• Boris dagliga blogg

Söndagen den 8:e augusti 2021

Skönt att min semester fortsätter.   Brasilien fotbollsmästare, men vem bryr sig Kan ingen få ordning på sporten fotboll?   Hästhoppningen var spännande och kommer att bli en klassiker.   Norge bäst i Norden.   Island utan medalj och Finland bara två brons.   Varför spelas FA Community Shield?   Whitstable Pearl.IDAG: 8/8 -21:
Specialdagar: Drottningens namnsdag,  Kräftpremiär.
Temadagar: Lyckans dag,   Internationella kattdagen
Namnsdagar: Silvia och Sylvia

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/8:
1992: Leeds och Cantona vinner Charity Sheild.
2006: Taylor-Fletcher gör mål 500 000.
2009: Inters enda titelförlust 2009/10.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/8:
Joël, Magnus, Danny.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 7/8 2021.

Skönt att min semester fortsätter.


Av någon underlig anledning så stämde det bättre in för mig att det var söndag igår. Den uppfattningen ändrade jag till frukost då jag satt och bläddrade i dagstidningen och inte hittade söndagsbilagan. Då fick jag acceptera att det bara var lördag. Semestern för döttrarna var slut och nu var det endast ett vanligt veckoslut innan jobbet startade igen. Det är sådant som gör att man känner sig privilegierad. Alltså passade jag på att tillverka den patenterade veckoslutsfrukosten med scrambled eggs och bacon. Då detta var avklarat så var det OS för hela slanten.
 

Brasilien fotbollsmästare, men vem bryr sig?


Det var många lagfinaler som skulle spelas och trots att herrarnas fotboll är en typ av juniorturnering utan världens bästa så bar de sig åt som om de var världens bästa. Det var fejkade skador, spelare som låg ner för ingenting och andra som sparkade ut bollen för att sabotera spelet. Brasilien vann förresten i förlängning med 2-1 över Spanien. Men för att återgå till detta som kallas fotboll så måste det stora regelförändringar till för att spelet inte ska bli urlöjligt i andras ögon.
 

Kan ingen få ordning på sporten fotboll?


Det jag tänker på är handbollsfinalen som för övrigt Frankrike vann över Danmark med 25-23. Här fanns också en situation där en spelare i franska laget blev besviken över att inte ha fått frikast och låg kvar. Spelet gick givetvis vidare då det var tydligt att det inte var en huvudskada. Men ingen handbollsspelare skulle någonsin komma på tanken att kasta ut bollen över limjen för att stoppa spelet. Och vad hade hänt om någon gjort det? Förmodligen skulle den spelaren blivit utvisad i två minuter. Varför för inte fotbollsspelaren som spelar bollen över linjen vid en ”låtsasskada” ett gult kort?
 

Hästhoppningen var spännande och kommer att bli en klassiker.


Nåja, jag kommer antagligen trots detta att följa kommande nationella serier och kommande landslagsmästerskap i fotboll trots allt. Men det mest spännande i sportväg igår var givetvis laghoppningen för hästar i OS. Här liksom i damfotbollen var Sverige storfavorit. Och då Peder Fredricson rev som siste man på allra sista hindret så såg jag likheter med fotbollen. Hade Peder och hästen All In klarat hade guldet varit klart. Nu blev det så att säga straffläggning; omhoppning mot USA och bland annat Bruce Springsteens dotter Jessica. Hon och de andra amerikanerna red felfritt och fort. Svenska hopplandslaget red ocksp felfritt men Peder var tvungen att rida fortare än alla de andra för att säkra gulder till Sverige. Han lyckades, och Sverige tog tredje guldet och kom upp i nio medaljer.
 

Norge bäst i Norden.


Om vi ska summera OS i medaljer så får det vänta till senare idag. Då kommer Sverige och Norge att göra upp om ett brons i damernas handboll. Men jag kan nog redan konstatera att i och med Jakob Ingebrigtsen olympiska rekord i finalen på 1 500 meter löpning och Christian Sandlie Sorum och Anders Berntsen Mols seger i sandvolleybollen så har Norge knipit fyra guld, ett silver och sju brons än så länge. Sverige ligger tvåa med tre guld och sex silver. Med den stora överraskningen Danmark har fler medaljer än Sverige; Elva stycken. Tre guld, fyra silver och fyra brons. Det blev ytterligare ett danskt guld genom Lasse Norman Hansen och Michael Morkov som var ett snäpp bättre än sina kvinnliga kollegor i bancykelns gren Madison.
 

Island utan medalj och Finland bara två brons.


Men OS är ju inte rikrigt klart än. Som jag sa så är det ju match om bronset i damhandboll och då är frågan om Sverige tar sitt första brons eller Norge sitt åttonde. Helt klart är att Sverige levt upp till de förväntningar som var ställda på truppen före OS, men det känns lite tufft att Norge ska kunna klå Sverige även i ett Sommar-OS. Danmark måste ha klarat sig bättre än vad danskarna kunde tro om sin trupp. Finland verkar stanna på två brons. Mira Potkonen tog andra bronset i boxningens 57-60 kg för damer.
 

Varför spelas FA Community Shield?


Herrarnas OS-fotboll är inte de bästa spelarna så den ägnar jag inget intresse. Däremot hade jag tänkt se upptakten till den engelska säsongen. Det är matchen där ligavinnaren möter FA-cupmästaren. Alltså Manchester City mot Leicester City. Men det blev ingen match för mig. Dels för att vi grillade och firade ut sommarlov och semester, men en annan orsak var att framför allt Manchester City struntade i matchen. Det fanns spelare med i matchen som inte kommer att spela fler matcher i år i förstalaget. Har mandenna inställning till fotbollen så kunde man lika gärna strunta i att ha FA Community Shield som matchen kallas. Leicester vann med 1-0 på en straff i slutet, läste jag.
 

Whitstable Pearl.


Men det blev lite lördagsdeckare som avslutning på kvällen igår. Hustrun och jag såg femte avsnittet av ”Kustpärlans mysterier” eller ”Whitstable Pearl” som är den betydligt bättre engelska titeln. ”A Cup O' Kindness” hette avsnittet som  inte innehöl mord utan istället familjeproblem där Annette Badland spelade lite av skurk. Hon kände man igen då hon spelar obducenten i Morden i Midsomer. Ett helt okay avsnitt även om det kändes lite konstigt att se et nyårsavsnitt mitt i sommaren.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 8/8 2021.

SPECIALDAGAR:
 

Drottninges namnsdag.

Sylvia har funnits sedan 1901 som namnsdag den 8 augusti. 1986 tyckte den kommitté med representanter från Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien och Institutet för språk och folkminnen som har åtagit sig att förvalta och utveckla namnlängden efter dessa överenskomna principer, att det var lämpligt att även införa namnet Silvia. Den svenska drottningens namnsdag har även sedan dess varit en allmän flaggdag.
 

Kräftpremiär.


Kräftpremiären var den dag på året då man tidigast fick fiska och sälja kräftor. För att inte den svenska kräftan skulle utfiskas beslöts 1878 att kräftfiske i Hjälmaren var förbjudet under juni och juli månader. Detta kom att så småningom gälla alla svenska sjöar. Även tiden då fisket var förbjudet utvidgades till att gälla 1 november till 7 augusti klockan 17.00. Dessa regler togs bort 1994 och numera kan man äta kräftor året om. Fast många håller sig till gamla seder och tycker att det fortfarande bör vara den 8 augusti som ska vara den dag man ska ställa till en kräftskiva.

TEMADAGAR:
Lyckans dag

 

Vissa temadagar är för att minnas hemska saker som inträffat eller sociala problem. Sedan finns det temadagar som skulle kunna firas varje dag under året. Lyckans dag är en sådan. Där gäller det att hitta ting som kan göra inte bara dig själv utan även andra lyckliga.  
 

Internationella kattdagen
 

Många länder firar den internationella kattdagen. Fast dagen varierar och att den 8 augusti skulle vara kattdagen var ett initiativ som startades av International Foundation for Animal Welfare (IFAW), som ett sätt att främja djurens välbefinnande och skydd.
Katter har funnits vid vår sida i tusentals år. Under den här tiden har de hjälpt oss att kontrollera gnagare och andra skadedjur, hållit våra hem fria från ohyra och bländat oss med sin elegans och fascinerat oss med sin stora skönhet.

NAMNSDAGAR:
Silvia och Sylvia

 

Namnsdagar för den 8:e augusti i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Cyriakus (till minne av en diakon i Rom, som blev martyr år 303)
1901–1985 – Sylvia
1986–1992 – Sylvia, Silja (utgått) och Silvia
1993–2000 – Silvia och Sylvia
Från 2001 – Silvia och Sylvia

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 8:E AUGUSTI.

1992 Cantona sänker Liverpool
 

Charity Shield som är matchen mellan ligamästare och cupmästare spelades på Wembley idag 1992. Det var året innan ligan kallads Premier League som Leeds United tagig ligan, men sin nye "kelgris" Eric Cantona i spetsen. Cupmästarna hette Liverpool då de vann finalen med 2-0 över Sunderland. Dagens inledning på säsongen i England blev en rafflande Charity Shieldmatch som slutade med sju mål. Stor matchhjälte var inte helt överraskande Eric Cantona som gjorde tre av Leeds fyra mål.

Bild = länk

2006 Gary Taylor-Fletcher slår rekord
 

I första omgången säsongen 2006-07 var det klart att det skulle sättas ett fotbollsrekord i den Engelska fotbollsligehistorien. Rekordet kom idag i League One mellan Huddersfield Town och Rotherham United. Gary Taylor-Fletcher gjorde 3-0 till Huddersfield och detta var mål nummer 500 000 i den engelska ligahistorien. Det hade tagit 107 fulla säsonger och 170 000 matcher innan det idag hade gjorts exakt en halv miljon mål.

2009 Lazio slog Inter

 

Supercoppa Italiana är en match som spelas varje år i Italien mellan ligavinnarna och cupmästarna från föregående säsong. Inter hade vunnit Serie A och Lazio cupen. Efter en mållös första halvlek kom Lazio bäst igång i andra. Matuzalém och Tommaso Rocchi gav Lazio ledningen och Inter orkade bara med att reducera genom Samuel Eto'o. Supercoppa Italiana mästare blev Lazio. Det unika med denna match var att det var den enda stora titel denna säsong som Inter förlorade. När 2009-10 säsongen var slut stod Inter som Serie A vinnare, Coppa Italia vinnare och UEFA Champions League mästare.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 8:E AUGUSTI.

Joël MATIP blir 30 år

Job Joël André MATIP är född 1991 född i Bochum, Tyskland
Försvarare/Mittfältare
27 A-landskamper för Kamerun (2010-15).

Klubbar som spelare
Weitmar 45 (1995-97),
VfL Bochum (1997-2000),
Schalke 04 (2000-16),
Liverpool (2016-).

TITLAR:
Med Schalke 04:
DFB-Pokal = Tyska cupmästare: 2010–11
Med Liverpool:
UEFA Champions Leaguemästare: 2018–19
Premier League 2019-20.

Magnus WOLFF EIKREM blir 31 år

Magnus WOLFF EIKREM är född 1990 i Molde kommun, Norge
Mittfältare.
18 U- och 17 A-landskamper för Norge (2007-).

Klubbar som spelare
Molde (2002-06),
Manchester United (2006-11),
Molde igen (2011-13),
Heerenveen (2013-14),
Cardiff City (2014),
Malmö FF (2015-17),
Seattle Sounders FC(2018),
Molde (2018–).

TITLAR:
Med Molde
Norsk ligamästare: 2011, 2012
Med Malmö FF
Svensk ligamästare: 2016, 2017.

Danny GABBIDON blir 42 år

Daniel Leon GABBIDON är född 1979 i Cwmbran, Wales
Försvarare.
17 U- och 49 A-landskamper för Wales (1999-2014).

Klubbar som spelare
West Bromwich Albion (1996-2000),
Cardiff City (2000 lån),
Cardiff City (2000-05),
West Ham United (2005-11),
Queens Park Rangers (2011-12),
Crystal Palace (2012-14),
Cardiff City igen (2014-15),
Panteg (2015).

Lag som tränare:
Cardiff City (2014 assisterande och spelande)

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN UNDERBAR SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv