• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 10:e maj 2018.

Sverige och Danmark idag och Ukraina och Italien igår.
Allt är avgjort i Premier League utom Chelsea eller Liverpool?
Champions Leaguelagen klara i Spanien och ska Barca sätta ett rekord?
Några nya tröjsläpp!


FOTBOLLSHISTORIA:
1930: Första landskampen mellan England och Tyskland.
1947: Landskampen som gjorde att Storbritannien får ha fyra landslag.
1978: Liverpool försvarar Champions Leaguetteln.
1986: Liverpool tar The Double.

FÖDDA IDAG:
Henri, Sylvain, Rüştü, Dennis.

DAGENS TRÖJA
JUVENTUS’ förstatröja 2011/12

Om jag ska välja en tröja som kom från en segrare i en match som gällde något så får det bli från den italienska cupfinalen. Här har jag ju både Milan och Juvenstus att välja mellan. I halvtid var det 0-0 och frågan var vilken randig tröja jag skulle ha idag. Efter 90 minuter stod det 4-0 till Juventus och valet var klart.

Sverige och Danmark idag och Ukraina och Italien igår.


Kristi Himmelfärdsdag. Då brukar det avgöras cupfinaler både i Sverige och Danmark. Malmö FF mot Djurgården och Bröndby mot Silkeborg, men även igår avgjordes det cupfinaler med betydligt mer kända lag. Ukrainas klubbar kanske inte är kända över hela Europa, men om man säger att det var Shakhtar Donetsk occh Dynamo Kiev som spelade final igår så vet not alla vilka dessa två lag är. Vad det gäller cupfotboll är Shakhtar bäst. De vann med 2-1. Juventus och Milan är också kända klubbar. Finalen i Coppa Italia avgjordes igår. Juventus var storfavoriter, men i paus var det fortfarande 0-0 och matchen var jämn. Det fortsatte den vara statistiskt sett även i andra halvlek i allt utom målskyttet. Här fick Juventus in fyra bollar och Milan noll. 4-0 och Juventus får fortsätta bära det lilla märket på sin klubbtröja även nästa säsong. Det är märket som ser ut som en liten måltavla.
 

Allt är avgjort i Premier League utom Chelsea eller Liverpool?


Inför söndagens sista omgång i Premier League måste alla inställda matcher färdigspelas. West Ham möter Manchester United i kväll och då har alla lag gjort 37 matcher. Igår spelades fyra hängmatcher. Det kunde varit lite spänning kvar i ligan om Chelsea vunnit över Huddersfield. Då hade det varit strid på kniven om den fjärde och sista Champions Leagueplatsen mellan Chelsea och Liverpool. Dessutom hade det varit strid om att undå sista nedflyttningsplatsen mellan Huddersfield och Swansea. Nu slutade matchen igår 1-1. Det betyder att Huddersfield klarar sig kvar likson de andra två nykomlingarna Brighton och Newcastle. Ut åker Stoke, West Bromwich och Swansea. Det enda som finns kvar som lite intressant är om Liverpool eller Chelsea ska spela Champions League tillsammans med de båda Manchester-lagen och Tottenham. Vinner Liverpool sin sista match hemma mot Brighton är de fyra. Förlorar de så går Chelsea förbi om de vinner sista matchen borta mot Newcastle. Annars är det mesta avgjort och aldrig förr har en sista omgång i Premier League varit så ointressant.
 

Champions Leaguelagen klara i Spanien och ska Barca sätta ett rekord?


Seger eller icke-förlust i de två sista matcherna för Barcelona innebär att de går igenom ligasäsongen 2017-18 utan att ha förlorat en enda match. Det är väldigt ovanligt. Igår var det Villareal som åkte på storstryk med 5-1. Real Madrid skulle vinna borta över Sevilla för att ha chans att ta sig förbi lillebror Atletico och ta andraplatsen. Istället blev det Real Madrids sjätte förlust för säsongen. 3-2 slutade det, men trots två omgångar kvar så är det redan klart vilka fyra spanska lag som spelar Champions League till hösten. Barcelona, de båda Madridlagen och Valencia.

TRÖJSLÄPP

PANAMA


Panama som gör sitt första VM är sponsrade av New Balance. Det är två nationer som NB förser med utrustning; Panama och Costa Rica. Förstatröjan är röd och andratröjan vit som så många andra i detta VM. Den har NBs typiska kragmodell och ett ganska häftigt prickmönster på fransidan. En helt godkänd tröja.

FÄRÖARNA


Ett lag som väl aldrig kommer att ta sig till VM är Färöarna. 1990 spelade landet sin första kvalmatch och det var till EM. Färöarna hade ingen godkänd plan så matchen mot Österrike spelades i Landskrona. Och en sensation var ett faktum då Färöarna vann med 1-0. Sedan dess har det gått trögare och landet brukar hamna sist i alla EM och VM-kval. Macron har tagit sig att att tillverka Färöarnas tröjor. Förstatröjan är vit och andratröjan ljusblå. Det finns lite tvärränder i samma färg som tröjorna, men annars är det inget speciellt med dem.

BORUSSIA DORTMUND


Detta är ett lag som brukar ha stor variation i sin gula tröja med svarta inslag. 2018/19 års förstatröja är inte speciellt upseendeväckande. Gul med svarta ärmar. Det känns nästan som om de haft denna tröja förut något år.

BAYERN MÜNCHEN


Det stora tyska laget är Bayern München och de är som sammanbundna med Adidas. 2018/19 är det helrött som gäller igen. Men tröjan har ett rut- och zickzackmönster i olika röda nyanser över sig. Detta är en häftig tröja som följer det mönster som Tysklands gröna, andra VM-tröja också har.

EVERTON


Everton fortsätter med Umbro. Umbro är ett gammalt engelsk sporttillverkarföretag. 2007-12 var det uppköpt av Nike, men såldes till Iconix Brand Group. Det innebar att Umbro kom ut på marknaden igen som ett eget namn och Everton och West Ham är lag i Premier League med detta märke. Evertons nya förstatröja har ett prickmönster som gör att det ser ut som en bomullströja, men det är det inte. Helt OK tröja.

MANCHESTER CITY


Mästarna Manchester City fortsätter med Nike och deras nya förstatröja går i stil med de senaste tre årens förstatröja. Till 2018/19 har "Zebra-mönstert" på ärmarna kommit till. Detta finns även på andra nya tröjor från Nike. Sedan en säsong tillbaka så har Premier Leagueklubbarna oftast en andra sponsor som står på vänster ärm. Det betyder att denna tröja bara kommer att ha ett mästarnmärke i guld på höger ärm.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 10:e maj.

1930 Tyskland möter England

 
Tyskland och Västtyskland har mött England många gånger, men idag 1930 spelades den första officiella landskampen. Den gick i Berlin. Länderna hade mötts på 1800 talet i två inofficiella landskamper och då hade England mött ett lag från Tyskland och Österrike. Dessa matcher hade alla slutat med storsegrar till engelsmännen. Sammanlagt 36-4. Dagens landskamp började likt dessa tidigare matcher då England tog ledningen i åttonde minuten. Men matchen slutade 3-3 och sedan dess har matcher mellan dess två landslag varit något extra. Speciellt matchen 1966 i VM-finalen då England vann med 4-2 efter förlängning och 3-2 målet diskuteras än idag huruvida bollen var inne eller inte.

.

1947 Storbritannien mot resten av Europa
 

Idag 1947 spelades den match som gör att Storbritannien får ställa upp med fyra olika landslag. Storbritannien eller rättare sagt manager Walter Winterbottom hade satt ihop ett landslag som skulle möta resten av Europa. Detta lag leddes av schweizaren Karl Rappan. Matchen gick av stapeln på Hampden park i Glasgow. Inför 130 000 åskådare utklassade Storbritannien Europa med 6-1. Lite stolta kan vi vara i Sverige då Europas mål gjordes av Gunnar Nordahl. Storbritannien hade lovat FIFA att de skulle få allt överskott från landskampen för att täcka de stora förluster FIFA gjort under det att andra världskriget pågick. FIFA tackade och gick med på Storbritanniens krav. Kravet var att Storbritannien för all framtid skulle ha rätt till att England, Skottland, Wales och Nordirland (som var världens fyra första landslag) skulle få lov att fortsätta vara egna landslag.

.

1978 Liverpool mästare igen.
 

Idag 1978 spelade Liverpool final i mästarcupen på Wembley. Som regerande mästare fick de gå direkt in i andra omgången. Där mötte de laget som slagit ut Sveriges representant Halmstad BK. Dynamo Dresden från Östtyskland. Liverpool gick vidare med 6-3. I kvartsfinalen var det Benfica som åkte ut, 6-2. Semifinalen blev lite svårare, "bara" 4-2 över Borussia Mönchengladbach. Dagens final var mot Club Brygge. Matchens enda mål gjordes av Liverpools nyförvärv Kenny Dalgliesh. Han skulle vinna många titlar med Liverpool på de 501 matcher han kom att spela.

.

1986 Liverpool tar the Double
 

Idag 1986 spelade Liverpool FA-cup final på Wembley. De mötte en av deras värsta rivaler Everton. Veckan innan hade Liverpool säkrat ligatiteln och hade nu chansen att ta sin första the Double. Efter en jämn första halvlek visade Liverpool styrka i andra och vann finalen med 3-1. Förutom att det var första dubbeln, och hittills enda, som Liverpool tagit så skrev de in sig i historien som det första engelska lag i en FA-cup final som inte hade en enda engelsman i startuppställningen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 10:e maj.

41 år Henri CAMARA född 1977 i Dakar, Senegal
Anfallare
99 landskamper för Senegal.
Klubbar som spelare:
ASC Diaraf (1989-98),
RC Strasbourg (1998–99),
Neuchâtel Xamax (1999–2000),
Grasshopper Club Zürich (2000–01),
Sedan (2001–03),
Wolverhampton Wanderers (2003–05),
Celtic (2004–05 lån),
Southampton (2005 lån),
Wigan Athletic (2005–09),
West Ham United (2007–08 lån),
Stoke City (2009 lån),
Sheffield United (2009–10),
Atromitos (2010–11),
Panetolikos (2011–14),
Kalloni (2014–15),
Lamia (2015),
Panetolikos (2015–16),
Apollon Smyrni (2016),
Ionikos FC (2016–).
Mest känd i Sverige är han för att han var den som slog ut Sverige och gjorde Senegals båda mål (sista Golden Goal) i åttondelsfinalen i VM 2002.

.

44 år Sylvain WILTORD född 1974 i Neuilly-sur-Marne, Frankrike.
Anfallare
92 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Rennes (1985-97),
Bordeaux (1997-2000),
Arsenal (2000-04),
Lyon (2004-07),
Rennes igen (2007-09),
Marseille (2009),
Metz (2010),
Nantes (2011-12).
Europamästare 2000.

.

45 år Rüştü REÇBER född 1973 i Korkuteli, Turkiet.
Målvakt
11 U- och 120 A-landskamper för Turkiet.
Klubbar som spelare:
Korkutelispor (1985-88),
Burdurgücü (1988-91),
Antalyaspor (1991-93),
Fenerbahçe (1993-2003),
Antalyaspor (1993-94 lån)
Barcelona (2003-06),
Fenerbahçe (2004-06 lån)
Fenerbahçe igen (2006-07),
Beşiktaş (2007-12).

.

49 år Dennis BERGKAMP född 1969 i Amsterdam, Nederländerna.
Anfallare
2 U- och 79 A-landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
Ajax (1981-93),
Inter (1993-95),
Arsenal (1995-2006). 
Lag som tränare:
Ajax (2011-17 assisterande)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln