• Boris dagliga blogg

Lördagen den 25:e juni 2022

Midsommar, jordgubbstårta, transtoalett och mer Helsingör.

NATIONALDAG:
Moçambique och Slovenien

NAMNSDAG
David och Salomon

TEMADAGAR:
Midsommardagen
Internationella dagen för sjöfarare

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/6:
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1982: "Skammen i Gijón"
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/6:
Victor WANYAMA, Pontus WERNBLOOM.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 24:E JUNI 2022.

Midsommar, jordgubbstårta, transtoalett och mer Helsingör.

Är det naturligt om man träffar denna person på en damtoalett? Är det naturligt om man träffar denna person på en damtoalett?
Midsommarafton hade yngsta dottern och hannes belgare hyrt en husbil för att redan dagen innan åka till Blekinge och fira midsommar hos några vänner. Äldsta dottern hade ersatt dem med en vän från Wroclaw som hon bodde tillsammans med då de studerade i den polska staden. Nu är hon läkare bosatt i Stockholm, men hade valt att åka ner till Malmö för Midsommar. Även vår helgdagsvän var på plats. De åkte till midsommarfirande i Dalby och jag var hemma med hundarna.

Jag hann göra klart jordgubbstårtan, korsorden i ICA Kuriren och syssla lite med bloggen som inte blev helt klar i förrgår. Jag studerade även Sydsvenskan och fastnade för en nyhet som fick mig att undra om man har vilka rättigheter som helst bara för att man inte kan bestämma om man är man eller kvinna?

 
Han fick armen bruten: ”Jag ville bara gå på toa”

Så löd rubriken som handlade om Andi Malm som befann sig på nattklubben Babel med sina två vänner i lördags. När han skulle gå på toaletten upptäckte han att herrarnas saknade bås med möjlighet att stänga om sig. Alltså gick han in på damernas i stället. Frågan är hur man skulle reagera som dam om det kom in en stor, skäggig, muskulös man med grov röst och påstå sig vara transperson. Vakter tillkallades och givetvis avhyste de Andi. Tydligen gick Andi inte frivilligt ut från damtoaletten utan fick i bråket armen bruten. Här kan jag hålla med om att vakterna tillgrep övervåld. Men om man ser ut som Andi Malm, så bör man fatta att man inte beger sig in på en damtoalett. Så skyll dig själv; Ursäkta mig alla transpersoner.

Då familjen och gäster var samlade åtnjöt vi en midsommaraftonsmiddag bestående av en beställning som äldsta dottern gjort från ett ställe nere i stan’. Det fanns lagom med sill, lax och lite kyckling. Efterrätt var så klart jordgubbar och en klick vispad grädde. Lite snack om ditten och datten ledde så fram till te och min hemmagjorda jordgubbstårta med fyllning av mosade jordgubbar i första lagret och riven marsipan med jordgubbs- och rabarbersmak blandad med färskost och vispgrädde i andra lagret.

Ungdomarna spelade lite enklare spel medan hustrun gick och lade sig och jag avslutade Midsommarafton med ytterligare ett fall av Morden i Helsingör. Avsnitt fem och sex av tredje säsongen.

IDAG LÖRDAGEN DEN 25:E JUNI 2022.

NATIONALDAGAR:
Moçambique och Slovenien

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
Självständighet från Portugal erkändes 25 juni 1975.  Moçambique var från 1500-talet ett portugisiskt intresseområde. På 1800-talet blev det en portugisisk koloni. Mellan 1951 och 1975 var det ett portugisiskt översjöiskt område. Från 1964 till 1975 pågick en väpnad frigörelsekamp. Den avslutades med att Moçambique blev självständigt år 1975.
Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
Slovenien var det första land som bröt sig ur Jugoslavien och förklarade sig självständigt från Jugoslavien, den 25 juni 1991.

NAMNSDAG
David och Salomon

Namnsdagar för den 26:e juni i kronologisk ordning:
 
Till 1600-talet – Johannes och Paulus (Johannes är till minne av en hovman hos den romerske kejsaren Konstantin den store, som tillsammans med sin bror Paulus led martyrdöden.)
1600-talet–1900 – Jeremias (till minne av profeten med detta namn i Gamla testamentet)
1901–1985 – Rakel
1986–1992 – Rakel, Rafael (nu 24 mars) och Ralf (nu 27 mars)
1993–2000 – Gunni (utgått) och Jim (utgått)
Från 2001 – Rakel och Lea.

TEMADAGAR:
Midsommardagen
Internationella dagen för sjöfarare

Midsommardagen är en religiös högtid inom Svenska Kyrkan. Länk till Wikipedia.

2010 införde FN ”Year of the Seafarer” för att uppmärksamma alla som jobbar på fartyg runt om i världen. Efter detta utsåg man den 25:e juni till att bli en årligt återkommande dag som vi kallar Internationella dagen för sjöfarare eller kort och gott Sjöfararnas Dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E JUNI 2022.

1978 Argentinas första VM.

Se ett sammandrag. Se ett sammandrag.
Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.

1982 Skandalen i Gijón.

Se skandalen Se skandalen
Matchen som spelades idag 1982 mellan Västtyskland och Österrike skulle komma att gå under benämningen "Skammen i Gijón". Det var den sista i grupp 2, där utöver Västtyskland och Österrike även Algeriet och Chile ingick, och Algeriet hade dagen före spelat sin sista gruppspelsmatch och besegrat Chile med 3–2. Situationen före den omtalade drabbningen mellan Västtyskland och Österrike var således den att de sistnämnda ledde gruppen på samma poäng som Algeriet och före Västtyskland på tredje plats.

Men vid en seger med ett eller två mål för Västtyskland skulle dessa hamna på första plats, på samma poäng som Österrike men med ett måls bättre målskillnad och Algeriet skulle följaktligen hamna på tredje plats och vara ute ur turneringen. 

I tolfte minuten gjorde Horst Hrubesch 1–0 till Västtyskland, och då upphörde all form av konstruktivt spel. Under 20 minuter efter det gjorda målet avlossades inte ett enda skott på mål, utan bägge lagen passade bollen mellan varandra eller tillbaka till egen målvakt och det förekom knappast några tacklingar alls. Eventuella anfall slutade allt som oftast i en felpassning eller i ett inkast för motståndarna.

Matchen slutade 1–0 till Västtyskland. Detta ledde till att bägge lagen gick vidare till slutspelet och Algeriet, som tidigare i veckan överraskande hade besegrat Västtyskland med 2–1, var utslaget. Algeriet ville att båda lagen skulle diskvalificeras, men det var omöjligt. Dock medförde det inträffade att FIFA ändrade sitt regelverk till att de två sista gruppspelsmatcherna alltid ska spelas samtidigt, för att undvika liknande situationer.

1990 Irländsk glädje.

Klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van" Klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van"
Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 

Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har gjort under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.

2006 rekord i VM.

Kolla alla korten Kolla alla korten
Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E JUNI 2022.

Victor WANYAMA blir 31 år.

Victor Mugubi WANYAMA är född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
64 A-landskamper för Kenya. (2008-20)

Klubbar som spelare:
Nairobi City Stars (2006),
AFC Leopards (2006-07),
Helsingborgs IF (2007-08),
Beerschot AC (2008-11),
Celtic (2011-13),
Southampton (2013-16),
Tottenham Hotspur (2016-20),
Montreal Impact (2020-).

Wanyama blev den första kenyanska spelaren att göra mål i UEFA Champions League när han gjorde det första målet i Celtics 2-1-seger över Barcelona den 7 november 2012.

Pontus WERNBLOOM blir 36 år.

Pontus Anders Mikael WERNBLOOM är född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige (2006-16).

Klubbar som spelare:
IK Kongahälla (2001-04),
IFK Göteborg (2004-09),
AZ Alkmaar (2009-12),
CSKA Moskva (2012-18),
PAOK (2018-20),
IFK Göteborg (2020-21).

30 år gammal pensionerade  han sig från det svenska landslaget och hoppade av allt spel där samtidigt med Zlatan, och han stod vid sitt ord.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 25:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA MIDSOMMARDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv