• Boris dagliga blogg

Fredagen den 11:e maj 2018.

Hur svårt kan det vara att sätta stopp för bengaler (bengalningar, mordbrännare).
Några andra cupfinaler och "fjantbyten".
Melodi, sång, land eller atrist?

Några nya tröjsläpp!

FOTBOLLSHISTORIA:
1976: Elton John ny ordförande i Watford.
1983: Sir Alex vinner Cupvinnarcupen med Aberdeen.
1985: 56 personer dör i Valley Parade-katastrofen.
2002: Upptågsmakaren Rémi Gaillard firar med FC Lorient.

FÖDDA IDAG:
Thibaut, Giovani, Andres.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs andratröja i VM i Ryssland 2018

I England pågår ett Europamästerskap för U 17. Sverige är ett av de 16 lag som deltar. Igår vann de sista gruppspelsmatchen över Portugal med 1-0. Det är därför jag har Sveriges tröja idag. Sverige är vidare och möter Italien i kvartsfinalen på söndag.

Hur svårt kan det vara att sätta stopp för bengaler (bengalningar, mordbrännare).


Den stora cupfinaldagen blev ännu en stor besvikelse för de som håller på Malmö FF. De var i Stockholm och mötte Djurgården för tredje gången sedan den 18:e april. Om MFF har hemmamatch så kan de pressa in ett mål, men på Tele 2 Arena vinner Djurgården med 3-0. Det gjorde de även i cupfinalen igår. Jag satte på TV:n och kom in efter några minuter i en dimmig arena trots att solen sken. Givetvis hade ett antal idioter smugglat in de där förbannade bengaliska eldarna. Om man tänker på att det idag var idag 1985 som Bradfords hemmaarena Valley Parade brann och 56 personer omkom så borde de som tänder eldar på en arena gripas och dömas för mordförsök och givetvis aldrig i hela sitt liv komma in på en fotbollsarrena mer i hela sitt miserabla liv. Jag stängde TV:n och struntade i den Svenska Cupfinalen.
 

Några andra cupfinaler och "fjantbyten".


Danmark hade ett mer favoritbetonat vinnarlag där Bröndby blev mästare med 3-1 över Silkeborg. Även i Turkiet var det cupfinal. Här blev det en aning överraskande 14-placerade Akhisar Belediye som vann finalen med 3-2 över favoriterna Fenerebahce. Sista matchen i omgång 31, en hängmatch, mellan West Ham och Manchester United spelades klart så att alla Premier Leaguelag har gjort 37 matcher och har en omgång kvar. Egentligen finns det inte så mycket att skriva om matchen. 0-0 slutade det och domare Jonathan Moss var på gott humör då han nöjde sig med varsin varning till Paul Pogba och Mark Noble då de rök ihop i slutet av matchen och brottades med varandra. Tydligen var Jose Mourinho mest nöjd med 0-0 för han gjorde två stycken matchsaboterande byten på övertid. Det sista var då matchen egentligen var slut, så då spelet sattes igång efter bytet blåstes matchen av. Hur länge ska dessa direkt spelförstörande byten tillåtas?
 

Melodi, sång, land eller atrist?


Annars var det givetvis musik och Eurovision Song Contest som gällde. Egentligen är det en märklig tävling. I Sverige kallas det Melodifestivalen och det måste ju betyda att det är låten och melodin som man ska rösta på. Internationellt är det ESC. Detta måste ju då vara sångptrestationen man ska bedöma. Sedan så ringer alla in och röstar på artisten och tänker sällan på hur melodi eller sång låter. Sverige, Norge och Danmark gick alla vidare till finalen och även igår gick mina två favoriter till final. Det är Australien och Nederländerna. Se där; Nu var jag inne på spåret att presentera mina favoriter med länder och inte låt eller sång.  
 

Nya Crystal Palacetröjor.
 

Crystal Palace har visat upp sina nya Premier Leaguetröjor. Till kommande säsong har laget lämnat Macron och gått över till Puma. Som andratröja har man tagit fram modellen som även varit förstatröja under historien. Bl a 1976 till 1987 och säsongen 2018/09. Förstatröja är den vanliga röd-blå-randiga tröjan, men de röda strecken löser upp sig i blått längst ner. Riktigt fräckt.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 11:e maj.

1976 ny ordförande i Watford FC

 
Idag 1976 var det kris i den lilla fotbollsklubben Watford FC. Laget låg i fjärde divisionen och hade hamnat på åttonde plats. De hade en stor supporter i sångaren och artisten Elton John. Han tillfrågades och accepterade att bli ordförande i klubben. Detta var ett klokt beslut. Sju år senare slutade Watford tvåa efter Liverpool i högsta divisionen.

.

1983 Cupvinnarcup i Göteborg

 
Idag 1983 spelades cupvinnarcup-finalen på Ullevi i Göteborg. Typiskt svenskt sommarväder med regn och en dyblöt plan gjorde att skottska Aberdeen drog mer fördel än spanska Real Madrid. 1-1 efter full tid krävde en förlängning. I denna gjorde John Hewitt segermålet efter 112 minuter. Mästare blev ett helskotskt lag. Även tränaren var skotte. Han hette Alex Ferguson.

.

1985 Branden på Valley Parade

 
Idag 1985 spelades matchen mellan Bradford City och Lincoln City. 11 076 åskådare hade kommit till Valley Parade för att hylla sitt lag då de redan var klara Division tre vinnare. Pokalen hade redan visats upp innan matchen startade. Matchen stod 0-0 efter 40 minuter och där tog den också slut. Arenan som var en gammal träläktare började brinna, troligen av en cigarettfimp eller tappad tändsticka. På nolltid var hela läktaren övertänd. 56 personer miste livet och 265 skadades. Glädjens dag vändes snabbt i en stor tragedi.

.

2002 FC Lorient cupmästare.

 
Idag 2002 spelades finalen i franska cupen mellan SC Bastia och FC Lorient på Stade de France i Paris. Två saker var speciella med just denna final. Den ena var att Lorient hade slutat klart sist i ligan som färdigspelades veckan innan. Trots detta lyckades de vinna finalen med 1-0 och ta sin enda titel i Fransk fotboll. Andra detaljen var att i segeryran hade den franske komikern och upptågsmakaren Rémi Gaillard klätt sig i Lorients klubbdress, och han var med och firade segern. Han fanns på segerfotot och blev gratulerad av president Jacques Chirac, utan att någon tänkte på att han inte tillhörde laget.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 11:e maj.

26 år Thibaut COURTOIS född 1992 i Bree, Belgien.
Målvakt
4 U- och 54 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
Bilzen V.V. (1997-99),
Genk (1999-2011),
Chelsea (2011-),
Atlético Madrid (2011-14 lån).

.

29 år Giovani DOS SANTOS född 1989 i Monterrey, Mexiko.
Anfallare
23 U- och 102 A-landskamper för Mexiko.
Klubbar som spelare:
Monterrey (2001),
FC Barcelona (2002-08),
Tottenham Hotspur (2008-12),
Ipswich Town (2009 lån),
Galatasaray (2010 lån),
Racing Santander (2011 lån),
Mallorca(2012-13),
Villarreal (2013-15),
LA Galaxy (2015-)

.

35 år ANDRÉS INIESTA Andrés Iniesta Lujánfödd 1984 i Fuentealbilla, Spanien.
Mittfältare
45 U- och 125 A-landskamper för Spanien och 2 landskamp för Katalonien.
Klubbar som spelare:
Albacete (1994-96),
Barcelona (1996-2018),

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln