• Boris dagliga blogg

Måndagen den 6:e december 2021

NATIONALDAG: Finland
NAMNSDAGAR: Nikolaus och Niklas
TEMADAGAR: Nikolausdagen,  Städarnas dag

DAGENS RUBRIKER.

Lucka 6.  
Andra advent eller andra söndagen i advent!  1982 var som 2021.  
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/12:
1930: Publikt bottenrekord i Englands poffsliga.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/12:
Tim
CAHILL, Tony WOODCOCK.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 5/12 2021.

Lucka 6.

Svaret på frågorna i Lucka 5 är:
Vilket mästerskap? 
VM 
Vilket år? 
2014
Var spelades det? Brasilien
Vilka lag möttes i finalen? Tyskland och Argentina
Hur slutade finalen? 1-0 till Tyskland efter förlängning.
Klicka på lucka nummer 6 och lista ut svaren på dessa frågor och ett EM eller VM i herrfotboll.

Andra advent eller andra söndagen i advent!


Andra advent brukar vi kalla den dag som var igår, men det ska heta andra söndagen i advent. Dagen skulle egentligen vara en speldag med vårt band. Vi hade spetsat in oss på träning mellan klockan fyra och sju. Fast för några dagar sedan meddelade vår trummis att vår tidsbokare och gitarrist var sjuk så vi tvingades ställa in. På en dag hinner mycket hända och både basistdottern och jag hann boka om. För min del var det en biotid som jag slängde in på programmet. Då vi i förrgår fick beskedet om att det nog skulle gå för vår gitarrist att träna ändå, var det vår tur att ställa in.

1982 var som 2021.


Dottern tog alltså en längre tur till vänner i Veberöd. Men vi hann kolla våra kalendrar. Knyckertz har inte ryckt upp sig och Albert och Herbert är lika bra som vanligt. En typisk vuxenkalender och intressant var att det var samma datum i december 1982 som 2021. De firade andra söndagen i advent i dagens avsnitt, så det gör att allt stämmer i den gamla julkalendern. Under dotterns frånvaro hade hon den lille hunden med sig så jag och Rhiann fick ta vår ”stallarunda” för oss själva. Sedan blev det den sista finputsningen på pepparkakshuset som jag fick klart. Det syns på bilden av Dagens Rhiann.

Arthur Labinjo-Hughes blev sex år.


Det blev inte mycket tittande på Premier Leaguefotbollen igår heller. Men jag såg att det liksom i alla andra matcher detta veckoslut tog upp en applåd efter sex minuter där det fanns en bild på en liten kille på skärmen i varje arena. Det stod ”In loving memory of Arthur Labinjo-Hughes”. Han ansågs vara Birmingham City FC supporter. Sedan är frågan hur mycket supporter en sexåring är. Givetvis var jag intresserad av vad som var Arthurs öde. Arthur var i juni i somras hos sin far. Här blev hans nya kvinna, styvmor Emma Tustin av någon anledning så galen på Arthur att hon ett otal gånger dunkade hans huvud i en vägg tills hans liv inte stod att rädda. Detta gjorde hon med Arthurs fars goda minne. Rättegången blev klar i veckan och Emma dömdes till livstid, minimum 29 års fängelse medan fadern Thomas Hughes fick 21 års fängelse. Efter detta har man beslutat att hylla Arthur på fotbollsmatcher i England. Samtidigt har Athurs mor lagt ut bilder på henne och Arthur leende och lyckliga på internets olika medier. Men hos henne kunde inte Arthur bo. Modern Olivia Labinjo har nämligen haft alkohol och drogproblem. Vid ett försök till avvänjning träffade hon Gary Cunningham som hade liknande problem. De blev ett par tills Olivia i februari 2019 fick ett återfall och stack ihjäl Gary med en kniv. För detta fick hon elva år i fängelse och där sitter hon nu. Frågan som aldrig kommer att besvaras är: Vad hade Arthur fått för liv om han överlevt dessa föräldrar? En hyllning av fotbollsspelare och publik kan ju vara på sin plats.

Inget är så rättvist som en sluttabell i en lagidrott.
 

Om jag ska kommentera lite spelad fotboll så måste jag starta med att tidningen igår hade tre hela uppslag med Malmö FF. Det var segern i Allsvenskan som hyllades. Jag hade ganska stora klagomål på att MFF inte kunde bjuda sin trogna publik på mer underhållning än 0-0. Fast de flesta på läktarna verkade vara glada ändå. MEN tänk om svensk fotboll kunnat ändra på säsongen till internationellt snitt. Då hade pokalen delats ut i slutet av maj eller början av juni. Visst hade det varit mycket trevligare att fira vid den årstiden. Sedan ska jag inte klaga på MFF mer, för som någon en gång har sagt så finns det inget mer rättvist än en serietabell i en lagsport. Har man spelat 30 matcher och ligger etta efter det så är man värdiga mästare. Sedan är ju inte fotbollssäsongen riktigt slut än. Halmstads BK och Helsingborgs IF ska ju kvala om vilket lag som ska få spela i Allsvenskan till nästa säsong. Då detta är mina två svenska favoritlag så måste jag se ett favoritlag vinna hur det än går.

No Time To Die gillade jag.
 

Sedan kommer jag till något som var nytt igår. Nämligen att jag var på Mobilia och tittade på bio. Det var två år sedan jag senast var på en biograf. Men både jag och James Bond äntligen på bio igen. ”No Time to Die” var titeln på den 25:e Bondfilmen i denna serie. Bond hade dragit sig tillbaka, men tvingade sig in i hetluften igen. Då fanns det redan en ny 007, en färgad kvinna i agentstallet. För de som tänker se filmen ska jag inte avslöja mer. IMDb gav filmen 7,4/10. Det tycker jag var snålt. Det var en James Bondfilm som jag gillade mycket.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 6/12 2021.

NATIONALDAG:

Finland
 

Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. Så Finland är ett ganska ungt land, endast 104 år gammalt.

 
NAMNSDAGAR:
 

Namnsdagar för den 6:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Nikolaus (till minne av att biskopen Sankt Nikolaus i Mindre Asien avled denna dag år 343) och Nils (nu 8 oktober)
1901–1985 – Nikolaus
1986–1992 – Nikolaus, Niklas och Nikolina utgått
1993–2000 – Nikolaus och Niklas
Från 2001 – Nikolaus och Niklas

 
TEMADAGAR:

Nikolausdagen
 

Den 6e december varje år firas Nikolausdagen. Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder. Lite som vi i Sverige är vana med att fira på julafton istället för juldagen firar man Saint Nicholas födelsedag dagen innan Nikolausdagen, alltså den 5e december. Det är då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framför allt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta hela familjen. Saint Nicholas ursprung och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. Men en version skriver att hans person är baserad på ett turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter.

 
Städarnas dag
 

Städarnas dag infaller den första måndagen i december och syftar till att uppmärksamma våra lokalvårdare och städhjältar för det fantastiska arbete de gör i samhället. Få yrkesgrupper får så lite uppskattning för ett jobb som påverkar så många varje dag. Målet är att höja statusen för städbranschen och respekten för de som städar våra arbetsplatser, skolor och hem.
Städarnas dag har uppmärksammats i Sverige sedan 2016. Dagen har sitt ursprung i Los Angeles där en fredlig demonstration som genomfördes av städare och sympatisörer den 15 juni 1990 möttes av polisvåld. Därefter infördes The International Justice Day for Cleaners och vår svenska motsvarighet är alltså Städarnas dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E DECEMBER.

1930 Thames AFC sätter botterekord.
 

Thames AFC hette en engelsk klubb som bildades 1928. 1930 hade laget tagit sig till ligasystemet och spelade i Third Division South. Idag 1930 mötte de Luton Town och klubben satte rekord i engelsk fotboll. De hade 469 betalande åskådare. Detta är bottenrekord inom fotbollen i engelska proffsligan. Även om Thames vann matchen med 1-0 så hade de svårt att klara sig kvar i ligan. Det gick dock. Jag vet inte om det är ett rekord, men Thames AFC var inte ett lag som spelade fotboll i många år. Redan kommande säsong var det slut. Klubben lades ner efter att bara ha funnits i fyra år.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 6:E DECEMBER.

Tim CAHILL blir 42 år.
 

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-landskamper för Samoa och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (1994-2018).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (1912-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City FC (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

MERITER:
Millwall
Football League Trophy Tvåa: 1998–99
Football League Second Division: 2000–01
FA Cup Tvåa: 2003–04
Everton
FA Cup Tvåa: 2008–09
New York Red Bulls
MLS Supporter's Shield: 2013
Shanghai Shenhua
Chinese FA Cup Tvåa: 2015
Melbourne City
FFA Cup: 2016
Australiens landslag
AFC Asian Cup: 2015
OFC Nations Cup: 2004

Tony WOODCOCK blir 66 år.
 

Anthony Stewart "Tony" WOODCOCK är född 1955 i Eastwood, Nottinghamshire, England
Anfallare
2 U- och 42 A-landskamper för England (1977-86).

Klubbar som spelare:
Nottingham Forest (1973-79),
Lincoln City (lån 1976),
Doncaster Rovers (lån 1977),
FC Köln (1979-82),
Arsenal (1982-86),
FC Köln igen (1986-88),  
Fortuna Köln (1988-90).

MERITER:
Nottingham Forest F.C.
Football League First Division: 1978
Football League Cup: 1978, 1979
European Cup: 1979
FA Charity Shield: 1978

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv