28:e maj

NAMNSDAG

Ingeborg:
Kvinnonamnet Ingeborg är ett gammalt nordiskt namn som betyder under Ings beskydd, där Ing möjligtvis är namnet på en fornnordisk gud.

Borghild:
Borghild är ett fornnordiskt kvinnonamn som är sammansatt av orden borg som betyder beskydd och hildr som betyder strid.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Azerbajdzjan: Dagen firas till minne av självständigheten från Ryssland 1918

Nationaldag:​
Etiopien:  Dagen då Derg föll. Dagen firas till minne av att militärjuntan Derg föll denna dag 1991.

Nationaldag:​
Nepal: Dagen firas till minne av grundandet av republiken 2008.

VIP födda den 28:e maj

Några andra som också är födda den 28:e maj

1738 – 1814  Joseph Guillotin
Fransk läkare, som giljotinen har uppkallats efter.

1858 – 1939  Carl Richard Nyberg
Svensk uppfinnare och industriman. Han fick patent på en blåslampa 1881.

1926 – 2008  Mogens Glistrup
Dansk politiker, grundare och ledare för Fremskridtspartiet

1929 –  Yvonne Lombard
Svensk skådespelare. Bl a Göta Kanal 1981.

1956 –  Eva Funck
Svensk röstskådespelare, barn-tv-programledare och dockmakare. Björnes Magasin.

Några i musikens värld som är födda den 28:e maj

1944 –  Gladys Knight
Amerikansk R&B- och soulsångare samt skådespelare

1969 –  Håkan Hemlin
Svensk musiker, sångare i gruppen Nordman

1980 –  Mark Feehily
Irländsk sångare i gruppen Westlife

Några kända personer som avled den 28:e maj

1984  Eric Morecambe dog 58 år gammal i sviterna av en hjärtattack. Han var en brittisk komiker. Han bildade 1941 tillsammans med Ernie Wise ett av Englands genom tiderna populäraste komikerpar, Morecambe & Wise.

2014  Malcolm Glazer dog 85 år gammal i sviterna av ett antal strokes. Han var en  amerikansk affärsman och ägare av sportlag. Han ägde Tampa Bay Buccaneers, en klubb i National Football League(NFL), och den brittiska fotbollsklubben Manchester United.

Today in history 28:e maj

Några händelser som inträffat den 28:e maj

1810
KRONPRINS KARL AUGUST DÖR
 

Under bevistandet av exercis på Kvidinge hed i Skåne drabbas den nyvalde svenske kronprinsen Karl August av slaganfall, faller av sin häst, och avlider. Mycket snart börjar det dock cirkulera rykten om att riksmarskalken Axel von Fersen ska ha förgiftat honom, för att försöka bereda plats åt den avsatte Gustav IV Adolfs son Gustav i den svenska tronföljden. Detta leder till att riksmarskalken blir lynchad till döds under Karl Augusts begravning i Stockholm den 20 juni och att man tvingas inkalla en riksdag i Örebro, för att välja en ny svensk kronprins. I augusti väljs därmed den franske marskalken Jean Bernadotte till ny kronprins.

1937
GOLDEN GATEBRON ÖPPNAS
 

Golden Gate-bron i San Francisco på amerikanska västkusten invigs. Bron, som korsar Golden Gate-sundet har tagit fyra år att bygga och är med sina 2 150 meter världens längsta hängbro, vilket den förblir till 1964. Än idag är den ett av San Franciscos mest kända landmärken.

1987
MATHIAS RUST LANDAR SITT FLYGPLAN NÄRA RÖDA TORGET I MOSKVA
 

Västtyske Mathias Rust landar med ett litet Cessnaflygplan på en bro nära Röda torget i Moskva, dit han har flugit samma dag från Helsingfors. Han har lyckats flyga till hjärtat av den sovjetiska supermakten genom att kringgå det eftersatta sovjetiska flygförsvaret, men vad han vill uppnå med flygningen är oklart. När han landar arresteras han av KGB och får sitta ett och ett halvt år i sovjetiskt fängelse. Sovjetledaren Michail Gorbatjov använder händelsen till att rensa ut personer han vill göra sig av mig inom försvars- och flygministerierna och ersätta dem med personer som är mer välvilligt inställda till hans reformpolitik med glasnost och perestrojka.

1999
SKOTTEN I MALEXANDER
 

Efter att de tre rånarna Tony OlssonAndreas Axelsson och Jackie Arklöv har rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa flyr de mot Österbymo. Polisen tar upp jakten och vid Lillsjön i Malexander utbryter skottlossning mellan rånarna och de båda poliserna Olov Borén och Robert Karlström. Så småningom bryts radiokontakten med polisledningen och de båda poliserna hittas senare ihjälskjutna på platsen. Rånarna grips så småningom och ställs samma höst inför rätta vid Linköpings tingsrätt. De döms 2000 till livstids fängelse för rån och mord, både i tingsrätten och hovrätten (högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd), men domen blir kontroversiell, eftersom man inte kan avgöra vem som har hållit i skjutvapnet.

2008
NEPAL BLIR REPUBLIK
 

Det asiatiska bergsriket Nepal blir republik, efter att ha varit monarki i 240 år, sedan landet grundades 1768. Beslutet om statskicksbytet har fattats redan den 23 december året innan, efter folkliga protester mot kung Gyanendra redan 2006. I samband med införandet av republiken avskaffas också hinduismen som statsreligion.