• Boris dagliga blogg

Måndagen den 26:e augusti 2024

NAMNSDAG:          Östen

TEMADAG:          Alla hundars dag  och  Jämställdhetsdagen

RUBRIK.
Vilodag med musik. Obegripliga handsregler. Fyra lag med full poäng. Morden i Helsingör.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/8:
1963: Alfredo di Stéfano kidnappas.
1982: Shankly Gates på Anfield öppnas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/8:
Rachel VAN HOLLEBEKE.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM SÖNDAGEN 25 AUGUSTI 2024.

Vilodag med musik.
Söndag är ju vilodagen, även om pensionärer kan ta sin ”söndag” vilken veckodag man vill. Det kan inte de som jobbar. Alltså hade dottern bjudit hem en av sina kusiner igår. Det var bara fika och så skulle hon hjälpa dottern i kusinens familj med att få rätt på några fiolstycken hon hade i läxa. Jag skulle se fotboll, men det blev som det brukar då vi har gäster. Nämligen att deras besök avslutas med en musikstund då jag och dottern spelar och sjunger och de som kan spela något instrument kan hjälpa till. På så sätt kom första fotbollsmatchen lite på mellanhand.

Obegripliga handsregler.
Det var Bournemouth mot Newcastle som jag hade spetsat in mig på. Det skulle kunna bli en jämn match och det visade det sig att det blev. Jag var med på 1-0 till hemmalaget. Då jag sedan återkom till matchen var det 1-1. Så slutade det och det var ett resultat jag hade förutspått. Däremot behöver jag varken försnacket och definitivt inte halvtids och efteranalyserna. Av det lilla jag hörde efteråt och även under slutet av expertkommentatorn, så var Bournemouths ”segermål” på övertid helt riktigt bortdömt för hands. Detta bevisar att det tyvärr inte finns några regler i fotboll för vad som är hands eller inte. För om Bournemouths Dango Ouattara slog in bollen i mål med handen så borde han blivit varnad, vilken han inte blev. Om en spelare får bollen på axeln så har jag lärt mig att det inte ska bedömas som hands. Men om man får bollen på axeln och den går in i mål då är det en ”solklar” hands. Jag som begriper mig på fotboll fattar ingenting. Jag förstår att min familj gör narr av mig som sitter och spiller min tid på en märklig och ibland obegriplig sport som fotboll. För att inte tala om alla dödsryckningar som blir bra på nolltid om man bara blåser lite på det onda stället.

Fyra lag med full poäng.
Andra matchen var i alla fall inte så svår att förstå. Liverpool hemma mot Brentford kan bara gå på ett sätt. Och det gjorde matchen också. Den nye Liverpooltränaren Arne Slot fick en bra öppningsmatch på hemmaarenan. En på förhand klar seger som också slutade så. 2-0 var fullt rättvist. Efter två omgångar så är nästa säsongs Champions Leaguelag de fyra som startar med två raka segrar. Det är Manchester City, Brighton, Arsenal och Liverpool. Så kan det även se ut då säsongens 38 matcher är spelade, men likt Brasse i Fen myror… så säger jag: Fast en ska bort! Vilken?

Morden i Helsingör.
Morden i Helsingör avslutade vår söndagskväll. Det var även avslutningen på hela säsong fem. Normalt så kommer kommentaren: Vi har ett mord! Men så var det inte i sista episoden, alltså avsnitt sju och åtta. Här var det ett mord på en av bipersonerna i serien och hela säsong fem nystades upp. Som vanligt gjorde den det med ett lyckligt slut där alla var samlade och firade. Det är bara att vänta till nästa år att se hur det fortsätter med poliserna på stationen i Helsingör, för det är redan klart att det blir minst en säsong till.

IDAG! MÅNDAG 26 AUGUSTI 2024.

NAMNSDAG:
 
Östen
 
Namnsdagar för den 26:e augusti i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Zephyrinus (till minne av en påve från 200-talet)
1901–1985 – Östen
1986–1992 – Östen, Ejvind och Öjvind (utgått)
1993–2000 – Östen och Ejvind (utgått)
Från 2001 – Östen
TEMADAG:
 
Alla hundars dag
 Alla hundras dag, egentligen National Dog Day. Som hörs på namnet så är det ett amerikanskt påfund som husdjursexperten Colleen Paige instiftade 2004. Datumet kommer sig av att Colleen och hennes familj adopterade sin första hund den 26:e augusti. Men viss är det väl värt att göra lite extra för sin hund idag.
 
Jämställdhetsdagen
 ”Jämställdhetsdagen, en dag då man uppmärksammar lite extra, skillnader mellan flickor och pojkar samt kvinnor och mäns möjligheter att påverka samhället och sina egna liv.” Detta citat är hämtat från Socialdemokraternas sida i Växjö. Och det är väl så man får se jämställdhetsdagen, fast det kan ju inte bara gälla mellan män och kvinnor utan även alla andra som inte har beslutat vilket kön de tillhör.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26 AUGUSTI.

Alfredo och hans kidnappare till höger Alfredo och hans kidnappare till höger
1963 Alfredo kidnappas.
 
Både Pelé och Maradona har hävdat att Alfredo di Stéfano var den bäste fotbollsspelaren genom tiderna. Han föddes i Argentina och var landslagsspelare både där och i Spanien. (Han avslutade som landslagsman även för Colombia, 6 stycken landskamper). Di Stefano kom till Real Madrid 1953. Då han var med klubben på turné idag 1963 i Caracas i Venezuela bröt sig revolutionären Paul del Rio in på di Stefanos hotell och kidnappade honom under pistolhot. Del Rio hade hoppats på att inleda en revolution liknande den Castro gjort på Kuba. Genom kidnappningen skulle hans organisation ” Fuerzas Armadas de Liberación Nacional” bli känd över världen.
 
Två dagar senare släpptes di Stefano oskadd. 2005 förenades de två igen. Då var det premiär för filmen ” Real, the Movie” och denna händelse fanns med. Paul del Rio hade då gett upp sina planer om revolution sedan länge och arbetade som skulptör och konstnär.
1982 Shankly Gates öppnas för första gången.
 
Liverpools store manager var Bill Shankley, 1959 till 1974. Han tog klubben till tre ligatitlar, två FA-cuptitlar och en UEFA-cupvinst. Den 29:e september 1981 ville hans hjärta inte vara med längre. Samtidigt passade Liverpool på att bygga ut och om Anfield. En ingång skulle hedra Bill och den kallades Shankley Gates. Som kronan på verket fanns på toppen en snidad utsmyckning med Liverpools emblem och texten ”You´ll never walk alone”. Idag 1982 invigdes och öppnades denna port för första gången.
 
Inskriptionen ”You´ll never walk alone” är en låt som Liverpoolbandet Gerry & the Pacemakers fick en stor hit med 1963. Låten togs genast upp som kampsång av Liverpool men också skottska Celtic. Vilken klubb som var först är svårt att bevisa. Först med att spela in låten var däremot Frank Sinatra. Det gjorde han 1945. Det var då ”You´ll never walk alone” skrevs av amerikanerna Richard Rodgers och Oscar Hammerstein II. Den var med i musikalen Carousel som hade premiär på Broadway i New York 1945.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 26 AUGUSTI.

Rachel VAN HOLLEBEKE blir 39 år.
 
Rachel Marie VAN HOLLEBEKE är född 1985 i Del Mar, Kalofornien, USA. Före 2012 hette hon Rachel BEUHLER
Försvarare
50 U- och 113 A-landskamper för USA (2004-2015).

Klubbar som spelare:
Stanford Cardinal (2003–06),
San Diego WFC SeaLions (2006–08)
FC Gold Pride (2009–10),
Boston Breakers (2011),
Atlanta Beat (2012),
Portland Thorns FC (2013-15).

OS-guld 2008.

DAGENS MATCHTRÖJA 26 AUGUSTI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA 35!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln