• Boris dagliga blogg

Söndagen den 7:e juli 2019

Taxichaufför klockan fem igår också.
Grattis, svenska damer till bronset!
Svenska damerna tre gånger så bra som herrarna förra sommaren.
MFF vann igen.
Argentina trea i Sydamerika.
Värdlandet Egypten utslaget.


FOTBOLLSHISTORIA:
1957: Pelé gör debut i Brasiliens landslag 16 år och 9 månader gammal.
1990: Hemmalaget Italien vinner bronsmatchen i VM över England.

FÖDDA:
Alberto, Jakub, Jürgen.

DAGENS TRÖJA

Detta var den tröjan då Sveriges herrlandslag så sensationellt tog brons i USA 1994. Den tycker jag passar alldeles utmärkt idag, då de svenska damlandslaget gjorde om denna prestation igår. De besegrade England med 2-1 och därmed blev det brons för damlandslaget.

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 6:e JULI 2019

Taxichaufför klockan fem igår också.


Tidig morgon för att köra döttrarna till tåget på Hyllie. Nej, det var inte till deras respektive arbetsplatser de skulle utan till Kastrup tillsammans för att med några kompisar göra en weekend i London. Efter den tidiga ”utflykten” för min del blev det lite mer vila för att sedan stiga upp i mer normal lördagstid. Efter lite inköp på ICA Maxi var det dags för två vänner från Västerås att komma på besök. Då de lämnade så kunde jag koncentrera mig på fotboll.
 

Grattis, svenska damer till bronset!


Det var Sveriges bronsmatch mot England i dam-VM. Jag kom in i 60:e minuten och då stod det 2-1 till Sverige. Om kommentatorerna hade sett matchen med blågula ögon vet jag inte, men det påstods att det var en rättvis seger. Det jag såg av matchen var det ett Sverige som försvarade och England som tryckte på. Det kunde blivit ett antal mål till, men när sista skottet skulle avfyras så var det oerhört fesiga skott som målvakten enkelt kunde ta. Enda riktiga skottet kom i slutet och då stod Nilla Fischer på mållinjen och nickade bort bollen. Ett sådant skott hade en manlig spelare legat och kvidit för i dödsplågor. Men inte Nilla inte. 2-1 slutade det och Sverige gjorde en prestation genom att ta brons i VM.
 

Svenska damerna tre gånger så bra som herrarna förra sommaren.


Förra sommaren geniförklarades det svenska herrlandslaget som lyckades ta sig ända till kvartsfinal innan de blev utslagna. De klarade dock inte med de tre saker som damlandslaget gjorde. För det första så lyckades damerna vinna över Tyskland. Det klarade inte herrarna av förra sommaren. Damerna tog brons. Herrarna slutade på femte plats. Damerna vann bronsmatchen över England och besegrade alltså brittiskorna. Herrlandslaget mötte också England, men de förlorade sin match och blev utslagna i kvarten. Damlandslaget gjorde alltså en tre gånger så mycket bättre prestation, och ska äras och hyllas för detta. Så grattis!
 

MFF vann igen.


Gratuleras kan också Malmö FF göras. De lyckades vinna med 2-1 i Allsvenskan igår. Visserligen bara över Örebro SK, men 2-1 är tre poäng och mer än så kan man inte få på en match. Även AIK vann sin match. 1-0 i Kalmar. Göteborg slog Sundsvall med 2-1, så de tre största städerna i Sverige är också de största i Allsvenskan. Men det är en haltande tabell då vissa lag strax ska kvala till de Europeiska Cuperna. Därför har dessa lag spelat femton matcher och andra bara tretton.
 

Argentina trea i Sydamerika.


Det var inte bara Sveriges damer som vann brons igår. Copa America håller sig också med match om tredje pris. Här var det de regerande mästarna Chile som mötte de näst mesta mästarna Argentina. Denn matchen slutade 1-1, men då tänker jag på utvisningar. Gary Medel och Lionel Messi kom ihop sig i minut 37 och så hade de båda spelat färdigt. Lite unikt med tanke på att dessa två spelare var de två kaptenerna i respektive lag. Det är väl inte precis det man tänker är ett gott föredöme som en kapten bör vara. Trots att Chile hade det mesta av spelet så hade Argentina de flesta chanserna. 2-1 vann de med och de två senaste mästarna Chile blev helt utan medaljer denna gång. Argentina blev trea.
 

Värdlandet Egypten utslaget.


Afrikanska mästerskapen fortsatte med ytterligare två åttondelsfinaler. Segrarna i de båda matcherna kommer att mötas i kvartsfinalen. Först ut var två av de mera framgångsrika afrikanska nationerna Nigeria och Kamerun. Under senare år har Nigeria klarat sig bäst och det gjorde de även igår. Efter att ha legat under med 1-2 i paus kom de tillbaka i andra halvlek och vann med 3-2. Nigeria var ett av kvartsfinallagen. Nästan alla var övertygade och att de skulle få möta värdlandet Egypten. De mötte Sydafrika. Med fem minuter kvar av matchen kom Thembinkosi Lorch fri och sköt Sydafrika till kvartsfinal mot Nigeria. Det var denna turnerings stora sensation än så länge.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e juli.

1957 Edson Arantes do Nascimento i landslaget.

Då han var 15 år gammal gjorde han entré i Santos, laget som han var trogen nästan hela sin karriär. Det dröjde inte länge förrän han var landslagsaktuell. Idag 1957 fick Pelé chansen då Brasilien mötte Argentina. Pelé var 16 år och åtta månader och 15 dagar gammal. Tyvärr så förlorade han sin premiär med 2-1. Men Brasilien fick ett mål. Vem gjorde det? Jo, Pelé givetvis!

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e juli.

1990 match om tredje plats i Italien-VM
 

På Stadio San Nicola i Bari spelades idag 1990 bronsmatchen mellan hemmalaget Italien och England. Det dröjde ända till 71:a minuten innan Roberto Baggio kunde ge sitt lag ledningen. Engelsmännen hade inte gett upp och tio minuter senare lyckades David Platt kvittera. Lagen förberedde sin på förlängning då Italien fick straff fyra minuter före slutat. Denna satte VM:s skyttekung Salvatore Schillaci. En märklig spelare som var i stort sett okänd före VM, och fortsatte vara det efter VM. En mer känd spelare fick se sig besegrad i sin sista match. Det var Englands målvakt Peter Shilton, som denna dag gjorde sin 125:e och sista landskamp.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e juli.

Alberto AQUILANI blir 35 år

Alberto AQUILANI är född 1984 i Rom, Italien.
Mittfältare
69 U-och 38 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
AS Roma (1999-2009),
Triestina (2003-04 lån),
Liverpool (2009-12),
Juventus (2010-11 lån),
AC Milan (2011-12 lån),
Fiorentina (2012-15),
Sporting Lissabon (2015-16),
Pescara (2016-17),
Sassuolo (2017 lån),
Las Palmas (2017-18).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e juli.

Jakub WAWRZYNIAK blir 36 år

Jakub WAWRZYNIAK är född 1983 i Kutno, Polen.
Försvarare
49 landskamper för Polen.

Klubbar som spelare:
Sparta Złotów (1995-2000),
MSP Szamotuły (2001),
Sparta Oborniki (2002),
Sparta Brodnica (2002-03),
Błękitni Stargard Szczeciński (2003),
Świt Nowy Dwór Mazowiecki (2003-05),
Widzew Łódź (2005-07),
Legia Warszawa (2007-13),
Panathinaikos (2009 lån),
Amkar Perm (2014),
Lechia Gdańsk (2015-18),
GKS Katowice (2018-19).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e juli.

Jürgen GRABOWSKI blir 75 år

Jürgen GRABOWSKI är född 1944 i Wiesbaden, Västtyskland
Mittfältare
44 landskamper för Västtyskland

Klubb som spelare:
SV 1919 Biebrich (1952-60),
FV Biebrich 02 (1960-65),
Eintracht Frankfurt (441 matcher 1965-80).

Han spelade sin sista landskamp 1974. Det var VM-finalen mot Nederländerna. Den vanns med 2-1 och Jürgen blev världsmästare.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln