Bojan är inte min favorit, men Seger var lika dålig.

1967: Celtic är första laget från Storbritannien som vinner Mästarcupen.

FÖDDA IDAG:
DaMarcus, Vladimir, Eric, Thomas.

DAGENS TRÖJA
ARGENTINAs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Idag skulle det varit en Lyontröja. Då tänker jag på årets Champions Leaguemästarare från igår då Lyon vann finalen över Wolfsburg med 4-1 efter förlängning. Men jag har ingen av de båda lagens tröjor, så det blir en Argentinatröja för att de är femma på FIFAs ranking, Daniel Passarella fyller 65 år och så har landet Nationaldag idag.

För en gångs skull så kunde man se damernas Champions Leaguefinal på TV. 2001 spelades cupen för första gången och då hette den UEFA Women's Cup. 2009-10 bytte det namn till Champions League och från dess spelades finalen i endast en match. 2003 och 2004 var Sverige så stort inom damfotbollen att Umeå vann. Sedan dess har den svenska klubbfotbollen börjat dala och pengar har börjat ta över även här. Det betyder att det finns ett antal proffslag på kontinenten som tagit över. Tyska Wolfsburg och franska Lyon är de största med två segrar för Wolfsburg och fyra för Lyon. Därför var det givetvis dessa två lag som möttes i gårdagens final.

Lite olustigt kändes det att matchen spelades som en sorts förmatch till herrarnas Champions Leaguefinal i Kiev. Fast damerna fick givetvis inte komma in på den stora NSC Olimpiyskiy Stadium utan fick hålla till i Valeriy Lobanovskyi Dynamo Stadium i Kiev. En stadion som tar drygt 16 000 åskådare. Nu var det kanske inte någon höjdare under ordinarie tid då matchen slutade 0-0. Fast bästa laget var Lyon som vann skotten på mål med 2-15. Och om rätt ska vara rätt så hade Lyon en boll inne, men då man inte satsar på målkamera för damerna (det kommer att finnas i lördagens final för herrar) så kunde inte domaren se att bollen var inne.

Förlängningen hade däremot allt. Först trodde man att det skulle bli ett taskigt slut då Lyon borde vunnit efter 90 minuter, men släppte in 0-1 tre minuter in på övertid. I och för sig hade jag inget emot om Wolfsburg skulle vinna då det var ett nordiskt lag med en svensk lagkapten, Nilla Fischer, isländskan Sara Björk Gunnarsdottir, norskan Caroline Hansen och den danska målgöraren Pernille Harder. Tyvärr spelade även tyskan Alexandra Popp i Wolfsburg. Tre minuter efter ledningsmålet gjorde hon en helt huvudlös tackling som var ett solklart gult kort. Då hon fedan hade ett sedan tidigare var hon utvisad. Detta satte igång Lyon. Då förlängningen var över hade Lyon gjort fyra mål, så med 4-1 tog Lyon sitt tredje mästerskap i rad och sitt femte sammanlagt.

I studion satt Bojan efter matchen och hela tiden antydde att han hoppades att samma sak skulle hända på lördag, nämligen att ett av finallagen ska ta sin tredje raka seger. De flesta jag känner verkar inte hålla med Bojan. Jag har till och med ett antal kompisar som ska låna några av mina röda Liverpooltröjor som de ska använda på lördag. Tillbaka till studiosnacket så fanns även Caroline Seger med som bisittare. Hon lyckades krångla till det ordentligt för sig då hon var motståndare till målkameror för att de tog tid och stoppade uppspelet, men hon tyckte det hade varit bra i den situation då Lyon eventuellt hade en boll inne. När i helsike ska målkameror användas om det inte är i de situationer då bollen evntuellt varit över mållinjen, Caroline?

VM som står runt dörren har ett antal spelade som ska till Ryssland. Alla 32 länder har tagit ut minst 35 spelade som ska bantas ner till 23. Många har redan bestämt sig för de 23 som ska vara med. Sveriges trupp har redan fått sina nummer, och då jag studerade trupperna så ser jag att Sverige är ett av de gtre länder som utmärker sig på ett speciellt sätt. Sverige och Senegal är nämligen de enda två länder som inte har en enda spelare som spelar i någon av ländernas inhemska lag. England utmärker sig med att det är det enda land i VM där ALLA spelare i truppen spelar i något lag i den inhemska ligan.

Förutom damernas Champions Leaguefinal så spelades de enda matcher av svenskt intresse i Allsvenskan och Superettan. Det var en stor dag för Skåne då Trelleborg vann sin andra raka hemmaseger. Denna gång var det Brommapojkarna som besegrades. 2-1 slutade tillställningen. I Superettan var Helsingborgs IF uppe i Borås och mötte Norrby. Det blev seger med 1-0 och HIF ligger trea i tabellen, med en match mindre spelad än ettan och tvåan.

Jag tyckte att Atletico Madrids förstatröja den gångna säsongen var en av de häftigaste fotbollströjorna under 2017-18. Igår presenterade Nike och Madridlaget kommande säsongs tröja och jag är helsåld på den. Frågan är om 2018-19 års hemmatröja inte är ytterligare ett strå vassare?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 25:e maj.

1934 The valise derby

Idag 1934 spelades finalen i Uruguayanska cupen. Den går under namnet ”the valise derby”. Valise är en liten väska, och det var en sådan som var syndabock i matchen. Lagen som möttes var Peñarol och Nacional. Matchen stod 0-0 då en Peñarolspelare slog ett inlägg som gick igenom straffområdet. Bollen gick utanför kortlinjen där Nacionals fysioterapeut hade sin läkarväska. Bollen träffade väskan och studsade in på planen igen och Peñarol gör mål. Givetvis blir det stora protester och två Nacionalspelare blir utvisade. Slutligen inser domaren vad som hänt och underkänner målet. Allt rabalder har tagit så lång tid att man tvingas bryta matchen då det blir mörker. Matchen blir uppskjuten och omspel sker den 27:e augusti. Då vinner Nacional med 3-2.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 25:e maj.

1967 Celtic tar första brittiska segern

Idag 1967 spelades Mästarcupfinalen på Estádio Nacional i Lissabon. Finallagen var Inter och Celtic. Redan i 7:e minuten satte Inters Sandro Mazzola en straff och sedan spelade italienarna som italienska lag gjorde på den tiden. Elva spelare drog sig ner i eget straffområde för att försvara ledningen. Det höll till 63:e minuten då Tommy Gemmell lyckades kvittera. Inter kunde inte ställa om och sex minuter före slutsignalen gjorde Stevie Chalmers segermålet för skottarna. Detta var första gången ett brittiskt lag vann Mästarcupen. Truppen bestod av 15 spelare och 14 av den kom inom en radie på 15 kilometer från Glasgow.

2005 Champions Leaguefinalen som hos Liverpool-fans kallas ”Miraklet i Istanbul”.

Idag 2005 hade 69 600 personer samlats på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul. Finallagen var Milan och Liverpool. Det började med att italienarna startade bäst. Efter ledning med 3-0 i halvtid var det många som höll på Liverpool som slutade titta på förnedringen. Men i andra halvlek startade miraklet. Ett självsäkert Milan slappnade av och efter en kvart var ställningen 3-3. Detta stod sig även efter förlängningen. Segraren skulle koras på straffar. Här blev hjälten Jerzy Dudek som räddade två straffar och fick Serginho att sätta sin straff i trävirket. Då Dudek räddade Andriy Shevchenkos straff behövde inte Liverpool lägga sin sista. Miraklet i Istanbul var ett faktum och Liverpool var Champions League-mästare.

39 år Carlos BOCANEGRA född 1979 Upland, Kalifornien, USA.