• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 13:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Shorts men ingen golf.  Våroffer och varma tacowraps.   Rögle fixade det.   Två gånger Spanien i Champions League semifinal.

NAMNSDAG
Artur och Douglas

TEMADAG:
Knytblusens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/4:
1936: Det slogs tre rekord som står sig än idag i en engelsk ligamatch.
1996: Alex Fergusons sämsta bortförklaring.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/4:
Claudio BRAVO, Carles PUYOL, Rudi VÖLLER.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 12/4 2022.

Shorts men ingen golf.
 

Det blev inte riktigt som jag tänkt igår. Då solen lyste och vädret åtminstone såg fint ut så var min plan att göra debut för i år på golfbanan. Dessutom hade jag varken corona eller gikt som hindrade mig. Fast jag ska inte luras med att påstå att jag skulle varit på golfbanan.

Jag visste mycket väl att hustrun och två väninnor och gamla barndomskamrater planerade en resa upp till Vä igår. Då de var tre stycken och den ena var utan bil medan den andra bara hade en liten sportbil så var det hustrun som fick köra, och då var både bil borta och hundarna ensamma, så därför hade jag beslutat att stanna i hemmet.

Fast det blev ju så klart några små promenader i vårvädret. Detta i shorts så frågan är om det inte blir det nu fram till vi går tillbaka till normaltid i slutet av oktober. Så har det nämligen varit de senaste 50 åren för mig. Bytet från shorts till långa byxor sker alltid då vi går över till normaltid, men bytet från långa till korta sker under perioden mellan då vi får sommartid och absolut senast första maj. I år verkar det bli den 12:e april.

Våroffer och varma tacowraps.
 

Efter hundpromenader och förberedelse till middagen så blev det en skön stund på altanen och hundra sidor av Anders de la Mottes fjärde och avslutande spänningsbok i hans årstidsserie. ”Våroffer” heter den och den utspelar sig liksom de andra tre i en ny fiktiv ort i nordvästra Skåne.

Tandläkardottern anlände hem en halvtimme före vår stående veckomiddagsgäst och de två äldsta av hans barn. Mina båda barn är gudmödrar till dessa två små. De är ju i den åldern då man inte äter speciellt mycket av en riktig middag, men deras far äter desto mer så av de fyra ”Varma tacowraps” som blev tillagade åt han två, även om hans barn fick lite av den andra. Min dotter fick Quorn istället för färdig kyckling i sin.

Det var ganska enkelt att laga då man rörde ihop kyckling (Quorn), svarta bönor, majs, krossade tomater, majs, ett paket tacokrydda och riven ost. Sedan lade man detta i ett libabröd, rullade ihop och in i ugnen i tio minuter, 180 grader.

Rögle fixade det.
 

Hustrun kom hem lagom tills det att de stående veckogästerna gått hem. Hon hade innan resan funderat på hur de skulle dela upp bensinpengarna, men det behövde hon inte bry sig om. Innan hon kom dit hade hon fått lite chokladbitar från den ena och såpbubblor av den andra medresenären med förklaringenatt det var presenter för att hon körde. Själv hade jag inte så mycket tid att höra på alla de kyrkogårdar de besökt. Visserligen var en gravsten de besökte hennes egna föräldrars, men hon trodde att hon kom att drömma om gravstenar i natt. Men det hade tydligen varit trevligt.

Trevligt hade jag också. De beror på att mitt största idrottsintresse från igår handlade om den sjunde och sista matchen i SHLs kvartsfinal mellan Rögle och Oskarshamn. Fulstreamen fungerade och igår var det utan kommentar och endast läktarljud. Det gick lika bra. Rögle visade att de var seriesegrare och även om Oskarshamn hade 1-1 då tredje perioden inleddes så vann Rögle rättvist med 4-1 och spelar semifinal mot Färjestad med match ett på Påskafton.

Två gånger Spanien i Champions League semifinal.
 

Därefter var det givet att jag tittade på de två semifinalerna i Champions League. Som jag skrev igår så blev det inte tittande på en hel match utan lite zappande fram och tillbaka. Jag ansåg att Bayern München mot Villareal varden mest ovissa matchen. Spanjorerna vann ju första matchen med 1-0, så där skulle det kunna bli spännande.

Real Madrid var i mitt sätt att tänka redan klara försemifinalen efter 3-1 borta mot Chelsea i första matchen. Men då Chelsea tog ledningen tidig i Madrid så kunde även den matchen bli spännande. Alltså gick jag över till den. Då bortamålsregeln är borttagen så räckte det med ytterligare ett Chelseamål och det skulle vara helt jämnt. Målet kom i starten av andra halvlek. Samtidigt gjorde Bayern 1-0. Så var det helt jämnt i båda matcherna. Dock höll det på att bli tvärtom som jag hade tänkt.

I München blev det så. Två minuter innan slut så kvitterade Villareal och därmed var sensationen ett faktum. Spanien vidare och Tyskland ut. I Madrid gick Chelsea upp till 3-0 och sensationen var nästan ett faktum. Men en reducering tio minuter före slut gjorde att det även igår slutade med en bortaseger med 3-1. Alltså blev det förlängning och vem dök upp i den? Om inte Karim Benzema, och så var det som alla trodde, Real Madrid som tog sig vidare med  5-4 sammanlagt och då är två spanska lag i semifinal. De regerande mästarna är alltså utslagna.

IDAG: ONSDAGEN DEN 13:E APRIL.

NAMNSDAG:

Artur och Douglas
 

Namnsdagar den 13:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Justinus (till minne av en filosof i Palestina, som halshöggs i Rom på 160-talet; utgått)
1901–1985 – Artur
1986–1992 – Artur, Aldor (utgått) och Atle (utgått)
1993–2000 – Artur och Douglas
Från 2001 – Artur och Douglas

TEMADAG:

Knytblusens dag
 

Knytblus är en damblus, som har ett band att knyta i en rosett runt halsen. Plagget introducerades under sent 1800-tal, men dess popularitet har varierat med toppar under främst 1940-tal, 1980-tal och under 2000-talet. I april 2018 blev knytblusen en symbol för den virala kampanjen #knytblus, ett ställningstagande för Sara Danius under den då pågående krisen inom Svenska Akademien kring den s.k. "Kulturprofilen". Tusentals personer publicerade selfies iklädda knytblus med hashtaggarna #knytblus och #knytblusförsara på Instagram, och Stortorget i Stockholm fylldes med kvinnor i knytblusar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 13:E APRIL.

1936 tre rekord i en och samma match.
 

Idag 1936 spelades det en seriematch i division tre södra i engelska ligan. Bristol Rovers mötte Luton Town. Då matchen var över hade det slagits rekord som står sig än idag. Bristol tog sin största seger i historien med 12-0 och följaktligen led Luton sitt största nederlag i historien. Men det sattes även ett annat rekord i engelska ligan. Aldrig förr eller senare har en och samma spelare gjort tio (10) mål i en engelsk ligamatchmatch. Det gjorde nämligen Bristols Joe Payne i denna match.

1996 en av Fergies sämre bortförklaringar.
 

Southampton spelade hemmamatch i Premier League mot Manchester United idag 1996. Då båda har rött i sina ordinarie matchtröjor spelade Manchester United i sina grå andraställ. Efter att Southampton tagit ledningen med 3-0 i paus kom Manchester United ut i andra halvlek i ett blått andraställ. Alex Fergusons förklaring till detta var att deras underläge berodde på att spelarna inte kunde hitta varandra då den grå färgen på tröjan smälte ihop med publiken. Visserligen gjorde United ett mål i andra halvlek, men det blev förlust med 3-1. Det grå andratröjan användes aldrig mer efter detta.

Som en liten extranotering kan nämnas att då Manchester United kommande säsong spelade bortamatchen mot Southampton hade de blåa tröjor och trots detta slutade den matchen 6-3 till Southampton.
 

Bild: Klicka för att se  ett kort sammandrag av matchen och tröjbytet.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 13:E APRIL.

Claudio BRAVO blir 39 år.
 

Claudio Andrés BRAVO Muñoz är född 1983 i Viluco, Chile.
Målvakt
7 U- och 143 A-landskamper för Chile (2004-).

Klubbar som spelare:
Colo-Colo (1993–2006),
Real Sociedad (2006–14),
Barcelona (2014–16),
Manchester City (2016–20),
Real Betis (2020-).

Copa Americavinnare 2015 och 2016.

Carles PUYOL blir 44 år.
 

Carles PUYOL i Saforcada är född 1978 i La Pobla de Segur, Spanien.
Försvarare
12 U- och 100 A-landskamper för Spanien och 6 landskamper för Katalonien (1995-2013).

Klubbar som spelare:
C. Pobla de Segur (1992-95),
FC Barcelona (1995-2014).

Han blev världsmästare 2010 och
Europamästare 2008.

Rudi VÖLLER blir 62 år.
 

Rudolf "Rudi" VÖLLER är född 1960 i Hanau, Västtyskland
Anfallare
19 U- och 3 B-landskamper för Västtyskland och 90 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland (1979-94).

Klubbar som spelare:
TSV 1860 Hanau (1966-75),
Kickers Offenbach (1975-80),
1860 München (1980-82),
Werder Bremen (1982-87),
Roma (1987-92),
Marseille (1992-94),
Bayer Leverkusen (1994-96).  

Lag som tränare:
Bayer Leverkusen (1996-2000 sportchef)
Bayer Leverkusen (2000),
Tysklands landslag (2000-2004),
Roma (2004),
Bayer Leverkusen igen (2005),
Bayer Leverkusen (2005- sportchef). 

Han blev världsmästare 1990.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv