• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 16:e maj 2024

NAMNSDAG:
Ronald
Ronny.

TEMADAG:
Förskolans dag,
Internationella celiakidagen,
Internationella dagen för fredlig samlevnad,
Internationella ljusdagen,
Internationella tillgänglighetsdagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
En heldag med golf och fotboll.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16/5:
1979: Barcelona blir cupvinnar-cupmästare i sagolik förlängning.
1988: The Crazy Gang moonar.
2015: Premier Leagues snabbaste hattrick.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 16/5:
Anja MITTAG, 
Ove KINDVALL, 
Nilton SANTOS.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM ONSDAGEN 15 MAJ 2024.

En heldag med golf och fotboll.
 
”Jag ser att du är i zonen och vann Koko Masters igår och sedan tar du en vilodag från golfen idag. Då blir du svårslagen. Det känns som om att du är Häcken och jag är HBK…….. HBK och jag har nog lika stora chanser att vinna imorgon.
Här kommer planeringen för dagen:
Körschema:
Kl. 10.45 Hämtar den vita ”limousinen” på Päronvägen 1.
Ca kl. 12.10 Anländer vi till Tönnersjö Golf
Kl. 12.15 Intar vi lite förplägnad, som jag har med, för att klara av golfrundan
Kl. 12.35 Uppvärmning efter behag… kanske två övningsputtar
Kl. 12.54 Startar vi med att slå varsitt vackert slag in på green……… för att sedan enputta.
Ca kl. 16.30 Pustar vi ut efter 18 hål och packar in bagarna i bilen.
Ca kl. 16.35 Avfärd mot Halmstad och Hallarna.
Ca kl. 17.00 Vi strosar runt på Hallarna och diverse inköp görs.
Ca kl. 17.45 Avfärd mot centrum och ett snabbt besök på kyrkogården.
Ca kl. 18.10 Vi parkerar bilen i centrum och tar den klassiska promenaden förbi Nissan bort mot Sveriges vackraste fotbollsarena, Örjans vall.
Ca kl. 18.25 Nu fyller vi på med ny energi. Det finns olika saker att välja mellan.
Kl. 19.00 Matchen börjar.
Ca kl. 21.00 Hemfärd med analys om den troliga förlusten
Ca kl. 22.30 Vi anländer till Päronvägen 1.”
 

Detta meddelande var sänt från min gamla klasskompis från Lärarhögslkolan. Nu då vi är pensionärer så har vi träffats för att spela lite golf tillsammans ett par gånger om året. 2023 föddes tanken på att åka till Halmstad och titta på HBK på Örjans Vall. Halmstads BK är nämligen klubben i min golfkompis hjärta då han är född och uppvuxen i Halmstad innan han kom till Malmö för våra högskolestudier och sedan har han bosatt sig i Höllviken. Själv håller jag också HBK som mitt favoritlag i Allsvenskan. Resan till fotbollsmatchen skulle gå via någon golfbana och då jag inte spelat i Halland tidigare så valdes Tönnersjö GK ut. Detta projekt var även planerat två gånger i höstas. Första gången råkade jag ut för en knäskada och fick ställa in och andra gången var det min golfvän som tvingades ställa in. Men igår skulle det hela bli av.
Likt Jönssonligan så hade vi en plan, och allt var timat och klart in i minsta detalj. Egentligen behövdes inte fler förklaringar. Men om vi ska stanna vid golfrundan så kan jag göra detta vid det första par tre hålet. Det blev inte perfekta slag in på green och en enputt. Men det blev ett slag lite vid sidan av green, chipp in och en enputt. Jag gjorde par och min kompis en bogey. Alltså ledning med 1-0 till mig. Efter detta spelade vi betydligt sämre, och de gällde framför allt mitt spel. Som mest låg jag under med 0-3. Inför sista hålet stod det 0-0. På detta hål gällde det att slå fem slag för att för par. Jag hade sju. Men det räckte då min motspelare hade åtta. Seger med 1-0 och det blev som beskrivet i planen. Men våra båda resultat blev inrapporterade 24 poäng. Alltså tolv sämre än vad vi skulle ha. Men vädret var strålande.


Nästa stopp var köpcentret Hallarna. Här finns en av Gerdas Te & Kaffehandels fyra butiker i Sverige. Jag har handlat hos dem i Kristianstad, men den är numera nedlagd. Allt inleddes i Kalmar och där finns två butiker som jag varit i, liksom den i Växjö. Det var första gången jag själv handlar i Halmstad. Fast jag har köpt kaffe härifrån då dottern varit hos sin kompis i Halmstad. Med 1,5 kilo olika smaker av kaffe blev det turen till kyrkogården innan vi parkerade och tog promenaden genom centrum och ner till Örjans Vall. Här hade jag planen att köpa årets HBK-tröja. I supporttershopen hade de många tröjor, alla i storlek M och en i XXXL. Alltså för smått och för stor. Det fick bli en korv och en alkoholfri öl i stället.

Matchen startade klockan sju och detta var första gången sedan det som nu heter Eleda Stadion invigdes, som jag var på en fotbollsmatch. Detta var den 13 april 2009 då Malmö FF invigde stadion med sin första Allsvenska match. Den var mot Örgryte och slutade 3-0. Senast jag var på Örjans Vall var 1979 då HBK blev svenska mästare genom att slå AIK med 2-0. Nu var det alltså dags igen och här sprack till våran stora glädje planen. Tydligen så har jag en inverkan på det hemmalag som vi håller på om de möter ett lag från Göteborg. BK Häcken var på besök och med HBKs senaste resultat så var Häcken storfavorit, men liksom då jag var på Allsvensk match senast så slutade det 3-0 till hemmalaget. Hade jag suttit hemma och sett matchen på TV så hade jag så klart varit glad över resultatet, men sagt att det var en ganska dålig match. Det var väl ingen höjdarmatch även om man var på plats, men det var betydligt mer intressant och trevligt att stå bland publiken än sitta hemma. Så efter gårdagens upplevelse förstår jag lite bättre de som går på match på diverse stadions. Sedan blev vi ju besparade alla huliganer, rånarluvor och bengaler. Skönt med en riktig fotbollspublik.

Även dagen var skön och härlig och detta är något som vi kanske kan göra om någon gång. Vi har spelat två matcher golf de senaste åren, men möjligen kan det bli en tradition att även spela två rundor i Halland och sedan se HBK på Örjans Vall.

Så tack Ulf för en trevlig dag!

IDAG! TORSDAG 16 MAJ 2024.

NAMNSDAG:
Ronald          Ronny

Namnsdagar för den 16:e maj i kronologisk ordning:
 

Före 1901 – Peregrinus (till minne av en gallisk biskop i Auxerre, som blev martyr på 200-talet) och Håkan (nu 14 juni).
1901–1985 – Hilma .
1986–1992 – Hilma, Helvi (utgått) och Hilmer.
1993–2000 – Hilma (utgått) och Hilmer (utgått)
Från 2001 – Ronald och Ronny

TEMADAG:
Förskolans dag

1984 bestämde Sveriges förskollärares riksförening, SFR, att Förskolans dag skulle firas tredje torsdagen i maj varje år av barn och vuxna på förskolor runt om i Sverige. Om den dagen skulle sammanfalla med Kristi Himmelfärdsdag så firas det den andra eller fjärde torsdagen i maj istället.

TEMADAG:
Internationella celiakidagen

Idag är det internationella celiakidagen. Celiaki, eller glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs, vilket kan leda till näringsbrist och ohälsa.

TEMADAG:
Internationella dagen för fredlig samlevnad

Den 16:e maj förklarade FN:s generalförsamling som den Internationella dagen för fredlig samlevnad och det startade 2018. Dagen syftar till att upprätthålla önskan om att leva och agera tillsammans, förenade i mångfald, att bygga en hållbar värld av fred, solidaritet och harmoni.

TEMADAG:
Internationella ljusdagen

Unesco har instiftat en egen dag för ljus – International Day of Light – som firas den 16 maj varje år. Detta är ett bevis på att ljus och belysning är en viktig fråga som påverkar både och människor, vår omgivning och miljön på väldigt många sätt. Första gången dagen firades var 2018

TEMADAG:
Internationella tillgänglighetsdagen

Den Internationella tillgänglighetsdagen GAAD (Global Accessibility Awareness Day) firas årligen den tredje torsdagen i maj. År 2021 firas dagen för tionde gången. Tillgänglighetsdagen uppmärksammar betydelsen av digital tillgänglighet och olika människors behov i användandet av digitala tjänster.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16 MAJ.

1979 Barcelona cupvinnarcupmästare i förlängning.

På St. Jakob Stadium i Basel spelades idag 1979 Cupvinnar-Cupfinalen mellan Barcelona och Düsseldorf. En lovande inledning gjorde att det stod  1-1 redan efter åtta minuter. Sedan dröjde det till slutet av halvleken innan Barcelona tog ledningen igen, men Düsseldorf kvitterade omedelbart. Andra halvlek blev mållös. I förlängningen fortsatte målskyttet. Då passade Barcelona på att ta ledningen igen. När de var igång passade de på att även öka på ledningen genom österrikaren Hans Krankl. Düsseldorf reducerade givetvis, men det var för kort tid kvar för tyskarna att kvittera och Barcelona blev mästare med en publikvänlig final och 4-3.
 

1988 Wimbledon FC moonar.

Bara två dagar efter att Wimbledon FC vunnit FA-cupen över Liverpool och skapat en jättesensation i fotbolls-England, spelade de idag 1999 en testimonial-match för spelaren Alan Cork. Matchen, motståndare och resultat har fallit i glömska, men en sak minns alla från vad som hände i halvtid. Då ställde sig nio av spelarna i "The Crazy Gang" på mittlinjen och moonade. Spelarna skyllde lite på sponsorn Carlsberg som efter att ha tagit FA-cupsegern blev överösta av öl, och spelarna var inte sena att hälla i sig. För tilltaget fick klubben böta 5 000 pund och varje spelare 750 pund.

2015 Mané slår Fowlers rekord i snabbaste hattrick.

Southampton mötte idag 2015 Aston Villa på St Marys i Southampton. Det blev en långt ifrån spännande kamp då Southampton var allt för överlägset. Då matchern var slut hade hemmalaget vunnit med 6-1. Men de som var på plats fick se ett rekord i Premier League. den tidigare innehavaren var Robbie Fowler. Han tog 4 minuter och 33 sekunder på sig för att göra ett hattrick. Idagens match använde senegalesen Sadio Mané endast 2 minuter och 56 sekunder för att göra tre mål. kanske en bidragande orsak till att han nästa säsong hamnade i Liverpool.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 16 MAJ.

Anja MITTAG blir 39 år.

Anja MITTAG är född 1985 i Chemnitz, Östtyskland
Anfallare
61 U- och 158 A-landskamper för Tyskland (2001-17).

Klubbar som spelare:
VfB Chemnitz (1991-97),
Chemnitzer FC (1997-99),
FC Erzgebirge Aue (2000-02),
1. FFC Turbine Potsdam (2002-06),
QBIK (2006),
1. FFC Turbine Potsdam igen (2007-11),
FC Rosengård (2012-15),
Paris Saint-Germain (2015-17),
FC Rosengård igen (2017-19),
RB Leipzig (2019-20),
SV Eintracht Leipzig-Süd (2022–).

Lag som tränare:
RB Leipzig (2019-20 spelande),
RB Leipzig (2020- assisterande).

Världamästare 2007 och Europamästare 2005, 2009 och 2013.

Ove KINDVALL blir 81 år.

Bengt Ove KINDVALL är född 1943 i Norrköping
Anfallare
43 A-landskamper för Sverige (1966-74).

Klubbar som spelare:
IFK Norrköping (1960-66),
Feyenoord (1966-71),
IFK Norrköping igen (1971-75),
IFK Göteborg (1975-77).

1970 blev han mästare i det som idag är Champions League då han i finalen gjorde det avgörande målet i förlängning för sitt Feyenoord mot Celtic.
Oves lillebror Kaj Kindvall är en känd radioman som bl a startade långköraren "Tracks" på radio 1984. Sonen Niclas Kindvall spelade bl a Champions Leaguefinal 1979 med Malmö FF.

Nílton SANTOS blev 88 år

Nílton dos SANTOS var född 1925 i Rio de Janeiro, Brasilien och dog den 27:e november 2013 i Rio de Janeiro, Brasilien.
Försvarare
75 A-landskamper för Brasilien (1949-62).

Klubbar som spelare:
Botafogo (1939-64), hela karriären, 723 matcher.

Världsmästare i Sverige 1958 och i Chile 1962.

DAGENS MATCHTRÖJA 16 MAJ 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv