• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e mars 2016.

Historien om fotbolls-EM Del 3
1996-2000

HISTORIA: Världens tredje landslag, Italien ensam om att kvala då de varit VM-värd, Publikrekord på Old Trafford utan United. (Det blev fel igår då dagens historia kom en dag för tidigt.)
FÖDDA: Scott, Eric. 
LIVERPOOLARE: Norman
DAGENS TRÖJA
UKRAINAs förstatröja i EM 2012.

Fotbolls-EM del IV 1996 till 2004

EM 1996 i England


Till EM 1996 hade det hänt mycket inom mästerskapet, men kanske framförallt inom Europa. Det hade blivit många fler länder och UEFA beslöt att dubbla antalet lag till finalspelet. Redan klara var England då de var utsedda att stå som värd för EM. Till England skulle 15 lag till kvalificera sig. Förutom det att 16 lag deltog så hade man tagit fram en ny regel också. Det var ”Golden Goal”. Hämtat från ishockeyn betydde det att om det blev mål i en förlängning så var matchen över och laget som gjorde målet var vinnare.
Det fanns nu hela 47 länder som var med i kvalet. Det var alla länder som blivit självständiga efter Sovjetunionens och Jugoslaviens fall.

 

Betydligt fler nationer


Tjeckoslovakien hade blivit två nationer och Israel hade fått lämna Asiens fotbollsförbund AFC och blivit medlem i UEFA. Det innebar att länderna i kvalet lottades i åtta grupper där gruppsegrarna och de sju bästa tvåorna gick till EM. De två sämsta tvåorna fick spela en direkt avgörande kvalmatch på neutral plan.
 

Inget Sverige i EM


Det var Irland och Nederländerna som möttes den på Luciadagen 1995 på Anfield i Liverpool. Nederländerna knep sistaplatsen genom en 2-0 seger. Alla kvalgrupper utom en innehöll sex lag. Grupp 3 där Sverige hamnade hade bara fem lag och Sverige kom i mitten och hade fortfarande inte kvalat in till något EM. ettan Schweiz och tvåan Turkiet tog sig till EM. Efter Sverige i gruppen kom Ungern och Island.
 

16 nationer i slutspel gör att EM varar nästan en månad.


Den 8:e juni inleddes EM på Wembley med att hemmanationen England spelade 1-1 mot Schweiz. Sedan vann de de andra två matcherna och kom etta. Tvåa i gruppen kom Nederländerna som hade samma poäng som Skottland och samma målskillnad. 3-4 i målskillnad räknades bättre än 1-2 och Skottland och Schweiz hade spelat klart. Grupp B vanns av Frankrike före Spanien. Trean och fyran Bulgarien och Rumänien hade gjort sitt.
 

Tjeckien-Italien viktig match i gruppen.


Grupp C innehöll två av de nya länderna i Europa, Ryssland och Tjeckien. De spelade mot Tyskland och Italien. Tyskland vann gruppen och den avgörande matchen var Tjeckien mot Italien. Dessa två länder hamnade på samma poäng och Italien hade bättre målskillnad, men då Tjeckien hade vunnit över Italien med 2-1 så räknades inbördes möte och då var Tjeckien i kvartsfinal.
 

Danmark med igen, men ingen succé


De regerande mästarna Danmark hade än en gång kvalat in till EM. I deras grupp fanns också ett nytt starkt lag som kallades Kroatien. De vann över både Danmark och Turkiet och slutade tvåa. Portugal tog gruppsegern och Turkiet kom sist. Nytt för EM var också att det skulle spelas kvartsfinaler. Tyskland skog ut Kroatien med 2-1 och Tjeckien vann med 1-0 över Portugal.
 

Nederländerna ut på straffar igen


De andra två kvartarna gick till förlängning, men än var det inte dags för avgörande med Golden Goal. Istället blev det straffar som fick avgöra de båda mållösa matcherna. Spanien som inte hade någon större tur i stora mästerskap förlorade med 2-4 till England på straffar, och Frankrike tog sig vidare mot Nederländerna med 5-4 på straffar. Van Basten hade slutat och denna gång var det Clarence Seedorf som missade sin straff.
 

Gareth Southgate syndabock


Semifinalerna var så jämna de kunde vara. Två oavgjorda som båda gick till straffsparksavgörande. Tyskarna fick sin revansch från 1966 då de vann med 6-5 på straffar. Syndabocken blev Gareth Southgate som missade den tolfte straffen. Även Tjeckien vann med 6-5 på straffar över Frankrike. Finalen spelades mellan två lag som tidigare vunnit EM, även om de då hette Tjeckoslovakien och Västtyskland.
 

Golden Goal avgjorde EM-finalen


73 611 hade samlats på Wembley den 30:e juni för att se något som aldrig tidigare inträffat i en final. 1-1 efter full tid innebar förlängning och fem minuter in på den gjorde Oliver Bierhoff sitt och Tysklands andra mål. Tyskland tog ledningen med 2-1 och då det fanns en regel som kallades ”Golden Goal” så var matchen över och Tyskland tog sitt tredje EM.
 

EM 2000 i Belgien och Nederländerna


UEFA prövade ett nytt grepp år 2000. De hade utsett två nationer att stå som värdar. Belgien och Nederländerna skulle ta emot ytterligare 14 länder till EM i fotboll den 9:e juni till den 2:a juli. 49 länder hade anmält sitt intresse. Andorra och Bosnien hade tillkommit. Kvalet spelades i nio grupper. Segraren i varje grupp och bästa tvåan var direktkvalificerade. De andra åtta tvåorna lottades i fyra direktkval hemma och borta.
 

Sverige överlägsna i kvalet och Hyséns bragdmatch.


Sverige spelade i grupp 5 med England, Polen, Bulgarien och Luxemburg. För första gången kvalade Sverige in och som de gjorde det. De vann sin grupp överlägset på 22 poäng. Tvåa var England på 13 poäng. De lyckades ta sig till EM genom att direktkvala och vinna 2-1 sammanlagt mot Skottland. Det var för övrigt kvalmatchen mot England på Wembley 1988 som det blev 0-0 och Glenn Hysén gjorde sitt livs match.
 

Men i EM-slutspelet blir det fiasko


Sverige hamnade i EM i Grupp B och med tanke på kvalet och de förhoppningar som så många hade så för man säga att svenskarna gjorde fiasko. 0-0 mot Turkiet och sedan förluster mot Belgien 1-2 och Italien också det 1-2. Den blev en sistaplacering i gruppen och Italien och Turkiet till kvartsfinal.
 

Norges första EM-match blir seger med 1-0 över Spanien


Portugal och Rumänien tog sig vidare från Grupp A och det märkliga med det var att de två lag som inte gick vidare från gruppen var England och Tyskland som slutade fyra. Grupp C inleddes med en liten sensation då Norge vann över Spanien med 1-0. Tyvärr förlorade de med 0-1 mot det som kallades Förbundsrepubliken Jugoslavien. Det betydde att Jugoslavien gick vidare på inbördes möte. Sist kom Slovenien.
 

Klara segrar i kvartsfinalerna


Nederländerna och Frankrike tog sig lätt vidare från grupp D och Tjeckien och Danmark hade inte mycket att sätta emot. Kvartsfinalerna var också ganska klara. Portugal-Turkiet 2-0. Samma resultat vann Italien med över Rumänien. Nederländerna lekte med Jugoslavien och gick till semin med en seger med 6-1. Sista matchen vann Frankrike med 2-1 över Spanien.
 

Nederländerna ut på straffar i tredje EM i rad.


Semifinalerna blev desto jämnare. Nu var det åter omöjligt att skilja laget efter 90 minuter. Nederländernas match mot Italien gick till straffar och för tredje EM i rad åkte de ut. Italien tog sig till final med 3-1. Det var bara Patrick Kluivert som lyckades göra ett straffmål på Italien. Man tycker att de borde tittat tillbaka i historien och tränat extra p straffar, men ack nej. Frankrike tog sig till final på ett Golden Goal. Det var en straff tre minuter före tilläggstidens utgång och Zinedine Zidane satte den säkert i nät och matchen var över.
 

Svenskt i finalen, Anders Frisk dömer.


Feijenoordstadion i Rotterdam var finalarena den 2:a juli och för första gången fans det svenskar i finalen. En svensk domartrio med Anders Frisk som huvuddomare. Han hade en förmåga att utmärka sig i vissa matcher, men i finalen mellan Frankrike och Italien klarade han sig bra. Det gjorde även de båda lagen som ju skulle mötas i VM-final sex år senare. Precis som 2006 så gick matchen i Rotterdam till förlängning.
 

Andra EM-finalen i rad som avgörs på Golden Goal.


Det var dock länge ledning för Italien efter ett mål av Marco Delvecchio i 55:e minuten. Italienarna hade nästan börjat fira segern då Sylvain Wiltord i matchens sista spark på fyra minuters tilläggstid kvitterade. Förlängningen blev 13 minuter då gjorde David Trezeguet 2-1 och än en gång avgjordes en EM-final på ett Golden Goal. Frankrike tog i och med detta sin andra seger i ett EM i fotboll.


FOTBOLLSHISTORIA från idag 1876 Wales. 1934 VM-kval. 1939 Old Trafford rekord

 

1876 Världens tredje landslag

 
Idag 1876 spelade det tredje landslaget i världshistorien sin första landskamp. Landet var Wales och de mötte ett något mer rutinerat Skottland som vann med 4-0. Wales har genom tiden kämpat för att nå framgång. De har faktiskt kvalificerat sig till ett stort mästerskap Det var i VM 1958 i Sverige. Det unika var att VM bara innehöll 16 nationer och för första och enda gången deltog både Wales, England, Skottland och Nordirland. En fjärdedel av lagen kom från Storbritannien. 1958 gick Wales till kvartsfinal och förlorade där med 1-0 till de blivande mästarna Brasilien. Pelé gjorde målet.
2016 var det dags för ytterligare ett mästerskap, och det var EM som de kvalade in till.

 

1934 Italien i VM-kval

 
Idag 1934 spelade Italien VM-kval och vann matchen med 4-0 över Grekland. Det märkliga med matchen är att det är hittills enda gången ett arrangerande land har tvingats kvala till sin egen turnering. Både i första VM och i de resterande har värdlandet haft en gratis plats. Det behövdes bara en match då Grekland ansåg att de inte skulle kunna vända 4-0 drog de sig ur kvalgruppen som bara innehöll Italien och Grekland.
 

1939 publikrekord

 
Idag 1939 slogs publikrekord på Old Trafford i Manchester. Tyvärr för United så har de inte publikrekordet på sin egen hemmaarena. Matchen idag gällde semifinalen i FA-cupen mellan Wolverhampton och Grimsby Town. Wolves vann med 5-0 och spelade final mot Portsmouth, men den matchen förlorade de. Publikekordet på Old Trafford är 76 962 åskådare.

FÖDDA IDAG

Scott SINCLAIR
27 år
Mittfältare
22 U-landskamper för England och 4 landskamper för Storbritannien.
Klubbar som spelare: 1998-2005 Bristol Rovers,
2005-10 Chelsea,
2007 Plymouth Argyle (lån),
2007 Queens Park Rangers (lån),
2008 Charlton Athletic (lån),
2008 Crystal Palace (lån),
2009 Birmingham City (lån),
2009-10 Wigan Athletic (lån),
2010-12 Swansea City,
2012-15 Manchester City,
2013-14 West Bromwich Albion (lån) och
sedan 2015- Aston Villa.

Erik LAMELA
25 år
Mittfältare
4 U- och 12 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare: junior-2011 River Plate,
2011-13 Roma och
sedan 2013- Tottenham Hotspur

LIVERPOOLARE

Norman JAMES
blev 93 år född 1908
Försvarare
Klubbar som spelare: Bootle St James',
Braby's Athletic,

1929 till 1933 hade han kontrakt med Liverpool FC. De gånger ordinarie centerback var skadad fick Norman ta den platsen. Det blev 8 gången och 0 mål.
Bradford City (1933-36),
Queens Park Rangers (1936-39)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv