• Boris dagliga blogg

Fredagen den 16:e februari 2018.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Åter en dag där jag hade en hel del Europa Leaguesegrare att plocka en tröja ifrån. Men det hade ju redan hänt en sak under förmiddagen som gjorde att det blev en svensk landslagströja igen. Vid varje svenskt guld i vinter-OS har jag lovat klä mig svenskt. Igår var det skidskytten Hanna Öberg som sensationellt tog ett guld.

Norge har flest medaljer, men Tyskland flest guld.
Fantastiskt Hanna Öberg! Vem hade tippat det?
Vem bryr sig om herrarnas ishockey i årets OS???
Black Panther, betydligt mer spännande än Östersund-Arsenal.
Hälften av matcherna i Europa League är avgjorda redan efter första matchen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1994: Franska landslaget inleder sin längsta segersvit i historien.


FÖDDA IDAG:
Diego, Marie-Ève, Bebeto.

Norge har flest medaljer, men Tyskland flest guld.


Då vinden äntligen lade sig en aning så blev det en pressad dag i vinter-OS. De alpina tävlingarna passade på att bränna av herrarnas störtlopp och damernas storslalom och man får väl säga att det var en framgång för Norge. Men kanske inte så överraskande då man är det nation som i vinter-OS tagit flest medaljer. Det har man även i detta OS. Än så länge har man 17 även om Tyskland ligger före då de har 9 guld och Norge ”bara” 6. Ett guld och två silver blev det i den alpina backen. Bästa svenska placering kom i damernas storslalom där Frida Hansdotter blev sexa.
 

Fantastiskt Hanna Öberg! Vem hade tippat det?


Sedan var det dags att se Charlotte Kalla sopa banan med motståndarna i längdskidspåret. 10 km fristil ör ju hennes paradgren, men det blev ”bara” silver. Även här stack Norge upp och överraskningen ragnhild Haga var ganska överlägsen med sina 20 sekunder bättre tid än sveriges nästbästa medaljör i Vinter-OS. Men det kom att bli en svensk landslagströja idag då en annan överraskning steg fram. Amernas skidskytte som ställdes in igår plockade fram en ny svensk kvinnlig skidskytt. Hanna Öberg heter den 22-åriga talang som med en sjunde plats i sprinten och femma i jaktstarten slog till med ett guld i gårdagens 15 km individuella start. Vilka trevliga överraskningar dessa skidskyttar bjuder på.
 

Vem bryr sig om herrarnas ishockey i årets OS???


Det som ofta får stora rubriker i ett vinter-OS är herrarnas ishockyturnering. Och det har varit med all rätt de senaste OS, för då har NHL gjort uppehåll så att de absolut bästa ishockeylandslagen i världen kunnat göra upp om titeln. Då menar jag att landslagen kunnat ta med världens bästa ishockeyspelare, för även i år är det världens bästa ishockeylandslag, men spelarna är inte det. Sverige hade t ex ställt upp med spelare enbart från NHL. Det gör de inte nu. Norge besegrades med 4-0 igår, men jag vet inte hur man ska ranka detta. Ärligt talat tycker jag inte ishockeyn är speciellt intressant då det är den enda gren där inte världens bästa gör upp om medaljerna.
 

Black Panther, betydligt mer spännande än Östersund-Arsenal.


Inte heller i gårdagens fotboll gjorde världens bästa upp om några mästerskap. Det var Europa League och Europas klubblag tillhör ju världens bästa, men i Europa League kommer vinnaren bara att vara Europas 17:e bästa lag. Förväntningarna hade skruvats upp på Sveriges representant Östersund som hade fått den otrevliga motståndaren Arsenal på sin lott i 16-delsfinalen. Otrevliga var Arsenal för att de gjorde 3-0 uppe i Östersund och det var aldrig något snackk om vilket som vsr det effektivaste laget. Jag tittade tills en bit in i andra halvlek, sedan åkte jag ner på stan´ för att se Marvels nya film ”Black Panther”. Den var betydligt mer spännande är Europa Laeguefotbollen.
 

Hälften av matcherna i Europa League är avgjorda redan efter första matchen.


Det var många resultat i de 16 matcherna som var ganska överlägsna. Så pass stora segrar att det redan ser klart ut innan den andra matchen ska spelas om en vecka. Sporting Lissabon, Milan, Olympique Marseille, Athletic Bilbao, Arsenal, Atletico Madrid, Lyon och Leipzig är lag som jag anser redan är klara. Så det blir bara hälften av matcherna som det finns kvar lite spånning i.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 16:e februari.

1994 Frankrike inleder en förlustfri svit.

 
Idag 1994 spelade Frankrike en vänskapsmatch mot Italien i Neapel. Italien laddade för VM som Frankrike hade misslyckats att kvala in till. Därför var det lite av en sensation att fransmännen kunde vinna med 1-0. Senast de vann en landskamp i Italien var 1912.
 

Det speciella med segern var inte detta utan att det var första matchen av 30 stycken som Frankrike skulle gå obesegrade ur. Det är franskt rekord. Visserligen åkte de ut i semifinalen i EM 1996 mot Tjeckien, men det var oavgjort efter full tid och förlusten kom på straffar. Den som bröt Frankrikes förlustfria rad var Danmark som i november 1996 vann med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 16:e februari.

32 år Diego GODÍN född 1986 i Rosario, Uruguay
Försvarare
114 landskamper för Uruguay.
Klubbar som spelare:
Cerro (2003-06),
Nacional (2006-07),
Villareal (2007-10),
Atlético Madrid (2010-).

36 år Marie-Ève NAULT född 1982 i Trois-Rivières, Quebec, Kanada
Försvarare
70 landskamper för Kanada.
Klubbar som spelare:

Tennessee Volunteers (2000–02),
Ottawa Fury (2003),
Montreal Xtreme (2004),
Saint-Étienne (2005),
Ottawa Fury igen(2006–07),
F.C. Indiana (2008),
Chicago Red Eleven (2009),
Ottawa Fury än en gång(2010),

KIF Örebro (2013–16).

54 år BEBETO José Roberto Gama de Oliveira född 1964 i  Salvador, Bahia, Brasilien
Anfallare
75 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
Vitória (1981-83),
Flamengo (1983-89),
Vasco da Gama (1989-91),
Deportivo La Coruña (1992-96),
Flamengo igen (1996),
Sevilla (1997),
Vitória igen (1997),
Cruzeiro (1997),
Botafogo (1998-99),
Toros Neza (1999),
Kashima Antlers (2000),
Vitória för tredje gången (2000),
Vasco da Gama igen (2001-02),
Al-Ittihad (2002).  
Lag som tränare:
América (2009-10).  
Han blev världsmästare 1994 och introducerade där "vaggan" som målgest.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv