23:e september

NAMNSDAG

Tekla:
Tekla eller Thekla är ett kvinnonamn av grekiskt ursprung, ursprungligen Theokleia. Det är femininformen av Theokles, bildat av Theos 'gud' och kleos 'rykte', vilket kan uttydas som 'Guds lovprisare' eller alternativt 'den genom Gud berömda'.

Tea:
Tea, eller Thea kommer från Dorotea eller Teodora som båda betyder "guds gåva". Thea kan också vara ett smeknamn för Teresia som betyder skördare.

 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Saudiarabien: Landet grundades formellt den 23 september 1932 genom att hela det inre av Arabiska halvön från Persiska viken till Röda havet 1932 förenades till en enhetlig stat, kungariket Saudiarabien.

VIP födda den 23:e september

Några andra som också är födda den 23:e september

1913 – 1981 Arne Källerud,
Svensk skådespelare. Han blev mest känd som parhäst till Carl-Gustaf Lindstedt i en rad revyer, filmer och radioprogram.

1916 –1978  Aldo Moro,
Italiensk politiker. Han kidnappades av Röda brigaderna den 16 mars 1978 och mördades efter 54 dagars fångenskap.

1915 – 2014 Mickey Rooney,
Amerikansk skådespelare. Han gjorde filmer under 72 år. Startade som barnskådespelare och var 91 då han var med i "En natt på museet"

1934 – 2020 P.O. Enquist
Svensk författare, regissör och dramatiker. Internationellt fick han sitt genombrott med Legionärerna som översattes till flera språk och filmatiserades 

1956 – 2020 Paolo Rossi,
Italiensk fotbollsspelare. Han är framför allt känd som skyttekung i fotbolls-VM 1982.

1972 – Karl Pilkington, brittisk radioproducent, radiopratare och författare. Han är mest känd för sin medverkan i TV-programmet En idiot på resa.

Några kända personer som avled den 23:e september

1939 Sigmund Freud dog 83 år gammal av en överdos av morfin som gavs av hans vän Max Schur på uppmaning av Freud själv då han var döende i käkcancer. Han var en österrikisk läkare, neurolog och författare som grundade psykoanalysen. 

1973 Pablo Neruda dog 69 år gammal i Prostatacancer, men många tvivlade på detta då han så lämpligt dog 12 dagar efter att Pinochet tagit makten genom militärkuppen. Han var en chilensk poet, författare, diplomat och politiker.

1987 Bob Fosse dog 60 år gammal i en hjärtattack. Han var en amerikansk dansare, regissör och koreograf. Mest känd är han för Cabaret som han vann en Oscar för som bästa regissör.

Today in history 23:e september

Några händelser som inträffat den 23:e september

1885
 

20 DÖR DÅ CHRISTINA NILSSON UPPTRÄDER.


  Tjugo personer blir ihjältrampade på grund av panik i en folkmassa då Christina Nilsson sjunger från en balkong på Grand Hôtel i Stockholm.

1889
 

NINTENDO GRUNDAS.


  Det japanska företaget Nintendo grundas. Företagets första produkt var handtillverkade spelkort kallade Hanafuda, försäljningen gick bra och företaget fick anställa flera medarbetare för att kunna bemöta efterfrågan.

1944
 

MALMÖ STADSTEATER INVIGS.


  Malmö Stadsteater invigs med Shakespeares En midsommarnattsdröm på Stora scenen. Teatern var en av norra Europas största.