• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 8:e mars 2023

NAMNSDAG:
Siv
Saga

TEMADAG:
Internationella kvinnodagen

RUBRIKER.

Väder för Katastrof-Karre eller Lars-Christer Pralin.
Pestobakad fisk med mos och "grönsaker".
Benfica och Chelsea vidare och Potter kvar.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/3:
1873: Historiens första landslagsmål i fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/3:
Johann VOGEL, 
Teofilo CUBILLAS.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN SJUNDE MARS 2023.

Klicka på bilden för att se: "Hipp hipp: Ingen får gå ut i Skurup!" Klicka på bilden för att se: "Hipp hipp: Ingen får gå ut i Skurup!"

Väder för Katastrof-Karre eller Lars-Christer Pralin.
 

Igår var det inte stor omsättning vad det gällde flyttlass. Der var helt stopp. Det fick mig att tänka på Hiphip och Lars-Christer Pralin som var en parodi på Radio Malmöhus trafikrapportör Karsten Erichs, då han rapporterade från snökaoset 1979. Han fick namnet karastrof-Karre. Nu var det inte katastrof på vägarna igår, men det var ju lite onödigt att bege sig ut på vägarna då de helt plötsligt hade blivit vinter och tydligen ska det hålla i sig. Någon plusgrad under dagen och minus på natten.

Så några turer till Åkarp blev det inte igår. Däremot blev det packetering av en del av mina fotbollströjor. Jag har ju alltid på mig en tröja från något lag som vann eller firade något annat dagen tidigare. Det kommer att bli dagen matchtröja även fram till i slutet av denna månad, men med det undantag att det inte alltid är just den tröjan jag har på mig. Detta för att alla 700 tröjor snart ligger nerpackade. Fast några har jag ju tillgängliga då jag inte har andra skjortor eller tröjor att ha på mig.

Pestobakad fisk med mos och "grönsaker".
 

Förutom packning hann jag med lite korsord och givetvis tisdagsfisken. På programmet stod det ”Pestobakad fisk med mos”. Väldigt enkelt. Torskfiléerna smetades det lite pesto över och så in i ugnen i 20 minuter. Trots att det var mos och broccoli till så gjorde jag även en fisksås till det hela.

Förutom middagen så hade vi dammsugare eller punchrullar då detta var temadagen för igår. Det är ju en god liten kaka som alla lätt känner igen. Alla kakor har oftast ett ursprung, men erfterforskning från många prersoner har visat att det finns inget säkert ursprung för trådrullar (som troligen var originalnamnet), filmrulle, dammsugare, punchrulle, marsipanrullar, märgpipor eller træstammer som de heter i Danmark. Alla dessa kakor från olika länder har oftast andra färger, men den äkta svenska är ju grön. Så om man vill kan man säga att vi i går åt grönsaker.

Benfica och Chelsea vidare och Potter kvar.
 

Champions League var igång med att få fram kvartsfinallag. Av de två matcher som gck igår var bara en intressant. Benfica hade vunnit med 2-0 i bortamatchen över Club Brügge. Det skulle räcka till kvartsfinal. Då returen igår slutade 5-1 så blev det ett övertygande avancemang med 7-1 totalt.

Borussia Dortmund hade vunnit med 1-0 hemma mot Chelsea. Igår var de i London för att försvara denna ledning. Många experter hade som förtsägning att detta skulle bli Graham Potters sista match som tränare för Chelsea. Givetvis under förutsättning att Chelsea skulle bli utslagna.

Efter en del tråcklande och lyckliga bollstudsar så kvitterade Chelsea i slutet av första halvlek. I början av andra fick de en straff som lades ett par gånger tills Chelsea och Havertz fick den i mål. Dortmundsspelarnas maskningar då matchen stod 0-0 vände nu till att Chelseaspelarna var de som ville dra ut på alla pauser. Det slutade 2-0 till Chelsea och de och Graham Potter är vidare. Både i Champions League och som manager. Det var en känslosam och stundom ful match. Den som dock var sämst på planen var den annars så rutinerade nederländske domaren Danny Makkelie. Knuffar och tacklingar som i ett skede fick passera blev i ett annat frispark. Det måste vara svårt för spelarna att veta vilka regler som gäller.

Chelsea och Benfica är de två första lagen i Champions Leagues kvartsfinaler.

IDAG! ONSDAGEN DEN ÅTTONDE MARS 2023.

NAMNSDAG:

Siv
Saga

 

Namnsdagar den 8:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Filemon (till minne av en egyptisk martyr och helgon från 300-talet; utgått)
1901–1985 – Filippa
1986–1992 – Filippa (utgått), Gunlög (utgått) och Åslög (nu 12 september)
1993–2000 – Siv och Saga
2001–2017 – Siv
Från 2018 – Siv och Saga

TEMADAG:

Internationella kvinnodagen
 

Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Internationella kvinnodagen är till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN ÅTTONDE MARS.

1873: William Kenyon-Slaney gör mål.
 

Idag 1873 spelades världens andra riktiga landskamp. Den första hade spelats mellan samma landslag, Skottland och England i november 1872. Då hade det slutat mållöst. Det var alltså idag som de första landskampsmålen kom. Att det skulle bli mål hade båda landslagen tänkt. Båda använde sig av uppställningen 2-2-6. Alltså offensiv taktik. William Kenyon-Slaney blev premiärmålskytt och då matchen på Surrey Cricket Ground, allmänt kallad The Oval, var över hade England vunnit med 4-2, och Kenyon-Slaney hade gjort ytterligare ett mål.
 

Bilden: William Kenyon-Slaney. Världens första landslagsmålskytt.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN ÅTTONDE MARS.

Johann VOGEL blir 46 år.
 

Johann Louis Francois VOGEL är född 1977 i Genève, Schweiz
Mittfältare
7 U- och 94 A-landskamper för Schweiz (1995-2007).

Klubbar som spelare:
Meyrin (1984-92),
Grasshopper (1992-99),
PSV Eindhoven (1999-2005),
AC Milan (2005-06),
Real Betis (2006-07),
Blackburn Rovers (2008-09),
Grasshopper igen (2012).

Han har sju ligamästerskap. Tre i Schweiz och fyra i Nederländerna.

Teofilo CUBILLAS blir 74 år.
 

Teofilo Juan CUBILLAS Arizaga är född 1949 i Lima, Peru
Mittfältare (offensiv)
81 A-landskamper för Peru (1968-82).

Klubbar som spelare:
Alianza Lima(1961–72),
Basel (1973),
Porto (1974–77),
Alianza Lima igen (1977–78),
Fort Lauderdale Strikers (1979–83),
Fort Lauderdale Strikers (1983 indoor),
Alianza Lima åter igen (1984),
South Florida Sun (1984–85),
Alianza Lima ännu en gång (1987–88),
Fort Lauderdale Strikers igen (1988),
Miami Sharks (1989).

Lag som tränare:
Alianza Lima (1988 spelande).

Cubillas anses av många vara den främste spelaren någonsin från Peru. Han tillhörde de stora profilerna under VM-turneringarna på 1970-talet och gjorde totalt tio mål i VM.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN TREVLIG DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv