• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 16:e februari 2023

NATIONALDAG:
Litauen

NAMNSDAG:
Julia
Julius

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:
Almond Day
Fat Thursday

RUBRIKER.

Stackars Stålmannen och fjanten Zara Larsson.
Fisk med mos och broccolisallad och guld och silver.
Rättvis Cityseger och Benfica vidare?


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16/2:
1994: Franska landslaget inleder sin längsta segersvit i historien.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 16/2:
Diego GODÍN, 
BEBETO.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN FEMTONDE FEBRUARI 2023.

Stackars Stålmannen och fjanten Zara Larsson.
 

Inför flytten så har hustrun varit i kontakt med Telia och fått en massa olika besked om hur det ska gå till om man vill flytta med sig den fasta telefonen. Tydligen är de som jobbat med att svara på kundfrågor på Telia så pass unga att de inte har någon aning om vad fast telefoni innebär. Alla under 65 år har ju mobiltelefon. Man kan alltså inte ta kontakt med en familjemedlem längre utan alla har sin personliga telefon. Jag tycker synd om alla äldre, för att inte tala om Stålmannen. Då det inte finns fast telefoni längre så har ju även alla telefonkiosker försvunnit. Så var ska Clark Kent byta om och bli Stålmannen?

Detta med uppfostran och tidernas förändring verkar även gälla biografer. Jag har dragit mig lite att gå på bio då jag vill njuta av filmen och inte av personer som betalat dyra biljetter för att sitta med mobiler eller att snacka sönder filmerna. Då kommer en sådan fjolla som Zara Larsson in i debatten och påstår att hon går på bio för att hela tiden kommentera allt hon ser och om det inte passar de övriga biobesökarna så är hennes uttalande: ”Om du vill sitta helt tyst som en jävla sten, gå hem!” Så då menar hon att man ska stänga inne de laglydiga och låta bovarna härja fritt. Det där sista är min tolkning. Men man får väl misstänka att Zara Larssons popularitet är i dalande och att hon vill utmärka sig. Hos mig lyckas hon bra. Om hon kanske inte hade mig som största fan tidigare så har hon definitivt fått mig att stänga av om hon skulle dyka upp i radion.

Men visst kan man ge två olika typer av bioföreställningar på samma film. En där det är som det ska vara och att man kan njuta av filmens budskap och ljudeffekter, och en förställning där alla som vill snacka, skrika, sjunga och jobba med mobiltelefoner kan få hålla till.

Fisk med mos och broccolisallad och guld och silver.
 

Tisdagen hade jag träff med Koko-gänget så därför blev det fisken som tillagades för onsdagens middag. ”Fisk med mos och broccolisallad” tillagade jag med ett tillägg. Detta tillägg måste man ha till de flesta av City Gross rätter, då det nästan aldrig finns någon sås. Igår blev det vanlig béchamelsås kryddad med tubkaviar, vitvinsvinäger och stark mjukost med tonfisk. Enda problemet jag hade med att laga gårdagens middag var att jag var tvungen att hålla reda på damernas distanslopp i skidskytte-VM. För det blev mer intressant än vad jag kunde tro. Intressant var det för att Hanna Öberg och Linn Persson presterade över förväntan och tog både guld och silver. Det betder att Sverige nu ligger på andra plats i medaljligan efter totalt överlägsna Norge. Men det är på herrsidan som Norge har sina framgångar.

Rättvis Cityseger och Benfica vidare?
 

Kvällen handlade om fotboll. Matchen i tolfte omgången mellan Arsenal och Manchester City blev inställd då Drottningen avled och igår spelades den. Det var kanske tur det för nu blev det en verklig stormatch där kanske seriesegraren skulle koras. Arsenal hade en stor ledning, men med tre matcher utan seger så var det endast tre poäng som skilde ettan och tvåan. City hade ett psykologiskt övertag på Arsenal och det utnyttjade de igår. Om jag hade varit Arsenalsupporter så hade jag tappat andan mängder av gånger då Arsenal valde att småpassa varandra i eget straffområde i stället för att få bort bollen från det farliga området. Matchen var spännande i första halvlek då två dundermissar gjorde att det slutade 1-1. Sedan var det i stort sett bara Manchester City i andra halvlek. Två mål av gästerna gjorde att City vann med 3-1 och tillfälligt tog över serieledningen. Det finns ingen Arsenalsupporter som kan påstå att resultatet var orättvist då Arsenal inte ens hade något skott på mål i andra halvlek. Enda skott Arsenal hade på mål var den straffspark som gav 1-1.

Sedan spelades det första delen i två Champions Leaguematcher. Chelsea var i Dortmund och förlorade med 1-0, så där bör det vara öppet inför match två. Det ser inte ut att vara lika öppet i andra matchen där bortalaget Benfica vann med 2-0 över Club Brügge. Där skulle jag kunna satsa ganska mycket på att Benfica tar sig till kvartsfinal.

IDAG! TORSDAGEN DEN SEXTONDE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Litauen
 

Den 16 februari 1918 utropade sig Litauen självständigt från Ryssland och den 11 mars 1990 från Sovjetunionen. Men det är den 16 februari som minnet firas av att den litauiska staten återupprättades.

NAMNSDAG:

Julia
Julius

 

Namnsdagar den 16:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Juliana (till minne av en jungfru i Mindre Asien, som dog martyrdöden 303, ersattes av den kortare namnformen Julia.)
1901–1985 – Julia
1986–1992 – Julia, Juliana (utgått) och Juliette (utgått)
1993–2000 – Julia och Jill (utgått)
Från 2001 – Julia och Julius

INTERNATIONELLA   TEMADAGAR:

Almond Day. Nu är det dags för mandeln att firas, den antika nöten som återfunnits i allt ifrån Tutankhamons grav till flertalet bibliska skrifter. Den lilla kärnan har dessutom vandrat en lång väg, från sitt ursprung i länderna kring Medelhavet till Kalifornien, där den största delen av mandelproduktionen sker idag.
Marsipan, torrone-nougat, cantuccinikex, amarettikakor på bittermandel och italienska bakverk, mycket hade vi gått miste om utan mandeln. Förutom sina söta egenskaper är mandlarna dessutom fullpackade med näringsämnen. E-vitamin, antioxidanter, fibrer, kalcium och magnesium för att nämna några. De sägs sänka kolesterolet, förbättra matsmältningen, reducera cellskador och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En fantastisk nöt helt enkelt!

 

Fat Thursday. Den polska motsvarigheten till fettisdagen
Mellan julen och påsken kommer som bekant fastan. Den varar i 40 dagar, börjar alltid på askonsdagen och slutar på påskafton. Är man troende katolik ska man under de 40 dagarna leva asketiskt – avstå från att frossa i mat och dryck, gå och bikta sig och förbereda sig mentalt på påskens mysterium.
Då gäller det ju att passa på och äta sig lite extra mätt i slutet av karnevalen (som tiden innan fastan kallas). I Sverige finns fettisdagen och i Polen – tłusty czwartek (sv. fettorsdagen) som firas den sista torsdagen innan fastan. Den moderna och allmänt kända symbolen för frosseriet på fettorsdagen är pączki – de delikata, färska munkarna som då konsumeras i stora mängder.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SEXTONDE FEBRUARI.

1994 Frankrike inleder en förlustfri svit.
 

Idag 1994 spelade Frankrike en vänskapsmatch mot Italien i Neapel. Italien laddade för VM som Frankrike hade misslyckats att kvala in till. Därför var det lite av en sensation att fransmännen kunde vinna med 1-0. Senast de vann en landskamp i Italien var 1912.
 
Det speciella med segern var inte detta utan att det var första matchen av 30 stycken som Frankrike skulle gå obesegrade ur. Det är franskt rekord. Visserligen åkte de ut i semifinalen i EM 1996 mot Tjeckien, men det var oavgjort efter full tid och förlusten kom på straffar. Den som bröt Frankrikes förlustfria rad var Danmark som i november 1996 vann med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SEXTONDE FEBRUARI.

Diego GODÍN blir 37 år.
 

Diego Roberto GODÍN Leal är född 1986 i Rosario, Uruguay
Försvarare
14 U- och 161 A-landskamper för Uruguay (2004-).

Klubbar som spelare:
Cerro (2003-06),
Nacional (2006-07),
Villareal (2007-10),
Atlético Madrid (2010-19),
Inter (2019-20),
Cagliari (2020-22),
Atlético Mineiro (2022),
Vélez Sarsfield (2022–).

Godín var som ung en lovande simstjärna. Fram tills han var 12 år gammal lyckades han vinna många nationella tävlingar och är idag innehavare av en del ungdomsrekord i simning (i Uruguay).

BEBETO blir 59 år.
 

BEBETO José Roberto Gama de Oliveira är född 1964 i  Salvador, Bahia, Brasilien
Anfallare
75 A-landskamper för Brasilien (1985-98).

Klubbar som spelare:
Vitória (1981-83),
Flamengo (1983-89),
Vasco da Gama (1989-91),
Deportivo La Coruña (1992-96),
Flamengo igen (1996),
Sevilla (1997),
Vitória igen (1997),
Cruzeiro (1997),
Botafogo (1998-99),
Toros Neza (1999),
Kashima Antlers (2000),
Vitória för tredje gången (2000),
Vasco da Gama igen (2001-02),
Al-Ittihad (2002).  

Lag som tränare:
América (2009-10). 
 
Bebeto var en anfallare som firade stora framgångar under 1990-talet. Han gjorde 39 mål på 75 landskamper för Brasilien och blev världsmästare 1994. Bebeto gjorde då tre mål och bildade tillsammans med Romário ett av VM-turneringens bästa anfallspar. Även i VM 1998 gjorde han tre mål och var en bidragande orsak till att Brasilien tog hem en silvermedalj.
1994 introducerade han "vaggan" som målgest.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv