• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 26:e juni 2019

Mycket mord och rysligheter.
Så var det klart inför kvartsfinalerna i Copa America.
Allsvenskan och Champions League igång igen.
Nya handsregeln avgjorde.
Kvartsfinaler i VM, nästan bara Europa.


FOTBOLLSHISTORIA:
1992 Danmark vinner EM-finalen.
2003 Marc-Vivien Foe dör i direktsändning.
2006 Schweiz slår två icke önskvärda VM-rekord.
2011 River Plate ramlar ur första ligan i Argentina för första gången på 110 år.

FÖDDA:
Joel, Samir, Paolo.

DAGENS TRÖJA

Det blir Uruguays VM-tröja från förra sommaren idag. Detta för att Uruguay vann sista gruppspelsmatchen i Copa America. Den vann de över de regerande mästarna Chile med 1-0. Det betyder att Uruguay vann gruppen på  sju poäng.

DAGENS BLOGG OM TISDAGEN DEN 25:e JUNI 2019

Mycket mord och rysligheter.


Värmen igår gjorde att jag ställde in golfen och tog en liten promenad med hundarna istället. Sedan var det korsord och Emelie Schepps andra bok om Jana Berzelius, ”Vita spår” som jag hann läsa ut. Det var lika bra att fortsätta på trean ”Prio ett” efter middagen. Sedan var det dags att kolla på andra avsnittet säsong åtta av Mord i Pardiset. Därefter var det en titt på fotbollsresultat.
 

Så var det klart inför kvartsfinalerna i Copa America.


Då gick jag i kronologisk ordning. Natten till igår spelades sista gruppens sista matcher i Copa Amerika. Uruguay slog de regerande mästarna Chile med 1-0. Det var seriefinalen och dessa två lag var redan etta och tvåa. Den andra matchen mellan Ecuador och Japan slutade 1-1. Det betydde att Japan som blev trea också blev den sämsta grupptrean. Japan liksom det andra inbjudna laget Qatar är därmed utslagna. I kvartsfinalerna möts Brasilien – Paraguay och Venezuela – Argentina på fredag. Dagen efter spelar Colombia- Chile och Uruguay – Peru.
 

Allsvenskan och Champions League igång igen.


Sedan spelades det lite klubbfotboll också. Allsvenskan var igång efter tre veckors sommaruppehåll. Först ut var de regerande mästarna AIK som verkade ha Champions Leaguekval i tankarna. IFK Norrköping utnyttjade detta genom att vinna med 2-0 och på så sätt hjälpa Malmö FF att kunna dra ifrån än mer i toppen. På tal om Champions League så startade kvalet igår. Det var ett förkval som spelas i Pristina i Kosovo. Här finns Tre Penne från San Marino som mötte FC Santa Coloma från Andorra. Andorramästarna vann med 1-0. Även hemmalaget KF Feronikeli vann med 1-0 då de slog ut Lincoln Red Imps från Gibraltar. På fredag möts segrarna för att avgöra vilket lag som ska få gå in i det riktiga kvalet. Där kommer vinnaren att möta Wales mästare The New Saints.
 

Nya handsregeln avgjorde.


Sedan så avgjordes de sista två VM-åttondelarna i Frankrike där dam-VM spelas. Italien slog ut Kina med 2-0 och Nederländerna vann över Japan med 2-1. I herr-VM förra sommaren var Europa dominerande med alla fyra semifinalplatserna. Dam-VM är än värre. Inför kvartsfinalerna återstår åtta lag. Ett av dem är USA. Resten är från Europa. Men det betyder inte att det bara blir europeiska lag i semifinalerna. USA kan mycketväl vinna hela VM. Av de två VM-matcherna igår såg jag slutet av Nederländerna mot Japan. Japanskorna var totalt överlägsna med chanser som målvakten gjorde fantastiska räddningar på eller så tog skotten i målställningen. Sedaninträffade det som gör att idrotten inte alltid är rättvis. En japanska fick bollen skjuten upp på armen från en meter och enligt de nya reglerna så ska det vara straff. Det blev det och Lieke Martens satte sitt andra  mål och tog sitt land till kvartsfinal.
 

Kvartsfinaler i VM, nästan bara Europa.


Kvartsfinalerna spelas på torsdag: Norge mot England. Mitt tips är att England tar sig vidare.
På fredag spelar Frankrike mot USA. Tips att USA går vidare, men jag hoppas på Frankrike.
På lördag spelas de sista två kvartsfinalerna: Italien mot Nederländerna. Den matchen kan gå hur som helst. Men ska jag tippa så går jag på Italien.
Tyskland möter Sverige och i den matchen håller jag självklart på Sverige, men tyvärr så kan jag inte se annat än en tysk vinst.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

1992 En riktig askungesaga

Sverige stod som värd för Europamästerskapet i fotboll. Idag 1992 spelades finalen mellan storfavoriten Tyskland och ett reservlag. Det lag som kvalificerat sig till EM var Jugoslavien, men då krig och oroligheter utbrutit i landet uteslöts de och en reserv fick i all hast kallas in. Då Danmark blev tvåa i den kvalgrupp Jugoslavien vann gick förfrågan först dit. Danskarna samlade ihop ett landslag och startade lite knackigt, men i tredje gruppspelsmatchen på Malmö Stadion lyckades de vinna över Frankrike med 2-1. Detta är för mig den hittills häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om live.
 

Danmark var klart för semifinal och lyckades vinna på straffar mot Nederländerna. Det var lite märkligt att det blev grupptvåorna som gick till final. På Nya Ullevi i Göteborg hade 37 800 personer samlats för att se sensationen fullbordats. Danmark vann med 2-0 och blev Europamästare. Det var en riktig askungesaga.

2015 gjordes en film om detta under som heter "Sommeren '92". Inför denna film kontaktades jag av Meta Film som stod för produktionen. De fick låna ett antal fotbollströjor av mig som de hade som mall då de sydde upp de matchtröjor som användes av skådespelarna i filmen. Så på ett litet sätt var även jag inblandad i denna film, som förutom detta kan rekommenderas för fotbollsälskare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

2003 Farväl till Marc-Vivien Foe.
 

Confederations Cup avgjordes i Frankrike. Mästarna från de olika världsdelarna gjorde upp om titeln. Bäst gick det för Frankrike som vann turneringen då de besegrade Afrikas stolthet Kamerun med 1-0 efter förlängning. Då pokalen delades ut så höjdes den av Frankrikes lagkapten Marcel Desailly tillsammans med Kameruns lagkapten Rigobert Song. Det var en final i vänskapens tecken och alla tänkte på vad som hade hänt i semifinalen.
 

Semifinalen mellan Kamerun och Colombia spelades idag 2003, och Kamerun hade tagit ledningen efter bara åtta minuter. Att det inte blev fler mål berodde delvis på vad som hände på Stade de Gerland i Lyon i den 72:a matchminuten. Då föll Kameruns och Manchester Citys mittfältare Marc-Vivien Foe plötsligt ihop vid mittcirkeln. När den tyske domare Markus Merk blåste av spelet för att sjukvårdare skulle kunna se till Foe, var han redan död. En förtjocknad i hjärtmuskulaturen var orsaken till att hans hjärta gav upp.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

2006 Schweiz två VM-rekord.
 

Schweiz hade gjort bra ifrån sig i gruppspelet i VM i Tyskland. De hade spelat 0-0 mot Frankrike och vunnit de andra två matcherna med 2-0 över Togo och Sydkorea. Idag 2006 spelade de åttondelsfinal mot Ukraina. Inte heller i denna match släppte Schweiz in något mål, men de gjorde inget mål heller.
 

Ukraina startade straffläggningen och självaste Andriy Shevchenko skickade bollen i famnen på den schweiziske målvakten. Schweiz jublade, men lite för tidigt. Även de missade sin första straff, och andra, och tredje. Då Ukraina hade gjort mål på alla sina tre följande straffar var turneringen slut för Schweiz. Då hade de slagit två rekord som de gärna varit utan. De var det första laget i VM som förvunnit ur turneringen utan att ha släppt in ett enda mål under speltid. De är också det enda lag i VM som inte gjort ett enda mål under ett straffsparksavgörande.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juni.

2011 det gick utför för River Plate.
 

Sista omgången i Argentinska ligan spelades idag 2011 och River Plate fick bara 1-1 mot Belgrano. Det räckte inte utan River Plate blev nedflyttade till division 2. Nedflyttade brukar alltid några lag bli varje år, men just denna nedflyttning var lite speciell. Det var nämligen första gången i River Plates 110-åriga historia som laget blev nedflyttade. Efter en säsong var de tillbaka i Argentinska högsta divisionen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juni.

Joel CAMPBELL blir 27 år

Joel Nathaniel CAMPBELL Samuels är född 1992 i San José, Costa Rica.
Mittfältare
22 U- och 80 A-landskamper för Costa Rica.

Klubbar som spelare:
Saprissa (2004-11),
Puntarenas (2011 lån),
Arsenal (2011-),
Lorient (2011-12 lån),
Real Betis (2012-13 lån),
Olympiakos (2013-14 lån),
Villareal (2015 lån)
Sporting Lissabon (2016-17 lån),
Betis (2017-18 lån).

Trots att han tilhör Arsenal så har han mest varit utlånad till andra klubbar.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juni.

Samir NASRI blir 32 år

Samir NASRI född 1987 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
50 U- och 41 A-landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare:
Pennes Mirabeau (1995-97),
Marseille (1997-2008),
Arsenal (2008-11),
Manchester City (2011-17),
Sevilla (2016-17 lån),
Antalyaspor (2017-18).,
West Ham (2019).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juni.

Paolo MALDINI blir 51 år

Paolo Cesare MALDINI är född 1968 i Milano, Italien
Försvarare
12 U- och 126 A-landskamper för Italien.

Klubb som spelare:
Milan (1984-2009) där han spelade 976 matcher.

Han anses idag vara världens bästa försvarsspelare någonsin och en av de bästa fotbollsspelare genom tiderna.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln