• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 6:e februari 2020

Jag testar skriva lite om andra idrotter.
Frölunda är ishockeyns Real Mardid!
Jenny Fransson.
Tyvärr Jenny, även vid sabotage så blir det nog en lång avstängning.
Duplantis ett stort svenskt guldhopp i OS.
Tragedin med Kobe Bryant.


IDROTTSHISTORIA:
1936. Vinter-OS nummer fyra invigs av Hitler. 
1958: Flygplanskatastrofen i München.
1968: Vinter-OS nummer tio invigs av De Gaulle.
1971: Golf på månen.

FÖDDA:
Carlos, Sixten, Billy.

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN ONSDAGEN DEN 5/2 2020

Jag testar skriva lite om andra idrotter.


Jag tänkte titta till lite andra sporter för få fram lite mer fakta än personliga åsikter. Det passar därför alldeles utmärkt att starta med en stor svensk framgång. Fotboll i all ära, men som svensk borde man vara mer intresserad av ishockey. I denna sport har det sedan 2014/15 spelats Champions League som då givetvis heter Champions Hockey League. CHL.
 

Frölunda är ishockeyns Real Mardid!


Finalen för denna säsong spelades i förrgår på CPP Arena i Ostrava. Det ligger i Tjeckien och Mountfield HK är ett lag från denna stad. De hade alltså fördelen av hemmabana i finalen mot Frölunda HC, Västra Frölunda eller Frölunda Indians. Kärt barn har många namn. Frölunda var även i den allra första finalen 2015. Då blev det förlust mot Luleå HF. Men igår vann det svenska laget. Finalen slutade 3-1. Detta var Frölundas fjärde titel. Endast ett år var de inte i final. Det var 2018. Då vann finska JYP över Växjö Lakers. Så klubblagsishockeyn står sig fantastiskt bra i Europa. Av sex mästerskap hittills har Sverige vunnit fem. Detta kan inte ens Spanien slå i fotbollens Champions League.
 

Jenny Fransson.


Sedan har vi en lite tråkigare sak som sportsidorna skrivit om och det är Jenny Fransson. Jenny, en 32-årig brottare från Karlstad, bosatt i Helsingborg. Hon har guld från VM 2012 och EM 2018. I OS i sommar i Tokyo skulle hon byta upp sig från det brons hon tog i Rio 2016. Nu blir det inte så! Det beror på att hon testats positiv vid senaste dopingtestet. Förtvivlad förklarar hon att hon inte har en aning om hur hon fått i sig den anabola steroiden metyltestosteron. Hon misstänker själv sabotage och att någon skulle stoppat medlet i hennes vattenflaska vid landslagsträningen.
 

Tyvärr Jenny, även vid sabotage så blir det nog en lång avstängning.


Hur det än är med detta så är det som den svenske dopningsexperten Arne Ljungqvist säger: ”Att skylla på sabotage har aldrig gått hem, även om det skulle vara sant.” Som bevis på detta har vi för några år sedan den norska skidåkerskan Therese Johaugs fall då hon testades positivt för den anabola steroiden clostebol. En förbjuden substans hon fick i sig genom läppsalvan Trofodermin. Detta gav henne 18 månaders avstängning och tyvärr så tror jag att ett liknande straff är att vänta för Jenny. Detta skulle troligen var slutet på hennes aktiva karriär som brottare.
 

Duplantis ett stort svenskt guldhopp i OS.


Glädjande svenskt besked kom istället från en landslagsman som inte kan tala svenska men som vi kan vara tacksamma för att han valt att tävla för Sverige. Armand Duplantis är en 20-årig amerikan vars pappa Greg Duplantis också hoppade stavhopp. Greg hade den stora godheten att gifta sig med Helena Hedlund. Nu heter hon Duplantis och förutom Armand har de även Andreas som också hoppar stav och Antione som har satsat på baseball. Tre söner på A. Bäst har det gått för Armand som har svenska utomhusrekordet på 6:05 m. Det tog han guld med på EM 2018. I förrgår var det dags för svenskt inomhusrekord. Det satte han på 6 meter jämt. Sedan hade han ett mycket bra försök på världsrekordhöjden 6:17 m. Om inga anabola steroider smyger sig ner i hans vattenflaskor så är han ett stort hopp om ett svenskt guld i friidrott i OS i sommar.
 

Tragedin med Kobe Bryant.


Sedan måste jag avsluta med en tråkig sak igen. Förra söndagen omkom Kobe Bryant tillsammans med sin 13-åriga dotter och sju till då deras helikopter störtade. Förutom att han var en legend inom amerikansk basketboll så vann han även en Oscar. Det var 2018 i kategorin "bästa animerade kortfilm" för Dear Basketball, som han hade skrivit manus till. Men det som gör att jag så här långt efter hans död nämner honom här är för att han skulle kunna varit min son. Detta därför att hans far Joe "Jelly Bean" Bryant, som också var basketproffs, är född exakt samma dag som jag; Den 19:e oktober 1954.

IDROTTSHISTORIA från den 6:e februari.

1936 De fjärde vinterolympiska spelen öppnas.
 

Führer Adolf Hitler hade lyckats med att få både vinter- och sommar-OS till Tysskland. Idag 1936 öppnade han de fjärde vinterolympiska spelen i Garmisch Partenkirchen. Till denna lilla tyska ort hade 646 tävlande anlänt. 566 män och 80 kvinnor. Det tävlades mellan den 6:e och 16:e februari i 17 olika grenar i fyra sporter. Bästa nation blev Norge med sju guld. De två mest kända norska deltagarna som og guld var Sonia Henie i konståkning och Birger Ruud i backhoppning.

Andra nation blev Tyskland med tre guld och Sverige blev trea. Sveriges två guldmedaljer kom båda i längdskidåkning. Erik August Larsson på 18 km, och Elis Wiklund på 50 km.

IDROTTSHISTORIA från den 6:e februari.

1958 Flygolyckan i München
 

Idag 1958 inträffade den hemska olyckan i München då Manchester Uniteds fotbollslag var på väg hem efter att ha varit i Belgrad och spelat en match mot Röda Stjärnan. Vid mellanlandningen i München var det tveksamt om det gick att lyfta i snöskasket, men United skulle hem till en FA-cupmatch.

Det visade sig vid utredningen att olyckan hade orsakats av uppbyggnaden av snöslask mot slutet av landningsbanan, vilket gjorde att flygplanet plötsligt tappade fart och därmed inte hann uppnå tillräcklig hastighet för att lyfta innan landningsbanan tog slut.

23 personer omkom. Av dem var åtta spelare i Manchester United. Av de nio överlevande spelarna var de flesta svårt skadade, flera spelade aldrig mer toppfotboll. Klubben skapade ett lag av reserv- och ungdomsspelare, som vann två matcher till i ligan det året. Med på flygplanet fanns den framtida storspelaren Bobby Charlton och den legendariske tränaren Matt Busby. Det finns tre minnesmärken på Old Trafford, klubbens arena. Det finns två minnesmärken i Tyskland.

IDROTTSHISTORIA från den 6:e februari.

1968 De tionde vinterolympiska spelen öppnas.
 

Idag 1958 öppnade frankrikes president Charles de Gaulle de tionde vinterolympiska spelen i Grenoble. Till detta OS hade 1158 idrottsmän (947) och kvinnor (211) samlats. Mellan den 6:e och 18:e februari tävlades de om 35 guldmedaljer i sex olika sporter. Segrande nation blev som så ofta förr Norge. De knep sex av guldmedaljerna. Hemma i Sverige skrev Hasse&Tage texten till "Norgevisan" som bl a syftar på dessa olympiska spel. 

Spelens kung blev Frankrikes Jean-Claude Killy. Han vann alla tre gulden i de alpina grenarna. Sverige hamnade på sjunde plats i nationstävlingen och här fanns spelens drottning. Toini Gustafsson tog de båda individuella gulden i damernas nordiska skidgrenar och var dessutom delaktig i det svenska stafettsilvret. Sverige fick även ett tredje guld. Det var Johnny Höglin som vann 10 000 meter i hastighetsåkning på skridskor.

IDROTTSHISTORIA från den 6:e februari.

1971 Shepard gör världens mest berömda golfslag.
 

Världens mest annorlunda golfbana, och förmodligen en av de vackraste, hade astronauten Alan Shepard som tog med sig två golfbollar och en järnsexa till månen under Apollo 14-expeditionen 1971. Man kan anta att golfspel på månen även tillhör de mest utmanande sporter man kan ge sig in på. Gravitationen på månen är endast en sjättedel av Jordens, varför allt man tror sig kunna om bollbanor och slaglängder omkullkastas.

Astronauterna fick ta med sig en liten mängd personliga saker på expeditionerna, så Shepard valde att prova hur det skulle gå att slå iväg golfbollar på månen. Detta skedde idag 1971. På grund av den otympliga rymddräkten kunde han inte slå bollarna med tvåhandsfattning. Den första bollen åkte iväg cirka 40 meter och hamnade i en krater, men den andra bollen fick en bättre träff och flög minst 190 meter. Bollarna ligger kvar på månen i väntan på framtida, spelsugna, astronauter.

IDROTTSPROFIL som föddes den 6:e februari.

Carlos SÁNCHEZ blir 34 år
FOTBOLL

Carlos Alberto SÁNCHEZ Moreno är född 1986 i Quibdó, Colombia
Mittfältare
88 A-landskamper för Colombia.

Klubbar som spelare:
Danubio (2003–05),
River Plate Montevideo (2005–07),
Valenciennes (2007–13),
Elche (2013–14),
Aston Villa (2014–16),
Fiorentina (2016–17 lån),
Fiorentina (2017–18),
Espanyol (2018 lån),
West Ham United (2018–).

Vid fotbolls-VM 2018 skrev han in sig i historieböckerna. Tyvärr var det för att han var den första spelaren i turneringen som blev utvisad. Det blev han efter tre minuter mot Japan efter en hands.

IDROTTSPROFIL som föddes den 6:e februari.

Sixten JERNBERG blev 83 år
LÄNGDSKIDÅKNING

Edy Sixten Jernberg var född 1929 i Lima i Dalarna och han dog den 14:e juli 2012 av en stroke i Mora, Dalarna.
Tävlade för Lima IF

Han vann 32 guld i SM, 4 OS-guld och sammanlagt 9 OS-medaljer vilket gjorde honom till en av de mest framgångsrika svenska vinter-olmpier.
Jernberg fick Svenska Dagbladets guldmedalj 1956. (Bragdguldet).

5 mars 2011 avtäcktes en bronsstaty vid Limedsforsen föreställande Jernberg när han vinner VM-guld i Lahtis 1958. Detta ansåg han själv vara det finaste ögonblicket i hans skidkarriär.
2012 sattes första spadtaget till ett Sixten Jernbergmuseum i Limedsforsen. Det invigdes ett år senare.
Den 18 december 2012 sände SVT en dokumentär gjord av Jens Lind om Sixten Jernbergs liv och karriär. Programmet sågs av över 1 miljon tittare.

IDROTTSPROFIL som föddes den 6:e februari.

Billy WRIGHT blev 70 år
FOTBOLL

Billy WRIGHT var född 1924 i Ironbridge, England och han dog den 3:e september 1994 i London.
Mittfältare
1 B- och 105 A-landskamper för England.

Klubb som spelare:
Wolverhampton Wanderers (1939-59) 490 matcher. 

Lag som tränare:
Arsenal (1962-66).

Med Wolves blev han ligamästare 1954, 1958 och 1959. Trots sin defensiva position – han var från början ytterhalv, och flyttade senare ner som centerhalv – blev Wright aldrig varnad eller utvisad.
Wright blev den förste spelare att spela 100 landskamper för England. Totalt spelade han 105 landskamper och var lagkapten i 90 av dem. Wright var med i VM-turneringarna 1950, 1954 och 1958.

DAGENS CITAT

HA DET SÅ BRA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv