6:e maj

NAMNSDAG

Marit:
Kvinnonamnet Marit är en dialektal variant av Margit som är en svensk kortform av Margareta, som är bildat från ett persiskt ord som betyder "pärla". 

Rita:
Rita är ett kvinnonamn och en kortform av Margherita, den italienska formen av Margareta, som är bildat från ett persiskt ord som betyder "pärla".

VIP födda den 6:e maj

Några andra som också är födda den 6:e maj

1904 – 1978 Harry Martinson,
 Svensk författare och poet, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1974

1916 – 2011 Sif Ruud,
 Svensk skådespelare, professor och teaterpedagog

Några i musikens värld som är födda den 6:e maj

1945 – Bob Seger,
 Amerikansk sångare, låtskrivare och gitarrist.

1945 – Jimmie Dale Gilmore,
 Amerikansk country sångare, låtskrivare, skådespelare och producent.

Och ytterligare några som också är födda den 6:e maj
.

1758 – Maximilien de Robespierre, fransk revolutionär, ordförande i det franska Nationalkonventet 1793 och 1794 (död 1794) BILD
1868 – Gaston Leroux, fransk författare, mest känd för romanen Fantomen på operan (död 1927) BILD
1942 – Lars Molin, svensk författare, dramatiker och regissör (död 1999) BILD
1943 – Andreas Baader, västtysk anarkist och terrorist, en av ledarna för terroristgruppen Röda armé-fraktionen (död 1977) BILD
1947 – Gunilla Lindberg, svensk sportrepresentant, generalsekreterare i Sveriges Olympiska Kommitté 1989– och vicepresident i Internationella olympiska kommittén 2000–2004 BILD
1955 – Tom Bergeron, amerikansk komiker och programledare BILD
1964 – Dana Hill, amerikansk skådespelerska (död 1996) BILD
1972 – Martin Brodeur, kanadensisk ishockeymålvakt BILD
1980 – Tore Kullgren, svensk tv-profil BILD

Några kända personer som avled den 6:e maj

1877 Johan Ludvig Runeberg dog 73 år gammal i sviter av slaganfall (stroke). Han var en finlandssvensk författare och poet som betraktas som Finlands nationalskald. Ur hans mest spridda verk, Fänrik Ståls sägner.

1992 Marlene Dietrich dog 90 år gammal av en överdos av sömntabletter då njurar och hjärta hade kollapsat. Hon var en tysk-amerikansk skådespelerska och sångerska. 1999 utnämnde American Film Institute henne till den nionde största kvinnliga skådespelaren någonsin.

1996 Pekka Langer dog 76 år gammal efter mångårigt tablett och alkoholmissbruk. Han var en svensk journalist och programledare i radio och TV. Han var en folkkär programledare i radio och tv, och gav ut kåserisamlingar. Gift med Bibbi.

Today in history 6:e maj

Några händelser som inträffat den 6:e maj

1840
 

VÄRLDENS FÖRSTA FRIMÄRKE: ONE PENNY BLACK.
 

  De brittiska frimärket One Penny Black, börjar gälla för att frankera brevförsändelser, fem dagar efter att man har börjat sälja det (1 maj). Detta blir världens första frimärke, sedan skolmannen Rowland Hill året innan har fått igenom idén att brev inom Storbritannien ska förses med en sådan typ av märke, som bevis på att försändelsen är betald. Detta blir möjligt, sedan man också har antagit idén om enhetligt porto, det vill säga att försändelser ska kosta lika mycket att skicka oavsett hur långt de ska och att det istället är deras vikt och storlek, som ska avgöra priset.

1889
 

EIFFELTORNET ÖPPNAS FÖR ALLMÄNHETEN.


  Ingenjören Gustave Eiffels 300 meter höga ståltorn (som uppkallas efter honom och därmed får namnet Eiffeltornet) på Marsfältet i Paris, öppnas för allmänheten, över en månad efter att det har invigts (31 mars). Det är tänkt som en del av årets världsutställning i den franska huvudstaden och ska sedan monteras ned. Det blir dock så populärt, att det får stå kvar och idag (2014) är en av Paris och Frankrikes mest välbesökta turistmål.

1937
 

HINDENBURG-KATASTROFEN.


  Vid landningen i Lakehurst utanför New York fattar det tyska luftskeppet Hindenburg eld och störtar till marken på mindre än en minut. 13 av 36 passagerare, 22 av 61 personer ur personalen och 1 person på marken omkommer i lågorna och olyckan innebär slutet för den trafik av luftskeppsfärder mellan USA och Europa, som har pågått sedan slutet av 1920-talet.

1954
 

BANNISTER FÖRST UNDER 4 MINUTER PÅ EN ENGELSK MIL.


  Den brittiske neurologen Roger Bannister blir den förste i världen som springer drömmilen (att springa en engelsk mil på mindre än fyra minuter), då han i Oxford lyckas avverka sträckan på 3 minuter, 59 sekunder och 4 hundradelar.

1987
 

SVERIGE ÄNDRAR DÖDSBEGREPPET.


  Riksdagen beslutar att Sverige ska omdefiniera begreppet död, så att en person ska räknas som död, när hjärnan har slutat fungera och inte, som tidigare, när hjärtat har slutat slå.

2023
 

CHARLES III KRÖNS.


  Kung Charles III blir krönt i Westminister Abbey jämte sin hustru, Camilla av Storbritannien. Charles blev kung vid Elizabeth II:s död den 8 september 2022. Kung Charles är den äldsta personen i historien som har krönts till Storbritanniens monark.