• Boris dagliga blogg

Måndagen den 7:e augusti 2017.

Det blev Emporia istället för en slö fotbollseftermiddag framför TV:n.
Lite FA Community Shield historia.
Repris av FA-cupfinalen, med Moses på plan.
Perfekt ändring av straffavgörande, men det fattar inte stolpskottet Bojan!
Grattis Nederländerna till EM-titeln!
Det blev INTE 1-1.
Kalmar FF har fått luft under sina Guldfågelvingar.


NYA TRÖJOR
Sunderlands andratröja 2017/18

GÅRDAGENS TRANSFERS
Wesley Sneijder, Dickson Etuhu.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1999: Alan Shearers enda röda kort i karriären.
1999: 6-6 är målrekord för oavgjord match i alla professionella ligor.

FÖDDA:
Paul.

DAGENS TRÖJA
NEDERLÄNDERNAs förstatröja i EM i Portugal 2004

Det kunde varit Arsenal, men de vann FA Community Shield för 15:e gången. Då var Nederländernas första mästerskap för damerna i EM lite större trots att det ”bara” var damfotboll. 

Det blev Emporia istället för en slö fotbollseftermiddag framför TV:n.


Efter en ganska hyfsad golfrunda med min äldsta dotter på förmiddagen så skulle jag bara jäsa framför TV:n och kolla den riktiga Engelska fotbollsstarten med FA Community Shield mellan FA-cupvinnaren Arsenal och ligamästarna Chelsea. Det är ju faktiskt en repris på FA-cupfinalen i våras. Jag skulle även se EM-finalen för damer mellan Nederländerna och Danmark, samt kolla in Bolton mot Leeds som kompletterade den första omgången i andra divisionen i England. Då jag förberett mig kom mit yngsta dotter och undrade om det var OK att vi åkte till Emporia för att handla lite saker hon behövde. Jag hade ju sagt att jag skulle vilja åka dit och kolla in lite saker. Detta löste alla fotbollsproblem om vilken match jag skulle hålla huvudfokus på. Då det dessutom skulle komma gäster när vi kom hem fick det bli som igår. Jag kollade resultat och lite snabbrepriser på matcherna.
 

Lite FA Community Shield historia.


Inledningsvis var det FA Community Shield. Från början kallades det FA Charity Shield, och från början var redan 1908. Då spelades denna match runt om i England, men det var först 1974 som det engelska fotbollsförbundets dåvarande generalsekreterare, Ted Croker, bestämde att matchen skulle inleda den nya säsongen och att matcherna skulle spelas på Wembley Stadium. 2002 ändrades namet till FA Community Shield. Matchen är en välgörenhetsmatch och sedan den fått bättre status och TV-sänds har den dragit in åtskilliga miljoner pund som de deltagande klubbarna kommer överrens om vart pengarna ska gå. Årets intäkter skånkes till offren till husbranden i London den 13:e juni i år.
 

Repris av FA-cupfinalen, med Moses på plan.


Flest segrar har Manchester United med 21. Liverpool ligger tvåa med 15 titlar. Dit hade även Arsenal chansen att komma om de vann gårdagens drabbning. Redan innan matchen var det diskussioner om ifall Vocror Moses skulle spela eller inte. Då han blev utvisad i FA-cupfinalen och det inte spelats fler tävlingsmatcher sedan dess så är han avstängd i första Premier Leaguematchen nästa veckoslut. Gårdagens match räknades inte som en riktig tävlingsmatch så därför var Moses med. Han passade även på att göra 1-0 till Chelsea. Bosniska nyförvärvet Sead Kolasinac fixade en kvittering och matchen slutade 1-1. Detta trots att Chelsea ånyo drabbats av en utvisning. Pedro tacklade med dobbarna före och det var klar utvisning.
 

Perfekt ändring av straffavgörande, men det fattar inte stolpskottet Bojan!


Vid oavgjort så går man direkt på straffavgörande. Här snackas det mycket om att vinna lotten och att det är fördelaktigt att börja lägga eller att lägga andra straffen. För att jämna ut detta har någon inom fotbollsvärlden kommit på den geniala idéen att enna lagen startar med en straff. Sedan lägger nästa två på raken, och så håller man på tills tionde och sista straffen läggs. Lite töntigt har man kallat detta ”Tie Break straffar”. Idioten Bojjan som var bisittare kommer då med kommentaren att: ”Det ska vara gamla vanliga straffar, för detta är ingen tennismatch.” Han har som vanligt inte fattat mycket av vad fotboll handlar om. Det gjorde Arsenal. De satte sina fyra första straffar. Sedan lades inte fler då Chelsea missat två. Arsenal kom alltså också upp i 15 titlar.
 

Grattis Nederländerna till EM-titeln!


Ett lag som kom upp i en titel var segraren av EM-finalen för damer. Hemmanatione Nederländerna eller Danmark. Tyvärr så jag inte den, men det blev i alla fall en hel den mål. Sex stycken. Statistiskt var det en helt jämn kamp. Danmark hade ledningen, men fick släppa den till 3-2 i början av andra halvlek. Därefter var det spännande ända fram till sista matchminuten då Vivianne Miedema med en soloprestation punkterade finalen och såg till att Nederländerna vann med 4-2 och tog sitt första Europeiska mästerskap för damer. Hoppas att inte herrarna får blodad tand av detta, då de ligger i samma grupp som Sverige i VM-kvalet.
 

Det blev INTE 1-1.


Bolton Wanderers tog emot Leeds United i den sista matchen i första omgången av League Championship. De tre andra matcherna i serien som TV sänt slutade alla 1-1. Det var ju mitt tips igår. Efter en halv timme visade det sig att jag hade fel som vanligt. Leeds tog då ledningen med 2-0. I halvtid stod det 3-1 till Leeds. I andra reducerade Bolton till 2-3, men närmare än så kom de inte. Efter första omgången leder Bristol City tabellen, men det finns åtta lag till som också har tre poäng.
 

Kalmar FF har fått luft under sina Guldfågelvingar.


Tre poäng är något som blivit en vana för det gamla bottenlaget i Allsvenskan, Kalmar FF. Igår var det IFK Göteborg som fick se sig besegrat på Guldfågeln Arena. Ett enda mål blev det i matchen och det gjorde Viktor Elm på fyra minuters övertid. Det var tredje KFF segern i rad och laget har klättrat upp på säker mark i tabellen med sin trettonde plats. Toppmötet i Uppsala mellan Sirius och AIK blev inte särskillt spännande. 1-4 tar AIK upp på andra plats i Allsvenskan. Om det betyder att de tar sig närmare MFF avgörs i kväll då serieledarna möter den tidigare tvåan Djurgården på Tele2 Arena i Stockholm.

NYA TRÖJOR

SUNDERLANDs andratröja 2017/18


Efter tio säsonger i Premier League fick Sunderland kliva ner i andra divisionen. Efter att ha haft ett par säsonger med lite coola andratröjor är Adidas och Sunderland tillbaka med ljusblått. Sedan Eric Perssons tid i Malmö FF så var MFFs andratröjor röd-vit-randiga (då Sunderland var Erics engelska favoritlag.) Det verkar som om Sunderland åretgäldar genom att välja en MFF-tröja som byte. Inget speciellt med tröjan utom att de har hemsk sponsor.

GÅRDAGENS TRANSFERS

Wesley Sneijder till Nice
 

Den holländske playmakern Wesley Sneijder flyttar till franska klubben Nice.
Nice meddelar på sin officiella hemsida att man nått en överenskommelse med Wesley Sneijder.
33-åringen ska nu genomgå sin läkarundersökning och sedan signera kontraktet.
Holländaren kommer närmast från turkiska storklubben Galatasaray.
Sneijder har tidigare representerat storklubbar som Inter och Real Madrid.
I Nice blir han lagkamrat med Mario Balotelli.

IFK Rössjöholm värvar Dickson Etuhu


Den tidigare AIK-stjärnan Dickson Etuhu har hittat en ny klubb. Det handlar om IFK Rössjöholm i division 5.
IFK Rössjöholm meddelar på sin officiella hemsida att Dickson Etuhu ansluter till klubben.
Den 35-årige nigerianske mittfältaren kommer närmast från AIK, som han lämnade efter förra säsongen.
– En häftig värvning, jag tror knappt det är sant, säger IFK Rössjöholms tränare Johan Svensson till hemsidan.
Etuhu har bland annat meriter från Nigerias landslag och spel i Premier League.
– IFK Rössjöholms ideologi står självklart fast även med denna värvning. Vi betalar aldrig några spelare någonting, de spelar i klubben av egen vilja, vilket vi såklart är stolta över, säger Rössjöholms ordförande Rickard Gustavsson till hemsidan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e augusti
1999 Shearer utvisad.
1999 6-6.

1999 rött kort till Shearer.


Alan Shearer startade sin karriär i 1988 i Southampton för att 1992 gå till Blackburn Rovers. 1996 kom han hem till Newcastle och fram till idag hade han gjort många mål och spelat så fläckfritt att han ibland gick under namnet "Mary Poppins". Men i dagens match mot Aston Villa råkade han i närkamp med Colin Calderwood som blev liggande. Ovanligt nog hade Shearer redan fått en varning och då han nu fick sin andra var det Shearers första och enda utvisning i karriären. Matchen dömdes av den lite kontroversielle färgade rättskiparen Uriah Rennie. Visserligen blev Alan utvisad ytterligare en gång under karriären mot Charlton drygt två år senare, men vid en eftergranskning av FA ströks den utvisningen ur statistiken.

1999 slutresultat 6-6.
 

KRC Genk var regerande belgiska mästare som åkte för att spela säsongens första match borta mot Westerlo. Det var inte många som hade en lyckad dag i matchen. Allra minst målvakterna som släppte in sex mål var. Det dömdes fem straffar och fyra spelare blev utvisade, men rekordet i alla professionella ligamatcher slogs idag. Ingen oavgjord match hade någonsin innehållit så många mål tidigare. De 5:e maj 2010 tangerade emellertid Hibernian och Motherwell detta rekord i Skottska ligan då de också spelade 6-6.

FÖDDA IDAG

49 år Paul LAMBERT född 1969 i Glasgow, Skottland
Mittfältare.
5 U- och 40 A-landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare
1986-93 St. Mirren,
1993-96 Motherwell,
1996-97 Borussia Dortmund,
1997-2000 Celtic,
2005-06 Livingston. 

Lag som tränare:
2005-06 Livingston (spelande),
2006-08 Wycombe Wanderers,
2008-09 Colchester United,
2009-12 Norwich City,
2012-15 Aston Villa,
2015-16 Blackburn Rovers,
2016-17 Wolverhampton Wanderers.

TITLAR:
Med St Mirren
Skotska Cupmästare: 1986–87.
Med Borussia Dortmund
UEFA Champions League vinnare: 1996–97.
Med Celtic
Skotska ligamästare: 1997–98, 2000–01, 2001–02, 2003–04.
Skotska Cupmästare: 2000–01, 2003–04, 2004–05.
Skotska Ligacup vinnare: 1997–98, 2000–01.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln