• Boris dagliga blogg

Lördagen den 5:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Gåtan om att klippa pilträd
?  Ägg och lite till plus tofu.  Martin Beck, den ende som är kvar.  Sensation av Middlesbrough.

NAMNSDAG: Agata och Agda
TEMADAGAR: Löpningens dag, Nutelladagen och Runebergsdagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/2:
2002: Sir Alex slutar, men stannar ändå.
2011: Världens snabbaste målvaktsutvisning.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/2:

Stina BLACKSTENIUS, NEYMAR Jr, Vedran CORLUKA, Cristiano RONALDO, Carlos TEVEZ, Giovanni van BRONCKHORST, Jesper BLOMQVIST, Gheorghe HAGI, Sven-Göran ERIKSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 4/2 2022.

Gåtan om att klippa pilträd?
 

På Nässelgången som är den cykel- och gångbana som går genom det område där våra gränder ligger finns ett antal pilträd som är runt trettio till antalet. Ungefär vart femte år ska dessa träd klippas. Det betyder att Malmö stad hyr in något bolag som står för klippningen och bortforslandet av grenarna. Tidigare har detta klarats av på maximalt två dagar. Nu är klippningen igång för denna gång. Det finns ungefär tio träd kvar att klippa och de som fått uppdraget att utföra arbetet har hållit på i tre veckor. Till sin hjälp har de ett jätteschabrak till maskin som ska hissa upp den som ska klipp, såga, av grenarna. Då man klarat av maximalt två träd om daggen så har denna maskin totalt spärrat cykelbanan vilket ju utgör en trafikfara. Min familj säger att detta bolag ger mig hjärtproblem då jag inte kan komma över vilka kostnader dessa klippare utgör för Malmös skattebetalare med den takt de hållet. Det är inte nog med att maskinen spärrar cykelvägen, den är också full med mindre rester av trädansningen som gör att det kan vara farligt att ta sig fram under dygnets mörka tid. Jag pratade med klipparna och de var otroligt nöjda med sin otroligt saktfärdiga jättemaskin. Jag tyckte den var överdådig och då de frågade mig vad de förra bolaget använt för maskiner kunde jag bara svara att det visste jag inte då det endast tog dem en dag att utföra sitt arbete så då de startade på morgonen så var eventuella maskiner borta till kvällen. Igår så slutade de jobbet kvart i elva med tio träd kvar.

Ägg och lite till plus tofu.
 

Nåja, jag hade inte vägarna förbi cykelbanan och den grenbeströdda asfalten. Jag åkte på en annan ganska taskig asfalt på motorvägen ner förbi Vellinge. Där hade AnnaKaga ett fack ägg. Det blev lite honung, korv, kaffe och glass också som jag hade med mig hem. Middagen var en av de vegetariska rätter från City Gross veckorecept, som jag köpt ingredienser till. Tofutaco med limesås hette det. Det var första gången de flesta av oss åt tofu. Det var enligt min mening lite suspekt så jag stekte även några slantar av den Blentarpskorv jag köpte hos AnnaKaga. Eftermiddagen gjorde att det inte blev någon direktsändning at invigningen av OS i Peking. Men efter På Spåret så tittade vi på spektaklet från Kinas huvudstad då de visade upp sig, hissade flaggor, marscherade in, svor eder och tände elden. Fast det sista var inte riktigt sant. För det tändes ingen eld. I stället sattes facklan fast mitt inne i den snöflinga som är symbolen för OS, och denna blev till den olympiska eld som ska brunna de närmaste fjorton dagarna.

Martin Beck, den ende som är kvar.
 

Beck-filmerna bygger på författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöös karaktärer. Så står det då de nya Beck-filmerna startar. Igår såg jag avsnitt 44, Beck – Rage Room. Helt okay om man som jag gillar dessa filmer, men… Jag håller inte riktigt med om att de som förekommer i filmerna skapades av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Det är endast en figur, Martin Beck som finns med i deras böcker. Fast Peter Haber är ju bara 69 år så det kan nog bli ett antal filmer till innan kanske Valter Skarsgård kan ta över. Han spelar Martins barnbarn Vilhelm Beck som precis har börjat polishögskolan. Så vem vet vad filmskaparna har tänkt sig?

Sensation av Middlesbrough.
 

Premier League har ledigt även detta veckoslut. Det betyder att ett fåtal lag kommer att få långsemester. Det är det fåtal som redan är utslagna ur FA-cupen. En Premier Leaguematch spelas idag. Det är bottenlagen Burnley och Watford som gör ett tredje försök att spela sin match. Första matchen i FA-cupens fjärde omgång spelades igår. Det var Manchester United som tog emot Middlesbrough. Det skiljer alltså en division mellan lagen, men efter nittio minuter skilde det ingenting. Då var ställningen 1-1. För något år sedan hade matchen varit slut och ett omspel i Middlesbrough hade varit att vänta. Nu har man kommit på att man inte har så mycket tid att peta in extra matcher så därför är det först förlängning som gäller och sedan eventuellt straffar. Matcherna ska avgöras på en match. Så då det slutade 1-1 även efter förlängning så blev det avgörande på straffar. På den sextonde straffen avgjorde svenske Elanga genom att vara den första att missa en straff och så var sensationen ett faktum. Nämligen att Middlesbrough skickade Manchester United ur årets FA-cup.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 5/2 2022.

NAMNSDAG:

Agata och Agda
 

Namnsdagar den 5:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Agata
1901–1985 – Agata
1986–1992 – Agata, Aili (utgått) och Alvi (utgått)
1993–2000 – Lisa (nu 20 september) och Elise (nu 20 september)
Från 2001 – Agata och Agda

 
TEMADAGAR:

Löpningens dag
 

Runt om i Sverige arrangeras sedan 2010 Löpningens dag den första lördagen i februari. Detta är för att uppmärksamma den enkla träningsform som löpning är. Om du vill fira Löpningens dag så är det enda du behöver göra att ta på dig träningsskorna och en reflexväst (det är mörkt i februari och du behöver vara rädd om dig) och ta dig ut på en runda. Vill du göra det lite roligare så kan du söka upp de olika arrangemangen som sker runt om i landet och där springa med andra löpare.
 

Nutelladagen
 

Den i dag klassiska hasselnötskrämen gjorde entré på marknaden redan 1964 och har sedan dess blivit en populär ingrediens i bakverk, som smörgåspålägg eller bara som den är.
År 2007 bestämde sig bloggaren (och Nutella-älskaren) Sara Rosso för att nötkrämen förtjänade en alldeles egen dag. Den 5 februari det året firades den första Världsnutelladagen.
Enligt Sara Rosso kom hon själv i kontakt med Nutella för första gången när hon besökte Italien under en studieresa 1994. Vid frukostbordet hittade hon de små behållarna med nötkräm. För henne är Nutella lika italienskt som gelato eller pizza.
På sin blogg berättade Sara Rosso att hon hade fått klagomål från producenten Ferrero. Enligt Nutella-dagens grundare blev hon ombedd att stänga ner sin sajt och all aktivitet på sina sociala kanaler.
Sedan 2015 har Sara Rosso överlämnat Nutelladagen till producenten Ferrero. Företaget tog då även över sajten nutelladay.com som Sara Rosso drivit.

 
Runebergsdagen
 

Runebergsdagen firas framförallt i Finland. Det är den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes denna dag 1804. Ofta firas denna dag med bakelsen runebergstårta och diverse aktiviteter som skådespel och litterära aftnar runt om i landet.
En runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som skapade bakelsen på 1850-talet. Den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:E FEBRUARI.

2002 Sir Alex slutar men stannar en säsong till.
 

I maj 2001 meddelade Manchester Uniteds manager sedan november 1986, Alex Ferguson, att han skulle dra sig tillbaka av hälsoskäl. I själva verket handlade det om missnöje med styrelsen. Förhandlingarna drog ut på tiden och 2001-02 skulle bli Fergusons avskedsäsong.

Därför var det lite överraskande att Sir Alex idag 2002 meddelade att han skulle stanna ytterligare en säsong i United. Det blev elva säsonger. Under denna tid myntades uttrycket ” Fergie Time”.

Det syftar till en generös eller överdrivet lång tilläggstid i slutet av en match, som ger ett lag mer tid att göra mål för att spela lika eller vinna. Mer specifikt hänvisar det till Sir Alex Ferguson, och en uppfattning bland motståndarfans att under matcher där United inte vann, skulle det ges "så mycket tilläggstid som krävs för United att vinna eller spela lika".

2011 Snabb målvakt.
 

Idag 2011 blev Ebbsfleets målvakt Preston Edwards en världskändis, men det var inte på ett positivt sätt. I matchen mot Farnsborough i ligan som heter Conference South lyckades Edwards bli utvisad efter 10 sekunder. Avsparken gick bakåt och en misslyckad passning blev till en än mer misslyckad bakåtpassning som gjorde att Edwards tvingades riva ner anfallaren och frilägesutvisningen var ett faktum. Alla medier med Youtube i spetsen bidrog till att händelsen kunde ses över hela världen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 5:E FEBRUARI.

Stina BLACKSTENIUS blir 26 år.
 

Emma Stina BLACKSTENIUS är född 1996 i 
Vadstena, Östergötland
Anfallare
49 U- och 72 A-landskamper för Sverige (2012-).

Klubbar som spelare:
Vadstena GIF (2002–12),
Linköpings FC (2013–16),
Montpellier HSC (2017–19)
Linköpings FC (2019–20),
BK Häcken (2020-21),
Arsenal WFC (2021-).

2015 debuterade hon i Sverige A-landslag och var med och tog ett OS-silver i Rio de Janeiro 2016. 2019 var hon med och tog ett VM-brons i Frankrike. Sedan tidigare har hon tagit ett EM-silver med Sveriges U17-landslag 2013. Hon har också vunnit guld vid U19-EM i Israel 2015 där hon också vann turneringens skytteliga. Hon har dessutom målrekordet för U19-EM genom alla tider.

NEYMAR Jr blir 30 år.
 

NEYMAR da Silva Santos Júnior är född 1992 i 
Mogi das Cruzes, São Paulo, Brasilien
Anfallare
24 U- och 116 A-landskamper för Brasilien (2009-).

Klubbar som spelare:
Portuguesa Santista (1999-2003),
Santos (2003-13),
FC Barcelona (2013-17),
Paris Saint-Germain (2017-).

Hans utköpsklausul och tillika övergång från Barcelona till PSG kostade 222 miljoner euro (drygt 2,1 miljarder kronor vid rådande eurokurs). Neymar blev därmed världens dyraste övergång.

Vedran CORLUKA blir 36 år.
 

Vedran CORLUKA är född 1986 i 
Derventa, Jugoslavien.
Försvarare
41 U- och 103 A-landskamper för Kroatien (2002-18).

Klubbar som spelare:
Dinamo Zagreb (2003-07),
Inter Zaprešić (lån 2004-05),
Manchester City (2007-08),
Tottenham Hotspur (2008-12),
Bayer Leverkusen (lån 2012),
Lokomotiv Moskva (2012-21).

Han har blivit kroatisk och rysk mästare plus att han blev silvermedaljör i VM 2018.

CRISTIANO RONALDO blir 37 år.
 

CRISTIANO RONALDO dos Santos Aveiro är född 1985 i Funchal, Madeira, Portugal
Mittfältare/anfallare
34 U- och 184 A-landskamper för Portugal (2001-).

Klubbar som spelare:
CF Andorinha (1992-95),
CD Nacional (1995-97),
Sporting Lissabon (1997-2003),
Manchester United (2003-09),
Real Madrid (2009-18),
Juventus (2019-21),
Manchester United igen (2021-).

2008 blev han utsedd både till Europas och världens bästa fotbollsspelare och fick ta emot utmärkelserna Ballon d'Or samt FIFA World Player of the Year Award. Sedan har han i stort sett hållit samma nivå som fotbollsspelare i drygt tio år.
Europamästare 2016

Carlos TEVEZ blir 38 år.
 

Carlos Alberto Martínez TEVEZ är född 1984 i Fuerte Apache, Argentina
Anfallare
12 U- och 76 A-landskamper för Argentina (2001-15).

Klubbar som spelare:
All Boys (1992-96),
Boca Juniors (1997-2004),
Corinthians (2004-06),
West Ham (2006-09),
Manchester United (lån 2007-09),
Manchester City (2009-13),
Juventus (2013-15),
Boca Juniors igen (2015-16),
Shanghai Shenhua (2017-18),
Boca Juniors än en gång (2018-21).

Tévez långa, klart synliga ärr från höger öra ner till bröstkorgen kommer från en olycka med kokande vatten då han bara var 3 år gammal. Olyckan ledde till att Tévez fick tredje gradens brännskador samt att han fick intensivvård i nästan två månader. När Tévez senare fick kontrakt med Boca Juniors erbjöd klubben att betala för en kosmetisk operation så att Tévez skulle slippa ärret. Men det var inte Tévez intresserad av. "Det är en del av mig och det kommer det alltid att vara. Jag kommer aldrig att vinna någon skönhetstävling. Jag ska bara bli bäst i världen, sade den då tonårige Tévez".

Giovanni van BRONCKHORST blir 47 år.
 

Giovanni Christiaan van BRONCKHORST är född 1975 i Rotterdam, Nederländerna
Försvarare/mittfältare
106 A-landskamper för Nederländerna (1996-2010).

Klubbar som spelare:
RKC Waalwijk (1993-94),
Feyenoord (1994-98),
Glasgow Rangers (1998-2001),
Arsenal (2001-03),
Barcelona (2003-07),
Feyenoord igen (2007-10).
  
Lag som tränare:
Nederländerna U21 (2010-11 ass. manager),
Feyenoord (2011-15 ass. manager),
Feyenoord (2015-19),
Guangzhou R&F (2020),
Rangers (2021-).

2003 gick van Bronckhorst till FC Barcelona där Frank Rijkaard var tränare. Han spelade vänsterback i en backlinje tillsammans med bland andra Carles Puyol, Phillip Cocu, Rafael Márquezoch Michael Reiziger. Laget blev spanska mästare 2005 och 2006 och vann Champions League 2006 efter finalseger mot van Bronckhorsts gamla klubb Arsenal.

Jesper BLOMQVIST blir 48 år.
 

Lars Jesper BLOMQVIST är född 1974 i Tavelsjö i Västerbotten.
Mittfältare
39 U- och 30 A-landskamper för Sverige (1990-2002).

Kubbar som spelare:
Tavelsjö AIK (Moderklubb),
Umeå FC (1992-93),
IFK Göteborg (1993-96),
Milan (1996-97),
Parma (1997-98),
Manchester United (1998-2001),
Everton (2001-02),
Charlton Athletic (2002-03),
Djurgårdens IF (2003-05),
Enköpings SK (2008-09),
Enköpings IS (lån 2009)
Hammarby IF (2010).  

Lag som tränare:
Enköpings SK (2007-09 spelande),
Hammarby IF (2010 spelande).

Han har klarat av det Zlatan inte lyckats med, nämligen att bli Champions Leaguemästare. Det var med Manchester United 1999.

Gheorghe HAGI blir 57 år.
 

Gheorghe HAGI är född 1965 i Săcele, Constanța, Rumänien
Mittfältare
125 A-landskamper för Rumänien (1983-2000).

Klubbar som spelare:
Farul Constanta (1978-80),
Luceafărul București (1980-81)
Farul Constanta igen (1981-83),
Sportul Studentesc (1983-87),
Steaua Bukarest (1987-90),
Real Madrid (1990-92),
Brecia (1992-94),
Barcelona (1994-96),
Galatasaray (1996-2001).  

Lag som tränare:
Rumäniens landslag (2001),
Bursaspor (2003-04),
Galatasaray (2004-05),
Timişoara (2006),
Steaua Bucureşti (2007),
Galatasaray igen (2010-11),
Viitorul Constanța (2014-20),
Farul Constanța (2021-)

Hagi är Rumäniens mest framgångsrika fotbollsspelare.

Sven-Göran ERIKSSON blir 73 år.
 

Sven-Göran ERIKSSON är född 1948 i Torsby, Värmland.
Försvarare/manager.
0 landskamper Sverige.

Klubbar som spelare:
Torsby IF (1966-71),
SK Sifhälla (1971-72),
KB Karlskoga (1972-73),
Västra Frölunda IF (1973-75).
  
Lag som tränare:
Degerfors IF (1977-78),
IFK Göteborg (1978-82),
Benfica (1982-84),
Roma (1984-87),
Fiorentina (1987-89),
Benfica igen (1989-92),
Sampdoria (1992-97),
Lazio (1997-2001),
Englands landslag (2001-06),
Manchester City (2007-08),
Mexikos landslag (2008-09),
Notts County (2009-10 Klubbdirektör),
Elfenbenskustens landslag (2010),
Leicester City (2010-11),
BEC Tero Sasana (2012 Teknisk direktör),
Al Nasr (V Teknisk direktör),
Guangzhou R&F (2013-14),
Shanghai SIPG (2014-16),
Shenzhen FC (2016-17),
Filippinernas landslag (2018-19).

Han har varit förbundskapten under tre VM-turneringar - med England VM 2002 och VM 2006 liksom Elfenbenskusten VM 2010. Eriksson har varit verksam i tio länder; Sverige, Portugal, Italien, England, Mexiko, Elfenbenskusten, Thailand, Förenade Arabemiraten, Kina och Filippinerna.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.


 

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.


 


 

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA ETT RIKTIGT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv