• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 11:e augusti 2020

Sista Kalmarsemesterdagen med hela familjen, Heja HIF, Europa Leaguekvartar.

FOTBOLLSHISTORIA:
1984: spelade Brasilien OS-final, men de har aldrig vunnit OS-guld. Frankrike vann 1984.
1991: Ett av de märkligare skälen att ställa in en fotbollsmatch.
2012: spelade Brasilien OS-final, men de har aldrig vunnit OS-guld. Mexiko vann 2012.

FÖDDA:
Ivan, Gunnar.

DAGENS TRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 10/8 2020.

Sista Kalmarsemesterdagen med hela familjen, Heja HIF, Europa Leaguekvartar.


Egentligen skulle familjens semester tillsammans 2020 vara slut igår, och det var den också på sätt och vis. Ebba skulle börja jobba, men hade flyttat fram sin starttid till klockan nio. Det innebar att hon, hundarna och jag begav oss till Kalmar Hotell strax efter sju. Då ena halvan av familjen varit uppe innan tuppen i förrgår, och definitivt uppe innan köket öppnade, så hade de två frukostar till godo. Alltså kunde vi alla äta hotellfrukost tillsammans. Det blev en stadig måltid och stadigast blev den kanske för Esme och Rhiann. De fick smaka på det mesta som åtminstone jag tagit till mig.
 

Då alla var proppmätta lämnade vi kvar hundarna med hotellgästerna och Ebba och jag traskade tillbaka till lägenheten. Där skulle Ebba hämta sin matlåda och jag besöka toaletten. Efter en timme så var hustrun och Frida klara och meddelade att jag kunde komma ner och öppna. Det var dags för dem att sedan köra till Malmö. Fast innan dess tänkte vi att hundarna kunde få en rejäl promenad. Alltså åkte Frida, hundarna och jag till Stensö. Här fanns en slinga att springa, cykla eller gå. Vi gick den dryga milen ner till minnesstenen som visar var Gustav Eriksson landsteg efter fångenskapen i Danmark. Han fick ju efter sin regeringstid även namnet Vasa.
 

Vädret var ganska behagfullt och inte alls lika varmt som det tydligen var i Malmö. Alltså klarade vi oss bra. Hemma i lägenheten fanns hustrun och efter en lätt lunch packade vi ut i Ebbas bil som skulle köras till Malmö. Jag hade haft en lång kartvisning om hur Frida skulle köra till den mack som vi brukar tanka på och sedan hur man enkelt kommer ut på E 22 mot Malmö. Tankningen gick bra. Vad som sedan hände är oförklarligt. Frida måste var den ende bilförare i världen som kan köra vilse på en europaväg som går rakt fram utan en enda avfart att köra av på. Tydligen hade de kommit ut på pyttesmå skogsvägar och efter en bra stund upptäckte de att de kommit fram till Karlskrona centrum. Nåja, de kom fram så småningom till hettan i Malmö.
 

Själv tog jag det lugnt och väntade på att klockan skulle bli fyra. Då öppnade man för hämtning av veckans matlåda på City Gross. Den hämtades hem och jag var åter i lägenheten strax efter fem. Då slutade Ebba och hon skulle välja gårdagens måltid. Hon beslöt att följa matsedeln från början så jag lagade: ”Senapsbiffar med sås och snabbinlagd gurka”. Det var en rätt som föll alla vi två i smaken. Tröttheten sa att Ebba inte orkade engagera sig i en film igår. Alltså kunde jag se på fotboll.
 

Jag letade upp lite fulstream då vi inte har någon av de kanaler som fotbollen visades på. Tanken jag hade var att kolla Europa League, och matchen mellan Manchester United och GC Köpenhamn. Då jag förberedde detta letande på datorn såg jag att jag även kunde se Helsingborgs IF mot IFK Norrköping. Då jag kom in i matchen gjorde HIF precis 2-1 på en straffretur. Helt plötsligt blev det en intressant match för mig som håller på HIF. Andra halvlek bestod i några riktigt vassa chanser för Norrköping. De kvitterade och då de pressane på för ett ledningsmål så var det istället HIF som gjorde 3-2. Ett riktigt snyggt mål. Norrköping kom aldrig tillbaka och HIF tog sig från sista plats i Allsvenskan till trettonde. Trots rivaliteten mellan HIF och MFF så måste väl ändå alla Malmö FF-supporters glädjas över HIFs seger. Segern betyder att MFF leder med sex poäng över Norrköping. Tvåa är Elfsborg som ligger fyra poäng efter serieledarna.
 

Sedan var det kvartsfinalerna i Europa League. Det spelades två. Inter mot Bayer Leverkusen och Manchester United mot FC Köpenhamn. Det var den senare jag följde. Trots bara ett mål och dessutom en straff så var det en ganska målchansrik och intressant tillställning. Köpenhamn överraskade och lyckades få matchen till förlängning. Där kom straffen till Manchester United. Även om den var billig så var det nog ändå ett rättvist slutresultat. Det bygger jag på de två bortdömda Unitedmålen och deras fyra stolpskott. Det blev även favoritseger i andra kvarten då Inter gick vidare med en 1-2 seger. Uniteds och Inters semifinalmotståndare blir klara i kväll. Det kan bli en helengelsk semifinal om Wolverhampton överraskar och slår ut Sevilla. Fast det tror jag inte så mycket på. Vem Inter kommer att möta är en helt öppen affär mellan Shakhtar Donetsk och Basel.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e augusti.

1984 Frankrike – Brasilien i final.
 

Los Angeles stod som värd för det 23:e sommar-OS. Damfotboll hade inte gjort entré på OS-programmet än så man fick hålla till godo med herrfotboll. Idag 1984 var det final mellan Frankrike och Brasilien. OS har inte följt VM där Sydamerikanska lag nästan alltid vinner i Amerika och Europeiska lag blir mästare i Europa. Även om Brasilien var favorit så knöt det sig och de gick mållösa från finalen. François Brisson och Daniel Xuereb gjorde vars ett mål och Frankrike blev OS-mästare för första gången i historien, med slutresultatet 2-0.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e augusti.

1991 Naturens makt ställde in fotbollsmatch.
 

En av de märkligare anledningarna till att ställa in en fotbollsmatch inträffade idag 1991. Ligacupmatchen mellan Torquay och Portsmouth kunde inte spelas då polisen inte hade resurser att bevaka matchen. Det inträffade nämligen en total solförmörkelse som kunde studeras bäst i Torquay. Alltså var polisens alla resurser dirigerade dit. Man såg det som att en solförmörkelse var svår att ställa in. Det var lättare att ställa in en fotbollsmatch.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e augusti.

2012 Mexiko – Brasilien i final.
 

OS-finalen i fotboll spelades idag 2012 på Wembley i London. Favoriterna Brasilien hade planenligt tagit sig till final. Den märkliga OS-regeln som gäller är; att alla världens bästa idrottare ska ställa upp i OS utom i herrfotboll. Det var en massa U 23 lag förstärkta med tre stjärnor. I Brasilien fanns Hulk, Thiago Silva och Leandro Damião. Dessutom deltog Neymar som hade den rätta åldern. Motståndarna som också kom från Amerika, Mexiko hade inte lika många storstjärnor, men det behövdes inte. Det räckte med Oribe Peralta. Med hans två mål var Hulk för sent ute med reduceringen som kom i 91:a minuten. Mexiko blev OS mästare i London, vilket Sverige blev senast OS gick i London 1948.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e augusti.

Ivan CORDOBA blir 44 år

Ivan Raamiro CORDOBA är född 1976 i Rionegro, Colombia
Försvarare.
73 A-landskamper för Colombia (1997-2011).

Klubbar som spelare
Deportivo Rionegro (1993-95),
Atlético Nacional (1995-98),
San Lorenzo (1998-2000),
Inter (2000-12).

TITLAR:
Med Inter:
Italiensk Serie A mästare: 2005–06, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2009–10
Itaiensk cupmästare: 2004–05, 2005–06, 2009–10, 2010–11
UEFA Champions League vinnare: 2009–10
Med Colombia:
Copa America mästare: 2001

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e augusti.

Gunnar HALLE blir 55 år

Gunnar HALLE är född 1965 i Larviks kommun, Norge
Försvarare.
64 A-landskamper för Norge (1987-99).

Klubbar som spelare
Nesjar (1978-81),
Larvik Turn (1982-84),
Lillestrøm (1985-90),
Oldham Athletic (1991-96),
Lillestrøm (1994 lån),
Leeds United (1996-99),
Bradford City (1999-2002),
Wolverhampton Wanderers (2002),
Lillestrøm igen (2002-03),
Aurskog/Finstadbru (2004).

Lag som tränare
Aurskog/Finstadbru (2004 spelande),
Lillestrøm (2005-06 assisterande),
Viking (2006-08 assisterande),
Lyn (2009 assisterande),
Lyn (2009-10),
Molde (2010 assisterande),
Norge dam (2012 assisterande)
Strømmen (2013- assisterande)

TITLAR:
Med Lillestrøm SK
Norsk seriesegrare: 1986, 1989
Med Oldham Athletic A.F.C.
Engelsk Division 2 mästare: 1990-91

DAGENS ORD.

HA EN  BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv