5:e juli

NAMNSDAG

Laila:
Kvinnonamnet Laila är av samiskt eller finskt ursprung, möjligtvis en utveckling av namnet Aila, en form av det nordiska namnet Helga som betyder hel, lycklig. Det har förekommer även i arabiskan med betydelsen "natt"

Ritva:
Kvinnonamnet Ritva är ett finskt namn som betyder spö eller vidja. Det började användas i Sverige så sent som på 1930-talet och kom in i almanackan 1986.
 

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Venezuela: Dagen firas till minne av utropandet av självständigheten från Spanien denna dag 1811.

Nationaldag:
Kap Verde: Dagen firas till minne av självständigheten från Portugal denna dag 1975.

VIP födda den 5:e juli

Några andra som också är födda den 5:e juli

1911 – 1972 Georges Pompidou,
Fransk politiker. Han varFrankrikes premiärminister 1962–1968 och Frankrikes president och furste av Andorra 1969–1974.

1975 – Hernán Crespo,
Argentinsk fotbollsspelare. Efter tre framgångsrika säsonger i River Plate värvades han av denitalienska klubben Parma, där han var med om att vinna Uefacupen säsongen 1998/1999.

Några i musikens värld som är födda den 5:e juli

1943 –  Robbie Robertson,
Kanadensisk gitarrist, sångare och låtskrivare. Han blev känd som gitarrist i det kanadensisk-amerikanska rockbandet The Band.  ¤ Fallen Angel

1979 – Shane Filan,
Irländsk artist. Han var en av var medlemmarna av det irländska pojkbandet Westlife. ¤  Knee Deep In My Heart​

1982 – Dave Haywood,
Amerikansk countrymusiker som spelar piani, gitarr, mandolin och sjunger i gruppen Lady Antebellum.

Några kända personer som avled den 5:e juli

1983  Harry James dog 67 år gammal i sviterna av lymfcancer. Han var en amerikansk trumpetare och orkesterledare. Under sin aktiva tid gjorde Harry James ett stort antal skivinspelningar och han medverkade även i ett antal filmer.

2006  Gert Fredriksson dog 86 år gammal efter en tids sjukdom. Han var en svensk kanotist. Han vann åren 1948–60 åtta OS-medaljer (varav sex guld) och är ännu den mest framgångsrike manlige kanotisten i den olympiska historien.

Today in history 5:e juli

Några händelser som inträffat den 5:e juli

1687
 

NEWTON PUBLICERAR SINA RÖRELSELAGAR.


  Den engelske naturvetaren och matematikern Isaac Newton publicerar verket Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (latin för Naturfilosofins matematiska principer och i korthet kallat Principia) i tre delar, vilket blir banbrytande inom naturvetenskapen. Verket innehåller Newtons rörelselagar (däriblandgravitationslagen) och huvuddragen i klassisk mekanik och blir därmed grunden för flera vetenskaper för många århundraden framåt.

1946
 

FÖRSTA BIKININ PRESENTERAS.


  Den franske modeformgivaren Jacques Heim introducerar den moderna bikinin, då han i sin strandshop i Cannes på franska rivieran börjar sälja en tvådelad baddräkt, som han kallar ”Atomen” och marknadsför som ”världens minsta baddräkt”. Samma dag tar den före detta bilingenjören Louis Réard, som nyligen har övertagit sin mors damunderklädesbutik, upp konkurrensen i Paris, genom att låta nakendansösen Micheline Bernardini posera i hans modell, som är en stringbikini och som han marknadsför som ”mindre än världens minsta baddräkt”. Plagget får snart namnet bikini, uppkallat efter Bikiniatollen, där det just då pågår uppmärksammade kärnvapenprovsprängningar, då Réard anser den vara ”tämligen explosionsartad”.

1980

 

BJÖRN BORG TAR SIN FEMTE RAKA WIMBLEDONTITEL.


 Den svenske tennisspelaren Björn Borg vinner sin femte seger i Wimbledonmästerskapen, vilket också blir hans sista, efter en lång och utdragen match mot amerikanen John McEnroe. Borg blir därmed den förste manlige spelaren, som lyckas vinna turneringen fem gånger i rad (1976–1980) med de moderna regler som införts 1922. Sedan McEnroe har besegrat honom året därpå bestämmer sig Borg för att ta paus från tennisen och avslutar karriären 1983.