13:e juli

NAMNSDAG

Joel:
Mansnamnet Joel är ett hebreiskt namn, יואל, ursprungligen Jahuel, som betyder Jahve är Gud.
 

Judit:
Kvinnonamnet Judit eller Judith är ett bibliskt namn som betyder judinna. Även betydelsen lovad och prisad har föreslagits.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Montenegro: Dagen firas till minne av att Berlinkongressen erkände landets självständighet denna dag 1878 och att folkupproret mot Axelmakterna inleddes denna dag 1941.

VIP födda den 13:e juli

Några andra som också är födda den 13:e juli

1915 – 1983 Birgit Tengroth
Svensk skådespelare och författare. Tillsammans med skolkamratenSickan Carlsson debuterade hon i radioprogrammet Barnens brevlåda 1925.

1922 – 2016 Anker Jørgensen
Dansk socialdemokratisk politiker som var Danmarks statsminister från 1972 till 1973 samt från 1975 till 1982.

1923 – 1996 Poul Ströyer,
Svensk konstnär, karikatyrtecknare och illustratör. På Dagens Nyheter blev han mest känd för sina roliga, satiriska "gubbar", som publicerades nästan dagligen på avdelningen Namn och Nytt.

1940 – Patrick Stewart,
Brittisk skådespelare. Han är känd för sin roll som befälhavaren Jean-Luc Picard i Star Trek och sin medverkan i X-Men-filmerna.

1946 – Cheech Marin,
Amerikansk komiker och skådespelare. Han slog igenom på 1970-talet som ena halvan av komikerparet Cheech och Chong.

1961 – Anders Järryd,
Svensk tennisspelare. Han hade sina största framgångar i dubbel där han tillhörde den yppersta världseliten. Under karriären vann Järryd 8 singel- och 59 dubbeltitlar.

1988 – 2010 He Pingping,  
Kinesisk, dvärgväxt man som blev känd som världens kortaste människa 2008 med en längd på 74,6 cm.

Några i musikens värld som är födda den 13:e juli

1936 – 2022 Kjell Lönnå,
Svensk körledare, programledare ochkompositör. Han har komponerat ett stort antal visor och körverk, bland annat melodin till Psalm 521 i 1986 års psalmbok, Mina döda timmar.

1962 – Victoria Shaw,
Amerikansk countryartist med ett antal album och låtar på Billboards Hoy Countrylista. ¤ Cry Wolf.

Några kända personer som avled den 13:e juli

1977  Carl Gustaf von Rosen dog 67 år gammal i ett granatanfall mot huset han befann sig i staden Gode i den sydöstra delen av Etiopien. Han var en svensk greve, pilot, grundare av det etiopiska flygvapnet, hjälpflygare i Afrika under 1950- och 1970-talen och en av pionjärerna inom svenskt flyg.

2012  Sage Stallone dog 36 år gammal i en hjärtattack till följd av en kranskärlssjukdom. Han var en amerikansk skådespelare och regissör, son till Sylvester Stallone.

Today in history 13:e juli

Några händelser som inträffat den 13:e juli

1793
 

MARAT MÖRDAS I SITT BADKAR.


  Den franske revolutionären, jakobinledaren och journalisten Jean Paul Marat blir mördad i sitt badkar av Charlotte Corday. Hon fruktar nämligen att hans radikala idéer och förespråkande av skräckväldet ska störta Frankrike i inbördeskrig och att den nya franska republiken därmed är hotad. Hon blir emellertid infångad och dömd för mord, varpå hon fyra dagar senare (17 juli) avrättas med giljotin. Synen på mordet växlar sedan med tiden. I samtiden blir Marat en martyr, medan han i slutet av 1800-talet ses som ett monster och Corday som hjälte.

1857
 

DET GULA TRE SKILLING BANCO POSTSTÄMPLAS.


  Det svenska frimärket Gul tre skilling banco poststämplas i Kopparberg. Det är egentligen ett feltryck (tre-skillingsmärkena ska egentligen vara gröna), men används vid denna tid utan att någon noterar feltrycket. Framåt slutet av 1800-talet börjar det dock uppmärksammas av filatelister och säljas för allt högre summor, då detta verkar var det enda existerande exemplaret av feltrycket. Varje gång det har sålts har det, åtminstone sedan 1984, sålts för en högre summa än någonsin tidigare för ett frimärke och det är idag världens dyraste och mest berömda märke.

1923

 

HOLLYWOODSKYLTEN INVIGS.


 Hollywoodskylten i Hollywood i Los Angeles invigs, som reklam för ett bostadsområde. Vid invigningen lyder texten Hollywoodland och de femton meter höga och nio meter breda bokstäverna är upplysta med glödlampor. Från början är det tänkt att den ska hålla högst ett år och under 1920-, 30- och 40-talen förfaller skylten. 1949 är skylten förknippad med den amerikanska filmindustrin i Hollywood och Hollywoods handelskammare tar över underhållet och ser till att den hålls upprustad (i samband med övertagandet tar man bort bokstäverna land, så att texten enbart lyder Hollywood). Idag är skylten ett av Los Angeles mer välkända landmärken.

1985

 

LIVE AID GALAN I LONDON OCH PHILADELPHIA.


 Musikerna Bob Geldof och Midge Ure låter arrangera två välgörenhetskonserter i den brittiska huvudstaden London och i den amerikanska staden Philadelphia. Konserterna hålls samtidigt och går under namnet Live Aid, eftersom syftet är att samla in pengar till hjälp för de som har drabbats av de senaste årens hungersnöd i Etiopien. Därmed har de också lyckats få de artister och grupper, som deltar i galorna, att ställa upp gratis och medan totalt 162 000 personer ser dem på plats (72 000 i London och 90 000 i Philadelphia) sänds de även via satellit och ses av över 400 miljoner människor i 60 länder världen över. Totalt samlar man in 1,5 miljarder kronor i donationer.