• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 12:e oktober 2017.

Dagens tröja: ARGENTINAs förstatröja i VM i Brasilien 2014 Dagens tröja: ARGENTINAs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Spänning in i sista omgången i VM-kvalet i Sydamerika
Messi fixade Argentina till VM, men de regerande Copa America-mästarna Chile missar VM.
Fiasko för USA i VM-kvalet.
Island och Panama är debutanter i VM.

Inget annat intressant i fotboll inträffade igår, bara lite sketen damfotboll i Champions League.

FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".

FÖDDA IDAG:
Wim, Chris.

Spänning in i sista omgången i VM-kvalet i Sydamerika


Tidigt igår natt spelades VM-kvalet klart i alla världsdelar utom Afrika. Där går sista omgången den 10:e och 11:e november. Sydamerika, där alla nationer möter alla, hade ett intressant slutsenario. Inte för Brasilien för de var redan klara för sitt 21:a VM i rad, som gruppsegrare. Just det; det är det 21:a VM som spelas i Ryssland till sommaren så Brasilien har deltagit i samtliga fotbolls-VM. Avsågade var Ecuador, Bolivia och Venezuela, men sedan var det en kamp mellan resten av länderna vilka tre som skulle få följa med Brasilien till Ryssland och vilket de femte laget skulle bli som får kvala vidare mot Nya Zeeland.
 

Messi fixade Argentina till VM, men de regerande Copa America-mästarna Chile missar VM.


Argentina, som endast missat VM i Mexiko 1970 för att inte ha kvalat in, och som inte ville vara med 1938, 1950 och 1954 då de inte ens kvalade, hade varit med i alla andra VM; 16 stycken. Fast igår krävdes att de måste vinna bortamatchen mot Ecuador. Efter en minut ledde hemmalaget och Argentina låg riktigt skrynkligt till. Fast det finns ju några lirare som skulle kunna ändra det hela. Endast en behövdes. Han heter Lionel Messi. Tre mål från honom och Argentina slutade trea och är i VM. Det är de tillsammans med Uruguay och Colombia. Colombias 1-1 mot Peru räckte till kvalplatsen mot Nya Zeeland för Peru. Den 6:e och 14:e november spelas detta dubbelmöte. Alexis Sanchez och hans Chile, de regerande Copa Americamästarna, missar alltså VM tillsammans med Paraguay, som spelade hemma mot bottenlaget Venezuela och förlorade med 0-1. En seger och Paraguay hade varit i VM.
 

Fiasko för USA i VM-kvalet.


Ett annat lag som sensationellt förlorade mot bottenlaget i sin kvalgrupp var USA. De spelade i Nord- och Centralamerikas kval och skulle bara åka till Trinidad & Tobago och hämta med tre poäng för en VM-biljett till Ryssland. Fast det kan givetvis vara så att förbindelserna mellan USA och Ryssland är sådana att Trump inte vill skicka USA dit. USA hade vänligheten att inleda med ett självmål. Desan gjorde lagen varsitt mål i rätt bur. 2-1 till Trinidad som fortfarande slutade sist. Nu tog de USA med sig bort från VM. Mellan 1954 och 1990 var USA utanför VM, men sedan 1994, sju gånger, har de deltagit i VM. Nu är den sviten bruten.
 

Island och Panama är debutanter i VM.


I Nord- och Centralamerikakvalet var det klart att Mexiko tagit sig till VM redan innan gårdagsnattens omgång. Det kan ha varit därför som Honduras tilläts vinna med 3-2. Detta gjorde att Honduras tog sig förbi USA och hamnade fyra. Det i sin tur innebär att Honduras spelar ytterligare kval den 6:e och 14:e november. Då möter de gemman från Asien, som ju lite märkligt nog är Australien. Från Nord- och cetralamerikakvalet var ju även Costa Rica klart före sista omgången. Därför kunde även de passa på att förlora sista gruppspelsmatchen. Detta till stor glädje för Panama. För med deras 2-1 seger så tar sig Panama till VM för första gången. De blir alltså två debutanter i VM, Panama och Island. Panama är ju också ett litet land, men med sina nästan fyra miljoner invånare betydligt större än Island. Island är och kommer att alltid inneha rekordet som det minsta land som deltagit i ett fotbolls.VM. Med sina 340 000 invånare är Island något mindre än Malmö. Vad sägs om att Malmö ställer upp i VM-kval i fotboll nästa gång?
 

Inget annat intressant i fotboll inträffade igår, bara lite sketen damfotboll i Champions League.


I övrigt så var gårdagen fri från intressant fotboll, för som Ni alla vet så är damfotboll totalt ointressant för alla TV-kanaler och andra som håller på med fotboll. Där gäller ju bara riktig fotboll och då gäller det givetvis att det är herrar som spelar. Redan direkt efter VM-kvalmatcherna gjordes det ju reklam för det fantastiska Östersund som ska ta sig av Athtetic Bilbao på hemmaplan nästa vecka i Europa League. Att två svenska och ett antal andra lag spelade Champions League igår kan bara berättas i bloggar och annat. Men de bpda svenska damlagen Linköpings FK och FC Rosengård hade ju vunnit sina första bortamatcher och de vann givetvis även hemma. Linköping med 3-0 över Apollo och Rodengård med 4-0 över Cluj. Svenskorna är alltså vidare till åtondelsfinaler.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 12:e oktober

1902 första landskampen utan britter.


På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget brittiskt lag deltog.

2003 Golden Goal avgör VM-finalen

 
På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i Semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.
 

Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.

FOTBOLLSSPELARE FÖDDA IDAG

51 år Wim JONK född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 landskamper och 11 mål för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
1986-88 Volendam,
1988-93 Ajax,
1993-95 Inter,
1995-98 PSV Eindhoven,
1998-2000 Sheffield Wednesday.
Lag sm tränare:
2008-11 Ajax (individuell ungdomstränare)
2011-15 Ajax (chef för ungdomsakademin)

71 år Chris NICHOLL född 1946 i Wilmslow, England.
Försvarare
51 landskamper och 3 mål för Nordirland.
Klubbar som spelare:
1963-66 Burnley,
1966-68 Witton Albion,
1968-69 Halifax Town,
1969-72 Luton Town,
1972-77 Aston Villa,
1977-83 Southampton,
1983-84 Grimsby Town.
Lag som tränare:
1985-91 Southampton,
1994-97 Walsall,
1998-2000 Nordirland som hjälptränare.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv