• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 12:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Felet med fotboll är att det blivit en helårssysselsättning!   Känns fel att ersätta torsk med sej!   MFF och Elfsborg förlorade två poäng!

NAMNSDAG
Liv

TEMADAG:
Lakritsdagen
Linssoppans dag
Internationella dagen för bemannade rymdfärder

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/4:
1891: Världens äldsta liga utanför de brittiska öarna drar igång.
1987: Bröllop inställt.
1992: Manchester Uniteds första ligacup och Giggs första titel.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/4:
Christian
PANUCCI, Lucas RADEBE, Bobby MOORE.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 11/4 2022.

Felet med fotboll är att det blivit en helårssysselsättning!
 

Jag läste en skrämmande artikel i Sydsvenskan i går morse. Det stod om att skånska kommuner har betalat mångmiljonbelopp för klimatsmarta konstgräsplaner som vintertid fryser till hala isbanor. Detta innebär att planen vintertid blir till en stor skaderisk. Sedan började ungdomar klaga på att man fick ont i ryggar, knän, höfter och fötter efterträningar på detta underlag. Förslaget nu är att det enda man kan göra är att undvika träning när det är för kaosartat på vinterhalvåret för att planen upplevs inte bra när det är kallt.

Nu är det inte så att det är konstgräsplanerna som jag tycker är skrämmande utan att man envisas med att spela fotboll året om. Låt vinter vara fri från fotboll och få barn och ungdomar att syssla med andra idrotter då i stället. På så sätt kommer många att längta till att fotbollen ska starta igen och förslitningar och skadeproblem som fotbollen har skulle bli mindre och man varierade sitt sportande.

Jag själv har slutat spela fotboll för länge sedan, men jag har alltid tittat på fotboll. Då TV sände en gång i veckan eller kanske till och med upp till tre gånger i veckan så kunde jag följa med under en hel match. Nu för tiden så ser jag väldigt sällan en hel match. Det blir lite koll på en halvlek eller några minuter. Skälet är att det är för mycket fotboll, året om och även jag tröttnar. Ska man se allt så blir det även mycket stillasittande och då lovar jag att även skaderisken för mig kommer att öka. Så liksom viss reklam för spelande så gäller det att välja sina matcher och ta pauser. Precis som det gäller att välja sina idrotter och variera dem och bli mångsidig i stället för att bli en utsliten fotbollsspelare redan i tonåren.

Känns fel att ersätta torsk med sej!
 

Förutom tidningen så var det en sedvanlig måndag. Bil till City Gross och Familjekassen med tre middagar. Allt var med utom den viktigaste ingrediensen till fiskrätten, torsken var utbytt mot sej. Det kan fungera, men det känns lite som om man betalat sin nya Mercedes och då man ska hämta den så får man meddelandet att det inte gick att få tag på en Merca utan det blev en Volvo i stället. Sej kostar bara hälften av priset på torsk. Alltså inte riktigt det man betalt för.

Vädret var perfekt för att återuppta Stallarundan med Rhiann. Klockan sju var det dags att spela bowling i Löddeköpinge. Vi spelade ganska bra och hade den tredje högsta poängen av alla åtta lag i serien. Problemet var bara att ett av de två lag som hade bättre resultat än oss var det lag vi mötte. Så det blev förlust.

MFF och Elfsborg förlorade två poäng!
 

Hemma igen så var det dags att låta en fotbollsmatch flimra förbi på TV. Jag lyckades hitta en riktigt bra kanal som fulstreamade Malmö FF mot Elfsborg. Alltså blev det sista halvtimmen av matchen.

Det spelades två Allsvenska matcher och kommentatorerna nämnde att det bara varit segrar och förluster i alla matcher, men de två som avslutade omgång två blev båda oavgjorda. Värnamo och Sirius spelade 0-0, och Malmö FF och Elfsborg slutade 1-1. MFF hade bollen mest, men Elfsborg hade flest chanser, så trots att jag inte såg hela matchen skulle jag bedöma det hela som ett rättvist slutresultat.

Men att spela oavgjort betyder inte att man tar en poäng på mitt sätt att se det. Både MFF och Elfsborg förlorade två poäng igår.

IDAG: TISDAGEN DEN 12:E APRIL.

NAMNSDAG:

Liv
 

Namnsdagar den 12:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Julius
1901–1985 – Julius
1986–1992 – Julius och Gillis
1993–2000 – Julius (nu 16 februari) och Gillis (utgått)
Från 2001 – Liv

TEMADAG:

Lakritsdagen
 

12/4 är den internationella lakritsdagen. Ett firande och tradition som kommer från USA där man började fira lakritsen redan 2004. Och vill man inte bara äta lakrits idag så har Farbror Frej ett annat tips: Klicka på bilden och kolla.

TEMADAG:

Linssoppans dag
 

2011 bestämde sig bloggarna Lotta Brinck, Ika och CrimsonAnna för att instifta Linssoppans dag 12 april. Då linssoppa anses nyttigt, billigt och närande så beslöts att dess dag skulle ligga när Liv har namnsdag.

TEMADAG:

Internationella dagen för bemannade rymdfärder
 

På initiativ från Ryssland, har FN:s generalförsamling utsett den 12 april till den internationella dagen för bemannade rymdfärder. Dagen markerar att det är femtio år sedan Jurij Gagarin blev den första människan i rymden.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E APRIL.

1891 Argentinska ligan sparkar igång.
 

Idag 1891 möttes Buenos Aires och Saint Andrew's. Det blev 2-5. Dagens andra match mellan Old Caledonians och Belgrano slutade 6-0. Detta var de två första matcherna i Argentinska Primera Divisións historia. Ligan innehöll även klubbarna Rosario Railway och Buenos Aires FC. Initiativet att bilda en liga togs av Alex Lamont som tillhörde Saint Andrew's Scots School i Buenos Aires. Detta var den första fotbollsligan i världen utanför de brittiska öarna.

1987 Inget bröllop för Neil Aspin.
 

En av semifinalerna i FA-cupen spelades idag 1987 på Hillsborough i Sheffield. Det var Coventry City som mötte Leeds United. Matchen slutade 3-2 till Coventry efter förlängning. Samma resultat blev det i finalen mot Tottenham och Coventry vann därmed sin enda stora titel i historien. Men nu kommer det som gjorde dagens semifinal unik. Varken Coventry eller Leeds hade seriematcher inplanerade denna dag 1987. De visste inte förrän senare att de skulle gå vidare i FA-cupen och mötas i semin denna dag. Därför hade backen Neil Aspin i Leeds friat till sin blivande fru och bröllopet passade bra att ha en spelledig dag. Alltså idag. Och hade det varit idag (2020) så hade säkerligen Leeds spelat semifinalen utan en av sina backar. Men så var det inte 1987. Bröllopet sköts upp till någon vecka senare och Aspin kunde spela semifinalen i FA-cupen.

Bild: Neil Aspin i matchen som ställde in hans bröllop.

1992 Man Utd vinner Ligacupen. Giggs första titel.
 

Idag 1992 var Manchester United i final i Ligacupen som detta år hette Rumbelows Cup. Det var sista gången Nottingham Forest var i final. De hade redan fyra mästerskap sedan tidigare så de flesta tyckte nog att det var ok att United tog sin första titel genom segern med matchens enda mål av Brian McClair. Detta var även Ryan Giggs allra första titel. Han skulle så småningom bli en av de mest vinstrika spelarna i Brittiska fotbollshistorien. Eller vad sägs om 13 ligatitlar, 4 FA-cupmästerskap, 4 Ligacuptitlar, 9 FA Community Shieldtitlar, 2 Champions Leaguemästerskap, 1 Supecupstitel, 1 Interkontinentaltitel, 2 Klubblags-VM plus 29 individuella utmärkelser i England, Wales och Europa. Detta kan ju kompensera att han spelade i Wales landslag och aldrig nådde några titlar i landslagssammanhang.
 

Bild: Ryan Giggs meriter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E APRIL.

Christian PANUCCI blir 49 år.
 

Christian PANUCCI är född 1973 i Savona, Italien.
Försvarare
19 U- och 57 A-landskamper för Italien (1992-2008).

Klubbar som spelare:
Genoa (1985–93),
Milan (1993–96),
Real Madrid (1996–99),
Inter (1999–2001),
Chelsea (2000–01 lån),
Monaco (2001),
Roma (2001–09),
Parma (2009–10).

Lag som tränare:
Rysslands landslag (2012-14 assisterande),
Livorno (2015 och 2016),
Ternana (2016),
Albaniens landslag (2017–19).

Lucas RADEBE blir 53 år.
 

Lucas Valeriu Ntuba RADEBE är född 1969 i Soweto, Sydafrika.
Försvarare
70 A-landskamper för Sydafrika (1992-2003).

Klubbar som spelare:
Diepkloof Wolf Wanderers (1980-87),
ICL Birds (1987-88),
Kaizer Chiefs (1989-94), 
Leeds United (1994-2005).

Med landslaget vann han Afrikanska mästerskapet i fotboll 1996. Han var även lagkapten under två VM-turneringar (1998 och 2002)

Bobby MOORE blev 51 år.
 

Robert Frederick Chelsea "Bobby" MOORE var född 1941 i Barking, Essex, England, och dog den 24:e februari 1993 i London efter att ha kämpat mot cancer redan sedan 1964.
Försvarare.
108 A-landskamper för England (1962-73).

Klubbar som spelare:
Barking (1952-56),
West Ham United (1956-74),
Fulham (1974-77),
San Antonio Thunder (1976 lån),
Seattle Sounders (1978),
i Herning Fremad (som nu heter Midtjylland) (1978). 

Lag som tränare:
Oxford City (1980),
Eastern AA (i Hong Kong) (1980-81),
Southend United (1984-86).  

Han var lagkapten då han förde sitt England till VM-guld 1966.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv