• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 15:e maj 2019

Jag, Spindelmannen!
Har ingen gardiner längre?
Av två val blev det ett tredje.
En svensk till final i ESC även om inte Sverige var med i första semin.
Straffar tack vare att bortamålsregeln inte gällde. Skönt!
Ursäkta Danmark, men segern med 9-0 över Storbritannien säger allt om kvalitén på ishockey-VM.


FOTBOLLSHISTORIA:
1957; Stanley Matthews sista landskamp och två rekord.
1963: Tottenham blir första Engelska lag att vinna en Europeisk Cup.
1974: Johnstone försvinner ut till havs.

FÖDDA:
Carl, Patrice, Frank.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM TISDAGEN DEN 14:e MAJ 2019

Jag, Spindelmannen!


Efter att ha vandrat från den nya lägenheten till Växjö sjukhus och lämnat av Ebba så blev det en ny affär, ICA Maxi i stan som jag inhandlade min frukost. Jag läste, och letade nya ordspråk och citat innan jag begav mig till Erikshjälpen. Det blev några inköp. En CD med Andrew Strong och en mortel som vi saknade till dagens middag. På hemväg fick jag även vara ridderlig och hjälpa en tjej som skulle köra iväg i sin bil. jag är definitivt inte tekniskt lagd för att hjälpa till att få igång bilen. Fast det var inte det som var problemet. Hon hade nämligen upptäckt en spindel på instrumentbrädan, och jag tillfrågadesom jag kunde ta bort den. Ja, spindeln, inte instrumentbrädan. Dagens goda gärning!
 

Har ingen gardiner längre?


Den andra goda gärningen skulle vara att Ebba och jag skulle ta oss till Jysk för att köpa gardinstänger. Det hade de inte och K-Rauta som också skulle ha denna utrustning hade inte heller hemma allt som skulle tillhöra för att få upp gardiner. Det värsta var att det var varor som de inte skulle få in heller. Tydligen använder folk inte gardiner längre. Vi åkte hem och lagade middag. ”Thai larb” hette det och med mycket lime, chili och koriander var inte det heller någon höjdare för Ebba, ävden om jag uppskattar sådant som inte hela tiden smakar som man är van vid.
 

Av två val blev det ett tredje.


Jag hade ett litet problem med om jag skulle välja ESC semifinal 1 eller Premier Leaguekval semifinal 1 match 2. Då valde vi ”Ghost in the Shell” istället. Det är en amerikansk film baserad på en japansk mangaserie med samma namn. Filmens protagonister spelas av Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Michael Pitt, Takeshi Kitano och Juliette Binoche. Filmen hade biopremiär den 31 mars 2017. Som ni ser så har jag kopierat dessa sista meningar direkt från wikipedia. ESC hade jag faktiskt lyssnat lite på under dagen, så att jag hört de melodier som tävlade i kväll.
 

En svensk till final i ESC även om inte Sverige var med i första semin.


I mina öron stack Polens bidrag ut så pass att det fastnade, men det var bara jag som tyckte så. De tog sig inte till final. Finland hade valt Ville Virtanen som kallar sig Darude då han är en världsberömd Dj. Detta charmade inte heller juryn, så han är inte i final. En låt som låg som lite favorit var Australiens. Fast den imponerade inte alls på mig. Vi hade Malena Ernman, och det var ingen större succé, så jag förstår inte varför Australiens operasångerska är bättre. Det är ju musik och sång det handlar om och inte att artisterna står på en pinne och vajar fram och tillbaka. Portugal vann för två år sedan och jag fattade ingeting då och det gör jag inte nu heller. Landet var tillbaka med ett nummer som liknade alla andra, vinnarlåten inkluderad, och denna gång hamnade de inte ens i final. På lördag är förutom Israel, Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien även följande tio länder med; Grekland, Cypern, Australien, Vitryssland, Serbien, Slovenien, Tjeckien, Island (för en gångs skull), San Marino (för andra gången) och svenske Victor Crone som sjunger Estlands bidrag.
 

Straffar tack vare att bortamålsregeln inte gällde. Skönt!


Det blev lite fotboll efter all film och ESC. Det var så klart Birminghammatchen mellan West Bromwich och Aston Villa. Man säger oftast att England är konservativa och inte ändrar på mycket. En sak de ändrat på och som jag gillar är att om det är oavgjort efter två matcher så blir det förlängning och eventuellt straffar. Hade denna semifinal spelats någon annanstans i Europa så hade West Bromwich varit i kvalfinal. De förlorade borta med 1-2 och vann hemma med 1-0. De gjorde alltså ett mål på bortaplan. Men då inte denna regel finns i England så blev det både förlängning och straffar. Straffarna var ännu ett bevis på att skytten valt ett hörn och målvakten ett. Aston Villas målvakt Jed Steer valde rätt hörn två gånger och det räckte för att hans lag skulle vinna med 4-3 i straffläggningen. Aston Villa mot, jag gissar Leeds i den direkt avgörande finalen om vilket lag som ska ta sig till Premier League till hösten.
 

Ursäkta Danmark, men segern med 9-0 över Storbritannien säger allt om kvalitén på ishockey-VM.

 
I ishockey-VM var det bara bottenmatcher. Och det riktiga bottenlaget är Storbritannien. Eller vad sägs om Danmarks största seger i A-gruppen någonsin. 9-0. Schweiz kan i och för sig räknas till de lag som kan gå till kvartsfinal. De vann med 4-0 över grannen Österrike. Lettland slog Italien med 3-0 i och det gör att letterna just nu ligger fyra före Sverige. Tyskland slog Frankrike med 4-1 och leder sin grupp, men det är efter att ha mött Storbritannien, Italien och Frankrike. Tyskarna har betydligt tuffare motstånd att vänta och jag tror inte det klarar en fjärde plats.

FOTBOLLSHISTORIA från den 15:e maj.

1957 Stanley Matthews sista landskamp

Detta är en bild som inte har med Matthews sista landskamp att göra, men det är intressant hur man såg på idrott och rökning på den tiden. Detta är en bild som inte har med Matthews sista landskamp att göra, men det är intressant hur man såg på idrott och rökning på den tiden.

Idag 1957 spelade Stanley Matthews sin sista landskamp för England. Det var i den VM-kvalmatch som säkrade Englands plats till VM i Sverige. England mötte Danmark i Köpenhamn och vann med 4-1. I och med denna match satte Matthews två rekord. Han var då världens äldsta landslagsspelare med en ålder av 42 år och 103 dagar. Han är också den landslagsspelare som utnyttjats längst i ett landslag. Från hans första till hans sista landskamp gick det 22 år och 228 dagar. Trots detta kom han bara upp i 54 landskamper, men det berodde på att Andra världskriget förstörde allt landskampsutbyte i sex år.

FOTBOLLSHISTORIA från den 15:e maj.

1963 Tottenham först i Storbritannien att vinna
 

Idag 1963 spelades den tredje Cupvinnarcup finalen. Den gick på Rotterdam's Feyenoord Stadium inför 49 000 åskådare. Tottenham mötte Atletico Madrid. Tottenham bestod av enbart brittiska spelare och de blev det första lag från Storbritannien att vinna en Europeisk cupturnering. 5-1 blev slutresultatet så det var inget snack om vart segern skulle gå.

FOTBOLLSHISTORIA från den 15:e maj.

1974 skottarna fick ledigt för att fira

Två av Celtics största stjärnor: "Jinky" Johnstone och "Henke" Larsson. Två av Celtics största stjärnor: "Jinky" Johnstone och "Henke" Larsson.

Idag 1974 mötte Skottland Wales i de brittiska mästerskapen. Det blev seger med 2-0 på Hampden Park. Skottlands manager Willie Ormond tyckte att laget kunde få kvällen på sig för att fira, men de hade nästa match den 18:e mot England. Firandet blev en pubrunda och en promenad längs stranden. Här fanns en del roddbåtar och Jimmy "Jinky" Johnstone testade en. Lagkamraten Sandy Jardine kickade till båten och innan någon hann reagera var båten på väg ut med tidvattnet. Det gick inte att ro tillbaka då Jimmy saknade åror.
 

David Hay och Erich Schaedler kastade sig i annan båt och skulle ro ifatt sin nödställda lagkompis. Men deras båt började läcka och de klarade sig precis tillbaka till land. Senare kunde kustbevakningen rädda Jimmy Johnstone, och då gick det inte att hålla händelsen hemlig. Den kom att kallas ”The Large Boat Incident”. Tydligen påverkade det inte de inblandade något nämnvärt då Englandsmatchen tre dagar senare vanns över England med 2-0.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 15:e maj.

Carl MEDJANI blir 34 år

Carl MEDJANI är född 1985 i Lyon, Frankrike.
Försvarare
39 U-landskamper för Frankrike och 57 A-landskamper för Algeriet.

Klubbar som spelare:
Saint Etienne (1998-2003),
Liverpool (2003-08),
Lorient (2004-05 lån),
Metz (2005-06 lån),
Lorient igen (2006-08),
Ajaccio (2007-08 lån)
Ajaccio (2008-13),
Monaco (2013-14),
Olympiacos (2013 lån),
Valenciennes (2014 lån),
Trabzonspor (2014-16),
Levante (2016),
Leganés (2016-17),
Trabzonspor igen (2017),
Sivasspor (2017-19),
Ohod (2019-).

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 15:e maj.

Patrice EVRA blir 38 år

Patrice Latyr EVRA är född 1981 i Dakar, Senegal.
Försvarare
11 U- och 81 A-landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare:
Les Ulis (1992-93),
Brétigny (1993-97),
Paris Saint-Germain (1997-98),
SC Marsala (1998-99),
Monza Brianza (1999-2000),
Nice (2000-02),
Monaco (2002-06),
Manchester United (2004-14),
Juventus (2014-17),
Olympique Marseille (2017),
West Ham (2018).

Under sin tid i Manchester United, spelade Evra bland annat tre Champions League-finaler.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 15:e maj.

Frank DE BOER blir 49 år

Franciscus "Frank" DE BOER är född 1970 i Hoorn, Nederländerna
Försvarare.
112 landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Ajax (1984-98),
Barcelona (1998-2003),
Galatasaray (2003-04),
Glasgow Rangers (2004),
Al Rayyan (2004-05),
Al-Shamal (2005-06). 

Lag som tränare:
Ajax Reserver (2008-10),
Nederländerna (2008-10 ass. tränare),
Ajax (2010-16),
Inter (2016),
Crystal Palace (2017),
Atlanta United (2018-).

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv