i gruppen. Tyvärr visade sig Spanien vara för svåra i åttondelen.
 

Bild: Klicka för att se Preben Elkjærs mål.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 4:E JUNI.

Lukas PODOLSKI blir 37 år.

Lukas Josef PODOLSKI är född 1985 i Gliwice, Polen.
Anfallare
21 U- och 130 A-landskamper för Tyskland (2001-17).

Klubbar som spelare:
FC 07 Bergheim (1991-95),
1. FC Köln (1995-2006),
Bayern München (2006-09),
1. FC Köln igen (2009-12),
Arsenal (2012-15),
Inter (2015 lån),
Galatasaray (2015-17),
Vissel Kobe (2017-19).,
Antalyaspor (2020-21),
Górnik Zabrze (2021-)

Världsmästare 2014. Podolski avslutade landslagskarriären den 22 mars 2017 med ett vänskapsmöte mot England där han gjorde matchens enda mål.

Emmanuel EBOUÉ blir 39 år.

Emmanuel EBOUÉ är född 1983 i Abidjan, Elfenbenskusten.
Försvarare
79 A-landskamper för Elfenbenskusten (2004-13).

Klubbar som spelare:
ASEC Mimosas (2000-02),
Beveren (2002-05),
Arsenal (2005-11),
Galatasaray (2011-15),
Sunderland (2016).

Hans liv efter fotbollen har inte varit så ljust; Frun hade kontroll på hans pengar och efter skiljsmässan blev han utfattig, hemlös och han kämpar med sin mentala hälsa.

Giourkas SEITARIDIS blir 41 år

Georgios "Giourkas" SEITARIDIS är född 1981 i Piraeus, Grekland
Försvarare
72 A-landskamper för Grekland (2002-10).

Klubbar som spelare:
PAS Giannina (1998–2001),
Panathinaikos (2001–04),
Porto (2004–05),
Dynamo Moskva (2005–06),
Atlético Madrid (2006–09),
Panathinaikos igen (2009–13).

Europamästare 2004.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN SKÖN PINGSTAFTON!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv