20:e september

NAMNSDAG

Elise:
Elise är en fransk kortform av Elisabet, ett hebreiska namn med betydelsen 'Gud är fullkomlighet'.
 

Lisa:
Lisa eller Liza är ett kvinnonamn, en svensk kortform av det ursprungligen hebreiska namnet Elisabet (Elizabeth) som betyder 'Gud är fullkomlighet'.

VIP födda den 20:e september

Några andra som också är födda den 20:e september

1903 – 1926 Alva Garbo,
Svensk skådespelare. Han var syster till Greta Garbo och hade en lysande filmframtid, men det blev bara två filmer innan cancern tog hennes liv.

1915 – 1985 Ragnar Lassinantti,
Svensk polisman, ämbetsman och politiker (socialdemokrat).
 Han var Norrlands politiska ansikte utåt.

1916 –2007 Rudolf-August Oetker,
Tysk företagsledare. Han var chef och vidareutvecklade livsmedelsföretaget Dr. Oetker som hans farfar grundade.

1947 – Göran Lagerberg
Svensk popmusiker, främst elbasist och låtskrivare. Han var en av medlemmarna i Tages, och senare Grymlings.

1959 – Thomas Gylling, 
Svensk TV-producent och programledare. Han ledde bland annat Mosquito och Tropicopop.

1977 – Stefan Brunzell, 
Svensk frilansande musiker (keyboardist, basist) och låtskrivare. Han var kapellmästare i gruppen Friends 1999-2002.

Några kända personer som avled den 20:e september

1863 Jacob Grimm dog 78 år gammal av lunginflammation. Han var en tysk språk- och litteraturforskare. Med sin bror Wilhelm samlade han in många sagor som de sedan gav ut i tre böcker.

1957 Jean Sibelius dog 91 år gammal en hjärnblödning. Han var en finländsk tonsättare. n finländsk tonsättare. Han är den utomlands mest kända finländska kompositören.

1981 Arne Källerud dog 67 år gammal efter en längre tids sjukdom. Han var en svensk skådespelare. Känd att ha spelat Åsa-Nisse och i folklustspelet "Söderkåkar".

2004 Brian Clough dog 69 år gammal i magcancer. Han var en engelsk fotbollsspelare och manager i flera engelska klubbar. Han är mest känd för sina 18 år i Nottingham Forest.

2006 Sven Nykvist dog 83 år gammal i sviter av den Afasi han drabbades av 1998. Han var en svensk filmfotograf,regissör, manusförfattare och filmproducent, som av många betraktas som en av de största filmfotograferna genom tiderna.

Today in history 20:e september

Några händelser som inträffat den 20:e september

1519
 

DEN FÖRSTA VÄRLDSOMSEGLINGEN INLEDS.


  Ferdinand Magellan inleder sin världsomsegling. 
Den första person som bevisligen korsat alla världens meridianer var Ferdinand Magellan. Han brukar tillerkännas den första världsomseglingen, men gjorde den de facto i två etapper; först hade han 1506 deltagit i en portugisisk expedition österut till Moluckerna. 1519 ledde han själv en spansk expedition västerut med ursprungligen fem fartyg, där han bland annat upptäckte Magellans sund. Han kom emellertid aldrig fram själv, eftersom han 1521 blev dödad då han deltog i en skärmytsling mellan lokala invånare på Mactan i Filippinerna, som alltså befinner sig något väster om Moluckerna.
På hans skepp Victoria fanns en filippinsk slavpojke vid namn Enrique från Magellans resa till Moluckerna. Han är möjligen den förste världsomseglare som återvänt till utgångspunkten.

1776
 

GÄVLE BRINNER.


  En storbrand härjar i Gävle. En brand 1776 lade den vackraste delen av staden i aska. 106 byggnader och 50 magasin förstördes.

1859
 

KÖPENHAMNS ZOO ÖPPNAS.


  Zoo i Köpenhamn öppnas. Det är idag är Danmarks största djurpark med omkring 3 300 djur, fördelade på 264 arter. Det är landets tredje största attraktion med 1,3 miljoner besökare årligen. Tillika är djurparken en av Europas äldsta, öppnad 1859. Det är den enda zoologiska trädgård i Norden som visar djur från samtliga världsdelar.

1946
 

FILMFESTIVALEN I CANNES ÖPPNAS FÖR FÖRSTA GÅNGEN.


  Den första filmfestivalen i Cannes invigs. Under första filmfestivalen 1946 visades bland annat filmer som Rom - öppen stad av Roberto Rossellini, Gilda av Charles Vidor, Notorious av Alfred Hitchcock och den svenska Iris och löjtnantshjärta av Alf Sjöberg.
De första åren hölls festivalen i september men sedan 1952 hålls den under andra hälften av maj månad.

1962
 

UPPMÄRKSAMMADE RASMOTSÄTTNINGAR I SÖDRA USA.


  Den färgade studenten James Meredith hindras att skriva in sig vid University of Mississippi. Detta blev en avgörande händelse i för den amerikanska medborgarrättsrörelsen och ledde så småningom till "Marschen till Washington för arbete och frihet", en demonstration som samlade mer än 200 000 deltagare, ägde rum iWashington DC den 28 augusti 1963, där Martin Luther King höll sitt berömda tal I Have a Dream framför Lincolnmonumentet, anses vara ett av medborgarrättsrörelsens mer betydelsefulla