• Boris dagliga blogg

Lördagen den 11:e maj 2019

Ingenting.
Ishockey-VM = Världens sämsta VM.
Danmark, etablerade och Storbritannien är tillbaka.
Premiärdagen full av överraskningar.
Kvalet i England är igång.


FOTBOLLSHISTORIA:
1976: Elton John ny ordförande i Watford.
1983: Sir Alex vinner Cupvinnarcupen med Aberdeen.
1985: 56 personer dör i Valley Parade-katastrofen.
2002: Upptågsmakaren Rémi Gaillard firar med FC Lorient.

FÖDDA:
Thibaut, Giovani, Andres.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM DEN 10:e MAJ 2019

Ingenting.


”Man säger att ingenting är omöjligt, men igår gjorde jag ingenting”. Ungefär så var gårdagen. Fast jag var och handlade och dessutom startade jag på Fredrik Backmans ”Vi mot er”. Det är en fristående fortsättning på ”Björnstad”. En lite mörkare sida av Backmans författarskap efter böckerna om Ove och Britt-Marie. Tanken var att kvällen skulle vara vigd åt Ishockey-VM, men det blev ”Vera” istället.
 

Ishockey-VM = Världens sämsta VM.


Ishockey-VM, ja! Detta VM var något man såg fram emot då jag var yngre. Då gick det i den vanliga svenska TVn. Sedan tog TV3 och andra kanaler över och VM tappade i intresse. Nu är mästerskapet tillbaka ingen i SVT och kan kanske uppleva ett nytt lyft. Men, men, men… Ishockey-VM måste vara världens sämsta VM. Detta för att det är det enda av alla världsmästerskap alla kategorier där INTE världens bästa finns med. Så för mig känns det lite som Europa League i fotboll. Där finns de 16 bästa lagen i Europa inte med då de spelar i Champions League. De allra bästa ishockeyspelarna i världen spelar fortfarande serieslutspel i USA och Kanada. Ishockey-VM har aldrig varit ett VM där de bästa deltagit.
 

Danmark, etablerade och Storbritannien är tillbaka.


Jag skojade förra året om VM och att det var skrattretande i min ungdom att tala om Danmark och ishockey. Nu är Danmark givna i A-gruppen i varje VM. Denna gång så har även Storbritannien kommit upp i A-gruppen. Men före Andra Världskriget var Storbritannien stora och har faktiskt blivit världsmästare en gång 1936, och de har två silver och ett brons. Allt mellan 1935 till 1938.
 

Premiärdagen full av överraskningar.


Årets VM går i Slovakien och sexton lag spelar i två grupper. På tok för många lag, men starten igår var endast bland de åtta lag som troligtvis kommer att sluta på de sju översta platserna. Två matcher spelades tidigt. Det var Finland som vann över Kanada med 3-1 och Ryssland som slog Norge med 5-2. Kvällsmatcherna var USA mot Slovakien. Den slutade 1-4 och räknas som gårdagens andra sensation. Sverige som är regerande världsmästare två år i rad inledde mot Tjeckien. Jag såg bara slutet av matchen från då det stod 3-2 till Tjeckien. Detta slutade med 5-2. Tjeckerna gjorde mål och svenskarna protesterade mest på domarna eller slogs med tjeckerna. Enda fördelen med resultatet är att, nu kan det bara bli bättre!
 

Kvalet i England är igång.


Fotbollen igår och i framtiden kommer inte att bli så intressant mer, då Premier League avslutas i morgon, och då det är sista omgången så spelas alla matcher samtidigt. Det är ju avgjort i nästan allt i Premier League. De andra serierna, från tvåan till fyran, är redan färdigspelade och här pågår några veckor fram kvalmatcher där trean till sexan möts om en plats som gäller uppflyttning. En sådan match spelades igår. Det var Tranmere mot Forest Green. Här leder Tramere med 1-0 inför returen. Vinnaren får möta Newport eller Mansfield. Den kampen står 1-1 efter första matchen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:e MAJ

1976 ny ordförande i Watford FC

Idag 1976 var det kris i den lilla fotbollsklubben Watford FC. Laget låg i fjärde divisionen och hade hamnat på åttonde plats. De hade en stor supporter i sångaren och artisten Elton John. Han tillfrågades och accepterade att bli ordförande i klubben. Detta var ett klokt beslut. Sju år senare slutade Watford tvåa efter Liverpool i högsta divisionen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:e MAJ

1983 Cupvinnarcup i Göteborg.
 

Idag 1983 spelades cupvinnarcup-finalen på Ullevi i Göteborg. Typiskt svenskt sommarväder med regn och en dyblöt plan gjorde att skottska Aberdeen drog mer fördel än spanska Real Madrid. 1-1 efter full tid krävde en förlängning. I denna gjorde John Hewitt segermålet efter 112 minuter. Mästare blev ett helskotskt lag. Även tränaren var skotte. Han hette Alex Ferguson.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:e MAJ

1985 Branden på Valley Parade

 
I
dag 1985 spelades matchen mellan Bradford City och Lincoln City. 11 076 åskådare hade kommit till Valley Parade för att hylla sitt lag då de redan var klara Division tre vinnare. Pokalen hade redan visats upp innan matchen startade. Matchen stod 0-0 efter 40 minuter och där tog den också slut. Arenan som var en gammal träläktare började brinna, troligen av en cigarettfimp eller tappad tändsticka. På nolltid var hela läktaren övertänd. 56 personer miste livet och 265 skadades. Glädjens dag vändes snabbt i en stor tragedi.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:e MAJ

2002 FC Lorient cupmästare.
 

Idag 2002 spelades finalen i franska cupen mellan SC Bastia och FC Lorient på Stade de France i Paris. Två saker var speciella med just denna final. Den ena var att Lorient hade slutat klart sist i ligan som färdigspelades veckan innan. Trots detta lyckades de vinna finalen med 1-0 och ta sin enda titel i Fransk fotboll. Andra detaljen var att i segeryran hade den franske komikern och upptågsmakaren Rémi Gaillard klätt sig i Lorients klubbdress, och han var med och firade segern. Han fanns på segerfotot och blev gratulerad av president Jacques Chirac, utan att någon tänkte på att han inte tillhörde laget.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 11:e MAJ

Thibaut COURTOIS blir 27 år

Thibaut Nicolas Marc COURTOIS är född 1992 i Bree, Belgien.
Målvakt
4 U- och 72 A-landskamper för Belgien.

Klubbar som spelare:
Bilzen V.V. (1997-99),
Genk (1999-2011),
Chelsea (2011-18),
Atlético Madrid (2011-14 lån),
Real Madrid (2018-).

Courtois spelade samtliga Belgiens matcher i VM 2018, där landet tog brons. Han gjorde sammanlagt 27 räddningar i turneringen, fler än någon annan målvakt.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 11:e MAJ

Giovani DOS SANTOS blir 30 år

Giovani DOS SANTOS Ramírez är född 1989 i Monterrey, Mexiko.
Anfallare
23 U- och 106 A-landskamper för Mexiko.

Klubbar som spelare:
Monterrey (2001),
FC Barcelona (2002-08),
Tottenham Hotspur (2008-12),
Ipswich Town (2009 lån),
Galatasaray (2010 lån),
Racing Santander (2011 lån),
Mallorca(2012-13),
Villarreal (2013-15),
LA Galaxy (2015-19)

Giovani har två bröder, en äldre, Eder dos Santos, som spelar för Club América i den mexikanska förstadivisionen, och en yngre, Jonathan dos Santos, som även han spelar för LA Galaxy.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 11:e MAJ

ANDRÉS INIESTA blir 36 år

ANDRÉS INIESTA Luján är född 1984 i Fuentealbilla, Spanien.
Mittfältare
45 U- och 131 A-landskamper för Spanien och 2 landskamp för Katalonien.

Klubbar som spelare:
Albacete (1994-96),
Barcelona (1996-2018),
Vissel Kobe (2018-).

Han är Europeisk U-16 och U-19 mästare. Två gånger Europamästare 2008 och 2012 och en gång världsmästare 2010. dessutom har han valts till världslaget nio år i rad 2009 till 2017.

'

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv