• Boris dagliga blogg

Lördagen den 3:e juni 2017.

Elfsborgs seger över häcken gynnar MFF och Norrköping
Slask och Frankrike vann.

NYA TRÖJOR
Liverpool och Benficas andratröjor och Basels förstatröja 2017/18.

GÅRDAGENS SKVALLER:
Johan Dahlin, Alvaro Santos, Anton Tinnerholm.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1997: Roberto Carlos makalösa frispark.
2002: Rivaldos makalösa filmning i VM mot Turkiet.
2008: Gretna FC går i konkurs och upplöses.

FÖDD IDAG:
Papiss, Łukasz, Mario.

DAGENS TRÖJA

Elfsborgs seger över häcken gynnar MFF och Norrköping


En enda match av svenskt intresse spelades igår. Det är Allsvenskan som ju sprider ut sina omgångar under en vecka ungefär. Andra matchen i omgång 12 spelades mellan Elfsborg och Häcken. För de båda topplagen Norrköping och Malmö FF skulle en Elfsborgseger vara bäst. Vad hände då? Jo, det blev en Elfsborgsseger. I en statistiskt jämn match var det Boråsarna som lyckades göra målen. Två stycken räckte för att ta sig förbi sina motståndare i tabellen. Sex poäng skiljer ettan och tvåan till de fyra lag som har samma poäng närmast efter.
 

Slask och Frankrike vann.


Då min dotter studerade fem år i polska Wroclaw så följer jag stadens lag och de avslutade den nedre halvan som kallas Ekstraklasas nedflyttningsserie. Det blev bortaseger över Wisla Plock med 3-0 så Slask Wroclaw kommer att spela i Polens högsta division även till hösten. Ville man titta på fotbollslandskamp kunde man på Viasat Sport se då Frankrike utklassade Paraguay med hela 5-0. De tre första målen gjordes av Giroud. Nästan ett äkta hat trick. Enda som talar emot det är att det var första halvlekens två mål plus fransmännens tredje, som kom i andra halvlek. Äkta hat trick ska vara i följd men i samma halvlek, fast det brydde nog inte den gode Olivier sig om.

NYA TRÖJOR

LIVERPOOLs andratröja 2917/18


New Balance har släppt Liverpools andratröja för kommande säsong. Det är klart att man sett tillbaka på bortatröjan från 1995/96. Då var det visserligen grönt där den nya tröjan är vit och vitt där man nu inte velat eller vågat gå hela vägen till grönt, utan bara använt det gröna i smala ränder. Jag tycker trots det om tröjan som säkert kommerv att hamna i min samling så småningom.

BENFICAs andratröja 2017/18


Benficas tröjtillverkare är Adidas. De har haft för vana att i många tröjor se tillbaka och göra gamla nostalgiska, enkla tröjor. Frågan är om de gått ett steg för långt med denna tröja. Adidas har gått tillbaka till tiden då det inte fanns färg-TV. Fast frågan är om det är häftigt eller tråkigt med denna skapelse i svart-och-vitt?

BASELs förstatröja 2017/18


Det schweiziska laget Basel har också Adidas som tillverkare. De följer normerna att gå till enkla tröjor helt utan krusiduller. Den delade tröjan i rött och blått är i de klassiska Baselfärgerna. Adidasränder, krage och längst ut på ärmar är vitt. Det brukar skifta mellan vitt och gult. Fast vitt verkar mer "rent". Godkänd!

GÅRDAGENS SKVALLER

Johan Dahlin vill lämna Midtjylland - kan återvända till Malmö


FC Midtjyllands målvakt Johan Dahlin vill röra på sig och det finns allsvenskt intresse. Malmö FF vill ha honom, enligt Kvällsposten.
Johan Dahlin har kontrakt med danska FC Midtjylland till sommaren 2018. Men målvakten vill lämna redan nu i sommar.
– Johan har ett år kvar på sitt kontrakt. Vi har informerat Claus (Steinlein, sportchefen) om att han gärna vill lämna, säger agenten Hasan Cetinkaya till danska Tipsbladet.
– Jag är i kontakt med flera klubbar i Sverige som är intresserade, fortsätter han.
Enligt Kvällsposten är Malmö FF i kontakt med sin tidigare målvakt och vill värva tillbaka honom.
– Malmö har en bra förstemålvakt (Johan Wiland) just nu, så vi får vänta och se. Jag kan inte tala om specifika klubbar, säger Cetinkaya till Tipsbladet.
Midtjyllands sportchef Claus Steinlein är redo att släppa Johan Dahlin.
– Det är familjemässiga orsaker, att han gärna vill hem till Sverige, säger han till Tipsbladet.

Alvaro Santos tillbaka i Helsingborg: "En fantastisk person"


Helsingborgs tidigare stjärna Alvaro Santos återvänder till klubben i sommar för att jobba i organisationen.
Efter säsongen 2014 lämnade han Helsingborgs IF och lade skorna på hyllan.
Alvaro Santos flyttade hem till Brasilien och startade en fotbollsskola.
– Från början fanns här bara en sliten grusplan. Sedan byggde vi om den och la konstgräs. I dag tar vi emot 200 ungdomar och barn i åldrarna fyra till 17 år. Jag sköter det mesta utom fotbollen, säger Santos till HD.se.
HD.se skriver nu att Alvaro Santos i sommar återvänder till HIF för att jobba i klubben.
– Jag har haft en dialog med HIF i några månader och tanken är att jag ska jobba i klubben på något sätt. Det är inte helt klart vad jag ska göra, men till en början ska jag lära mig allt om HIF:s ungdomssida och så tar vi det därifrån, säger Santos till HD.se.

Anton Tinnerholm: "Jag vet inte var det kommer i från"
 

Enligt uppgifter har Anton Tinnerholm bestämt sig för att inte förlänga med Malmö FF. Något han själv förnekar.
Det är fotbolldirekt.se som i dag rapporterar att Anton Tinnerholm inte kommer förlänga sitt utgående kontrakt och vill lämna Malmö FF, helst redan i sommar.
Men i en intervju med Kvällsposten förnekar högerbacken att han utesluter en förlängning.
– Jag vet inte var det kommer i från, det är som jag sagt tidigare, jag är öppen för båda, säger Tinnerholm till tidningen och fortsätter:
– Vad som händer mellan Malmö och mig det stannar där. Jag har inte stängt några dörrar, så det är inte så att det har hänt något nytt den sista tiden.
Tinnerholm medger dock att han är redo för en flytt utomlands, och intresse finns.
–  Det är klart att det har varit större intresse nu. Det är det. Jag har kontrakt som går ut och formen känns bra, säger han till Kvällsposten.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Denna tröja fanns i Mickes Lilla Fotbollströjeaffär, men tog slut långt innan Frankrike hade blivit Europamästare. Det grämde mig att jag missat inhandla denna tröja. Våren 2001 gjorde jag och min äldsta dotter Frida en endagars bussresa till Berlin. Efter att ha sett Brandenburger Tor och vandrat en stund i Berlin var det dags att samlas vid Bahnhof Zoo. Här fanns en sportaffär som jag hann in i innan bussen skulle gå. De hade denna Europamästaretröja i XL. Detta var alltså min souvernir från Berlin.
 
A
didas har tillverkat denna tröja som så många andra franska landslagströjor. Det är en ganska grov tröja med en styv krage. Inte en av de skönaste tröjorna jag äger.
 

Hur det gick för Frankrike i detta EM har jag ju redan skrivit. De vann sin andra EM titel genom att besegra Italien i finalen med 2-1 på ett Golden Goal, alltså att matchen tog slut då första målet i förlängningen föll. Det var för övrigt svensken Anders Frisk som dömde finalen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1997 Roberto Carlos.
2002 Ett annat brasilianskt minne.
2008 Tack till Gretna

1997 Carlos frispark

 
Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.

2002 Rivaldo utmärker sig

 
Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.

2008 Gretna FC tackar för sig

 
Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner som vänt hem från andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.

FÖDDA IDAG

32 år Papiss Demba CISSÉ född 1985 i Dakar, Senegal.
Anfallare
35 landskamper för Senegal.

Klubbar som spelare:
junior AS Génération Foot,
2003-04 Douanes Dakar,
2005-09 Metz,
2005-06 Cherbourg (lån),
2008-09 Châteauroux (lån),
2009-12 SC Freiburg,
2012-16 Newcastle United,
2016- Shandong Luneng.

32 år Łukasz PISZCZEK född 1985 i Czechowice-Dziedzice, Polen.
Försvarare
10 U- och 54 A-landskamper för Polen.

Klubbar som spelare:
junior LKS Goczałkowice-Zdrój,
2001-04 Gwarek Zabrze,
2004-10 Hertha Berlin,
2004-07 Zagłębie Lubin (lån),
2010- Borussia Dortmund

25 år Mario GÖTZE född 1992 i Memmingen, Tyskland.
Mittfältare
25 U- och 62 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
1995-98 SC Ronsberg,
1998-2001 FC Eintracht Hombruch,
2001-2013 Borussia Dortmund,
2013-16 Bayern München,
2016- Borussia Dortmund igen.

Världsmästare 2014.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln