• Boris dagliga blogg

Fredagen den 9:e oktober 2020

Hur mycket bryr vi oss om pandemin? Inget Sverige för mig. Islaand har fortfarande chansen.

FOTBOLLSHISTORIA:
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.

FÖDDA:
Mark, Gheorghe.

DAGENS TRÖJA.

Visst vann Sverige över Ryssland igår, men den matchen gällde inget. Det gjorde däremot Islands seger över Rumänien med 2-1 igår. Det betyder att Island fortfarande har chans att ta sig till sitt andra EM i fotboll. Alltså denna tröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 8/10 2020.

Hur mycket bryr vi oss om pandemin? Inget Sverige för mig. Islaand har fortfarande chansen.


”I flera av Europas storstäder pekar nu alla kurvor åt fel håll. I Madrid, Paris och Bryssel införs nya, hårda restriktioner för att bromsa smittspridningen Fler patienter tas in på sjukhus, sängarna på intensivvårdsavdelningarna fylls och dödsfallen har börjat stiga på nytt.”
Detta var en av rubrikerna i gårdagens tidning. Samtidigt så läser man att i Sverige struntar många blankt i att hålla avstånd längre. Man är trött på influensan och de restriktioner som funnits. Fast kanske är det nu som det är som mest viktigt att man verkligen håller ut. Jag tänker inte ta chansen att gå på ishockey eller fotboll. För där försöker man ju bara komma på hur man ska kunna plocka in så många som möjligt på matcherna. Och i viss mån kan jag förstå de som håller i idrottssammankomsterna. För varför ska man kunna samlas i stora skaror i affärer och på köpcentra men inte få samlas på arenor eller teatersalonger? Tyvärr så har vi nog ytterligare ett år med coronan.
 

Fotbollsmässigt så är det landskamper och kval i olika sammanhang som gällde igår. Det svenska landslaget hade också samlats. Åtminstone ett reservlag som åkt till Moskva för att möta ett ryskt landslag. Det var faktiskt många landskamper som var inställda, men svenskarna spelade. Det gjorde de så bra att de vann med 2-1. Några synpunkter på matchen har jag inte då den gick på TV12. Före omläggningen från analoga sändningar till digitala så hade jag alla kanaler från ettan till tolvan Vid digitaliseringen föll tian och tolvan bort, så det blev ingen match för mig igår.
 

Det blev ju inget EM i sommar heller och tur var det, för alla lag har inte kvalat in än. Det saknas fyra lag. Ett från varje grupp av de fyra divisionerna som det spelades i under UEFAs Nations League 2019. I A-divisionen vann Island över Rumänien med 2-1 och Ungern över Bulgarien med 3-1. Den 12:e november är det final mellan Ungern och Island och segraren där är med i EM 2021 (Om det blir av?) Sverige, Danmark och Finland har ju redan kvalat in till EM. Island har chansen, men det har inte Norge. De förlorade efter förlängning med 2-1 till Serbien. Det blir Serbien och Skottland i den finalen. Från B-divisionen gick båda finallagen vidare efter förlängning. Det blir Nordirland och Slovakien som möts. Och slutligen så kommer antingen Georgien eller Nordmakedonien att få var med i sitt första EM slutspel.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e oktober.

1875 Första matchprogrammet

På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e oktober.

1996 Skottland hade tre poäng

Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 

Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de hade inte tagit sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland heller.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e oktober.

Mark VIDUKA blir 45 år

Mark Anthony VIDUKA är född 1975 i Melbourne, Australien
Anfallare
38 U- och 43 A-landskamper för Australien (1993-2007).

Klubbar som spelare:
AIS (1992-93),
Melbourne Knights (1993-95),
Dinamo Zagreb (1995-98),
Celtic (1998-2000),
Leeds United (2000-04),
Middlesbrough (2004-07),
Newcastle United (2007-09).

Att hans första proffsklubb i Europa råkande bli kroatiska Dinamo Zagreb var inte så kostigt då Mark har kroatiskt påbrå.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e oktober.

Gheorghe POPESCU blir 53 år

Gheorghe POPESCU är född 1967 i Calafat, Rumänien
Försvarare/mittfältare
115 A-landskamper för Rumänien (1988-2003).

Klubbar som spelare:
Dunarea Calafat (1980-84),
Universitatea Craiova (1984-90),
Steaua Bukarest (1988 lån),
PSV Eindhoven (1990-94),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Barcelona (1995-97),
Galatasaray (1997-2001),
Lecce (2001-02),
Steaua Bukarest igen (2002),
Hannover 96 (2002-03).

Han är svåger med den gamle rumänske storstjärnan Gheorghe Hagi.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv