• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 28:e januari 2021

Dataskyddsdagen, Karl och Karla, Postgången var bättre förr, Skönt med handbollens klara regler, Danmark höll på att klanta till det, Sverige överlägset, Chelsea likadana och United bättre från Sheffield än Manchester.

FOTBOLLSHISTORIA:
1900: Det Tyska fotbollsförbundet bildas.
1961: Denis Laws sex mål till ingen nytta.

FÖDDA:
Gianluigi, Jamie, Papa Bouba.

DAGENS TRÖJA.

Fyller man 121 år så tycker jag att Tysklands fotbollsförbund kan hedras med denna tröja som man hade då landet senast blev världsmästare.

IDAG: TORSDAGEN DEN 28/1 2021.

TEMADAG:
Dataskyddsdagen.

Den internationella dataskyddsdagen har uppmärksammats sedan 2006 då Europarådet valde att den 28 januari skulle utses till årlig dataskyddsdag. Det var nämligen den 28 januari 1981 som Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter antogs (även kallad Konvention 108).

Konvention 108 har till syfte att säkerställa den enskildes rätt till personlig integritet i samband med behandling av personuppgifter och att förbättra förutsättningarna för ett fritt informationsflöde över gränserna. Vi i Sverige har särskild anledning att uppmärksamma den internationella dataskyddsdagen eftersom vi var ett av tio länder som undertecknade Konvention 108 redan den 28 januari 1981.

NAMNSDAGAR:
Karl och Karla

Då vår kung heter Karl även om han stavar detta med ett C så är det en så speciell namnsdag att det även är en av årets tio flaggdagar. Karl har alltid varit med i den svenska almanackan. 1986 fick han sällskap av Karla som då infördes som namnsdag och har funnits på dagens datum sedan dess. Före 1901 fanns även Carolus Magnus.

Trots att vi haft så många kungar vid namn Karl så är Carolus Magnus en hänsyftning till frankiska rikets regent 768–814, Karl den store. Han var troligen uppfostrad i en klosterkyrka och ärvde sin kungatitel av fadern Pippin den lille. Med makt och stridskraft tvingade han de människor som var kvar efter striderna till att bli kristna. Han kröntes till romersk kejsare på juldagen år 800, och tillhör de främsta gestalterna i europeisk medeltidshistoria. Karl den stores rike kom att ungefärligen omfatta nuvarande Frankrike, västra Tyskland, norra Italien samt Schweiz och Österrike.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 27/1 2021.

Efter att ha blivit väckt förhållandevis tidigt så var det min tur att passa upp hundarna och speciellt den Lille. Det fungerade ganska bra då hon sov mestadels av tiden fram till lunch. Då hade jag fått ett SMS från DHL. Hela den procedur jag skrev om igår om hur min fotbollströja från England blivit fast i tullen och att de inte haft tid att förtulla tröjan, verkar mycket underlig. För dagen efter att jag ringt dem så var det tydligen tröjans tur att passera tullen och nu var det till och med avlevererad hos ICA på Hermodsdalstorget.
 

Förr fanns Posten och det fanns postkontor. När detta gick i graven så blev det fullständigt kaos bland brev och paket. Jag skulle påstå att Post Nord numera motsvarar Posten och att vårt ICA Maxi på Ystadvägen motsvarar postkontoret. Men nu finns det mängder med företag som fraktar runt paket i världen. Ett av dem är DHL. (Dalsey, Hillblom och Lynn) efter Adrian Dalsey, Larry Hillblom och Robert Lynn som 1969 grundade ett kurirservice-företag som till att börja med fraktade saker mellan San Francisco och Honolulu. Nu har DHL avlevereringsställen på mängder av platser runt om i Malmö, dock inte ICA Maxi på Ystadvägen.
 

Så här ska den omtalade tröjan se ut. Så här ska den omtalade tröjan se ut.

Men nu då paketet var framme fick jag ta min promenad till Hermodsdalstorget. ICA där är ombud för massor av leverantörer. Det är också ett tips och ATG-ställe. I den lilla förbutiken var det alltså rejält med människor. Jag tog min nummerlapp och väntade utanför. Då jag kollade inne för tredje gången var det min tur. Fast tur och tur, jag hade på känn att det inte var så enkelt att bara gå in med ett SMS från DHL och tro att jag kunde få ut mitt paket. ICA på Hermodsdal hade fått en leverans från DHL på förmiddagen, men klockan två på eftermiddagen hade de fortfarande inte haft tid att packa upp försändelserna. Alltså fick jag vandra hem igen utan tröja. Den är från West Bromwich och jag fattar varför det går så dåligt för laget. För mitt försök till att skaffa en tröja från laget får väl ses som ett dåligt omen.

Det blev lite sport på TV också. Handboll är betydligt mer enkel sport är fotboll. Det var kvartsfinaler i VM och första matchen var mellan hemmalandet Egypten och Danmark. Med enkel menar jag att det inte går att fuska. Danmark ledde med ett mål då det var två sekunder kvar och var i semifinal. De blir avblåsta och istället för att bara släppa bollen tar Danmarks store spelare Mikkel Hansen och kastar iväg bollen. Det innebär att han visas ut resten av matchen och att motståndarna får straff. Samma sak händer i förlängning två då Egypten är i semifinal och två sekunder återstår. En häftig tackling på dansken som har ett uselt skottläge, betyder utvisning och straff Danmark. Efter två förlängningar är det 38-38 och allt avgörs på straffar. Samma regler som fotboll med fem straffar var. Två räddningar för Danmark och bara en förr Egypten gör att Danmark är i semifinal.
 

Där kunde de fått möta Norge, men tyvärr förlorade de sin match mot Spanien med fyra mål. Danmark och Spanien i semifinal. Sverige hade Qatar i sin kvartsfinal. Det började nervöst och knackigt och man kom att börja tänka på matchen mot Belarus då spelet gick i baklås. Men det var ingen fara. Efter tio minuter lossnade det och Sverige hade sedan drygt tio måls marginal till Qatar. Det blev 35-23 till slut. Sveriges semifinalmotståndare skulle bli Frankrike eller Ungern. Det var en jämn match som slutade 30 lika, men Frankrike behövde bara en förlängning för att kunna vinna med 35-32. Hur det än går mellan Frankrike och Sverige på fredag så kommer Sverige att få spela en match ytterligare och medaljer. Antingen i final eller bronsmatch.
 

Det krävs några ord om Premier Leagues 20:e omgång där det spelades fem matcher igår. Mest intressant var att se hur Chelsea skulle prestera då Lampard sparkats och tysken Thomas Tuchel tillträtt som ny tränare. De mötte ett på senare tid svagt Wolverhampton. Utan publik så kan de kvitta om man spelar hemma eller borta. Nej, matchen var inte mycket att orda om. 0-0 och Chelsea visade inte några nya takter. Lite av toppmatch var Everton mot Leicester och den slutade också oavgjort 1-1. Manchester United skulle upp i topp på Premier League. De skulle bara köra över det i särklass bottenlaget Sheffield United. Men det visade sig att det var United från Sheffield som var starkast. De gjorde i alla fall flest mål. 2-1 till Sheffield var en av Premier Leagues större sensationer hittills denna säsongen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e januari.

1900 Det ska bli fotboll i Tyskland.

Representanter för 86 olika tyska klubbar hade idag 1900 samlats i Leipzig för att bilda det Tyska Fotbollsförbundet. Det har visat sig bli ett av världens bästa fotbollsförbund med fyra världsmästartitlar och en av världens mest framstående fotbollsligor.

Allt startade egentligen i Dresden 1874. Då bildades första tyska fotbollsklubben. Det hörs på namnet av denna klubb vilka det var som tog initiativet att starta med fotboll i Tyskland och att bilda en fotbollsförening. Klubben hette Dresden English Football Club, och detta var alltså det tyska namnet på klubben.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e januari.

1961 Sex mål av Law räckte inte till seger.

Manchester City var idag 1961 på Kenilworth Road för att möta Luton Town i FA-cupens fjärde omgång. Denis Law hade en fantastisk dag och gjorde sex mål för sitt Manchester City. Motståndarna gjorde två mål. I den 69:e minuten stod det 6-2 till City då domaren ansåg att planen var alldeles för vattensjuk för att det skulle gå att spela klart matchen. Den bröts och resultatet nollställdes då man spelade om hela matchen den 1:a februari. Då lyckades Denis Law bara göra ett mål. Luton gjorde tre och slog ut Manchester City med 3-1. 

De sex mål som Denis Law gjorde i match ett ströks ur statistiken. Hade de stått kvar hade Law varit den spelare som gjort flest mål i FA-cupens historia. Nu slutade han på 41 mål och passerades av Ian Rush som kom upp i 44 mål. Fast egentligen gjorde alltså Denis Law 47 mål.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e januari.

Gianluigi BUFFON blir 43 år

Gianluigi BUFFON är född 1978 i Carrara, Italien.
Målvakt
24 U- och 176 A-landskamper för Italien (1993-2018).

Klubbar som spelare:
Parma (1995-2001),
Juventus (2001-18),
Paris Saint-Germain (2018-19),
Juventus igen (2019-).

Han är en av de hittills 18 spelarna i världen som gjort över 1000 matcher som fotbollsproffs.
Han är med 176 landskamper Italiens meste landslagsman genom tiderna. Han har blivit utsedd till Serie A:s bästa målvakt tolv gånger, världens bästa målvakt fem gånger, och kom med i FIFA:s All Star Team efter att ha vunnit VM med Italien 2006.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e januari.

Jamie CARRAGHER blir 43 år

James Lee Duncan "Jamie" CARRAGHER är född i 1978 i Bootle, Liverpool.
Försvarare
31 U- och 38 A-landskamper för England (1996-2010).

Klubb som spelare:
Liverpool (1988-2013)

Det blev 737 matcher och 5 mål totalt innan han lade skorna på hyllan.
Efter Ian Callaghan är han den som spelat flest matcher för Liverpool, och 27 matcher fler än Gerrard.
Ganska fantastiskt med tanke på att både Jamie och hans far var Everton-supportrar.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e januari.

Papa Bouba DIOP blev 42 år

Papa Bouba DIOP född 1978 i Rufisque, Senegal, och dog den 29:e november 2020 i Paris. Troligen till följd av att han drabbats av ALS.
Försvarare/mittfältare
63 A-landskamper för Senegal (2001-08).

Klubbar som spelare:
Ndeffann Saltigue (1994-95),
ASC Diaraf (1995-99),
Vevey (1999-2000),
Neuchâtel Xamax (2000-01),
Grasshoppers (2001-02),
Lens (2002-04),
Fulham (2004-07),
Portsmouth (2007-10),
AEK Aten (2010-11),
West Ham United (2011-12),
Birmingham City (2012-13).

Han är kanske mest känd för att ha gjort det första målet i VM 2002 mot Frankrike, vilket slutade i en 1-0-förlust för de dåvarande världsmästarna och slutligen deras chockerande utslagning från turneringen, i vilken Senegal nådde kvartsfinalerna.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv