12:e juni

NAMNSDAG

Eskil:
Eskil är ett mansnamn med omkring 6600 bärare, men som ökar i antal. Namnet har nordiskt ursprung med betydelsen gud och hjälm.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Filippinerna: (till minne av utropandet av självständigheten från USA denna dag 1898; USA:s erkännande av självständigheten dröjde dock till 1946)

Nationaldag:
Ryssland: Rysslands dag (sedan 1992; till minne av grundandet av Ryska federationen och självständighetsförklaringen från Sovjetunionen denna dag 1990)

VIP födda den 12:e juni

Några andra som också är födda den 12:e juni

1931 – Fredrik Ohlsson,
Svensk skådespelare, pappa till Tommy och Annika i filmerna om Pippi Långstrump.

1945 – Pat Jennings,
Brittisk fotbollsmålvakt. 119 landskamper för Nordirlands landslag i fotboll.

Några i musikens värld som är födda den 12:e juni

1958 – Meredith Brooks,
A
merikansk singer/songwriter och gitarrist. Hon är mest känd för hitlåten "Bitch" från 1997, vilken nominerades till en Grammy Award.

1973 – Andreas Svensson,
Svensk musiker i grupperna Backyard Babies och Hellacopters med artistnamnet Dregen.
¤  Just Like That

1977 – Kenny Wayne Shepherd,
Amerikansk gitarrist, sångare och låtskrivare med inriktning på bluesmusik.

Några kända personer som avled den 12:e juni

1957  Jimmy Dorsey dog 53 år gammal i cancer. Han var en amerikansk jazzmusiker med klarinett och saxofon som specialinstrument. Han verkade även som orkesterledare.

2005  Ingrid Schrewelius dog 85 år gammal i sviterna av cancer i bukspottkörteln. Hon var en svensk modejournalist och TV-medarbetare, i bl.a. Lilla journalen. Hon var också den första kvinnliga reportern på Aktuellt.

2014  Gunnel Linde dog 89 år gammal. Hon var en svensk barnboksförfattare, TV- och radioproducent, journalist och tecknare. Hon är känd för boken Den vita stenensom filmatiserades och som en av grundarna av BRIS.

Today in history 12:e juni

Några händelser som inträffat den 12:e juni

1770
 

GUSTAV VASA GRUNDAR STADEN HELSINGFORS


  Den svenske kungen Gustav Vasa låter grunda en stad vid Helsingeåns sista fors och utlopp i södra Finland och därmed får staden namnet Helsingfors. Borgare från de omkringliggande orterna Borgå, Ekenäs, Raumo och Ulvsby beordras flytta till den nya staden, för att bygga upp den, med tanke att den ska bli en handelskonkurrent på Finska vikens norra kust till den gamla estniska handelsstaden Reval (nuvarande Tallinn) på den södra. Det faktum att staden inte växer i den takt kungen har önskat och att Estland med Reval blir svenskt 1561 gör dock att Helsingfors inte får den handelspolitiska betydelse, som det är tänkt och Åboförblir Finlands huvudort fram till 1812, då den ryske tsaren flyttar det finska storfurstendömets huvudstad därifrån till Helsingfors.

1964
 

NELSON MANDELA DÖMS TILL LIVSTIDS FÄNGELSE


  Knappt två år efter att den svarte sydafrikanske apartheidmotståndaren och juristen Nelson Mandela har blivit arresterad döms han och två medfångar till livstids fängelse, då man i domstol finner dem skyldiga till att ha initierat strejker, lämnat Sydafrika utan tillstånd, utfört sabotage och initierat gerillakrig mot den sydafrikanska regeringen. Mandela placeras på fängelseön Robben Island, där han sitter fängslad i 20 år, till 1982, varefter han flyttas till fängelset Pollsmoore i Kapstaden och 1988 till Victor Verster-fängelset i Paarl. I februari 1990 blir han frigiven efter nästan 28 år i fängelse

1994

 

O.J. SIMPSONS FÖRRA FRU MÖRDAS (AV O.J. ?)


  Den amerikanske fotbollsspelaren och skådespelaren O.J. Simpsons förra fru Nicole Brown Simpson och hennes vän, restaurangservitören Ronald Goldman blir brutalt knivmördade i hennes hem i Los Angeles. O.J. Simpson blir en knapp vecka senare arresterad för morden, men blir under en mycket uppmärksammad rättegång, som pågår under större delen av 1995, frikänd från anklagelserna. Han blir frikänd av juryn, då ingen av jurymedlemmarna vill godkänna den relativt nymodiga DNA-analysen, som med 100 % säkerhet utpekar honom som mördaren.