• Boris dagliga blogg

Lördagen den 1:a maj 2021

Valborg går lika bra utan eld.
Karl Fredrik, inte allas favorit.

Ramadanstopp i Premier Leaguefotboll.
Geisten verkar saknas utan publik!


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/5:
2002: Airdrieonians FC läggs ner.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/5:
Christian, Darijo, Aleksandr, Marc-Vivien, Oliver, Oliver, Olaf.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 30/4 2021.

Valborg går lika bra utan eld.


Om jag minns rätt så var det exakt samma Valborgsmässoafton för mig detta år som förra. Smittorisken gjorde då som nu att det inte behövdes åka ut och stå och frysa innan en eld skulle tändas så som traditionen bjöd. Frågan är om det går åt skogen bara för att inga eldar tändes? För att få svar på detta måste jag kolla upp varför man tänder en eld. Det sas att man förr brukade börja släppa ut sina boskap på äng och mark den 1 maj. Det ansågs då bra att tända en eld vid Valborg för att hålla vargar och andra vilda djur borta från korna och getterna. Dessutom var det ett sätt att skydda sig mot häxor och att skrämma bort det onda. Med denna förklaring så anser jag att både jag och alla andra i Sverige klarar sig bra utan att ”båla”.
 

Karl Fredrik, inte allas favorit.


Det var alltså en slö och slapp dag från min sida. Dottern hade beslutat att fixa maten så inte ens den dagliga sysslan behövde jag tänka på. Min stora uppgift var att på kvällen se till så att jag fick in appen C-More på mobilen och att signalen därifrån gick till cromecasten som satt i TV:n. Det skulle bli sista avsnittet av Karl Fredrik på Eklaholm utan reklam. Lite intressant var att jag med golfgubbarna i torsdags satt och snackade om alla TV-serier som vi tittat på under pandemin. Precis som i min familj så hade de inte många gemensamma program som de tittade på. Då jag nämnde att vi hade två gemensamma program: Trädgårdstider och karl Fredrik så kunde de acceptera Trädgårdstider, men stollen Karl Fredrik vägrade de att titta på. Fast jag tycker att det är ganska intressant och ett positivt program tillskillnad till allt annat elände som går på TV.
 

Ramadanstopp i Premier Leaguefotboll.


På tal om elände så var det start på omgång 34 i Premier League då Southampton och Leicester möttes. Och då jag kom in hade det gått tio minuter och Southampton var bara tio man. Dansken Jannik Westergaard hade blivit utvisad efter en hård tackling på Vardy. Då kom alla att tänka på motsvarande möte förra säsongen. Det slutade 9-0 till Leicester och blev ett tangerat rekord som största segern i Premier Leagues historia. Men det blev inga mål i första halvlek. Istället inträffade en sak som jag aldrig varit med om i en fotbollsmatch förut. Fyra minuter i halvtio då spelet var avblåst gick Leicesters fransman Wesley Fofana av planen. Spelet stod still då han drack en flaska med en gulaktig vätska och tryckte ner en banan. Klockan var nämligen 8:26 i Southampton och då gick solen ner. Då det är ramadan och Fofana är muslim så var det tillåtet för honom att bryta fastan och äta. Det är inte bara ”Black lives matter” utan även ”Muslim lives matter”. Fast då andra halvlek startade hade tydligen Fofanas krafter tagit slut och han blev utbytt.
 

Geisten verkar saknas utan publik!


Om man tittar på tabellen så är Southampton klara för nästa säsong och hade inte mycket att spel för. Kanske kände Leicester att de är klara för Champions League och en seger hade kunnat göra den helt klara. Men det hände inte så mycket trots att de var en man mer. Då Southampton fick en straff och gjorde 1-0 så blixtrade Leicester till och inte långt efter stod det 1-1, men sedan blev det inte mer. Det märktes lite att det går mot slutet på en säsong utan publik för det tänder ju inte riktigt till. 1-1 var givetvis Southampton mer nöjt med än Leicester.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 1/5 2021.

NATIONALDAG
Marshallöarna

Sitt namn har de fått av den brittiske upptäcktsresanden John Marshall, som anlände till öarna 1788. Från 1874 stod de under i tur och ordning spansk, tysk, japansk och amerikansk förvaltning. Den 1 maj 1979 blev Marshallöarna en autonom republik och ett avtal om fri sammanslutning med USA. Hely självständigt blev landet 1986. Men "Konstitutionsdagen" från den 1 maj kvarstår som nationaldag.

TEMADAGAR:
Första maj
Arbetarrörelsens dag
Gratis serietidningsdagen
Nakna trädgårdsdagen
Budapestbakelsens dag

Första maj firas till minne av Haymarketmassakern som skedde 4 maj 1886 i Chicago. Arbetare protesterade då för rätten till åtta timmars arbetsdag när någon slängde in en bomb bland demonstranterna. I tumultet som uppstod öppnade både polis och arbetare eld mot varandra, med flera döda som följd. Flera män – de så kallade Chicagomartyrerna – dömdes felaktigt till långa fängelsestraff eller döden för bombdådet. 1890 initierade den socialistiska organisationen Andra internationalen, med säte i Frankrike, att arbetarrörelsen skulle få en egen internationell dag i solidaritet med Haymarkets offer. Datumet fastställdes till 1 maj då det var det datum då protesterna som ledde till Haymarketmassakern hade påbörjats.

Sedan 1890 har den
internationella arbetarrörelsen använt dagen som en demonstrationsdag. 1938 blev 1 maj en nationell helgdag i Sverige.
 

Gratis serietidningsdagen (Free Comic Book Day) skapades 2002 av Joe Field som ägde en serietidningsbutik, Flying Colors Comics i Concord i Kalifornien. Han upptäckte att filmer med seriefigurer gjorde att även intresset för seriemagasinen hade börjat öka igen. Dagen som bestämdes var första lördagen i maj.
 

Budapestbakelsen har även namn som Budapestrulle, Budapeststubbe och Budapestlängd. Budapestbakelsen bakas som en rulltårta för att skäras upp till mindre bakelser. Den består av en marängbotten med hasselnötter, fyllning av grädde tillsammans med mandariner och efter uppskärning, dekoreras med choklad.
Budapestbakelsen är ett numera klassiskt svenskt bakverk. Den skapades av en konditor vid namn Ingvar Strid som var verksam i Vetlanda i mitten av förra århundradet. Ingvar ska enligt historierna rest mycket och haft en kärlek till Budapest och Ungern och namngav sitt bakverk efter staden. ”Vetlanda”-bakelsens dag började firas 2013. Denna dag går för mig före alla de andra temadagarna.

NAMNSDAG
Valborg

Valborg infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess. Valborg är ett av många katolska helgon. Hon firas den 1 maj eftersom hon begravdes då i slutet av 700-talet.
Enligt legenden var Valborg en engelsk kungadotter. År 748 kom hon till Tyskland där hennes bror Wunnibald grundat klostret Heidenheim. På klostret blev Valborg en from abedissa tills hon dog 25 februari någon gång kring 780 (olika årtal nämns i olika källor). Därför firas hennes namnsdag på kontinenten 25 februari. I helgonkalendern blev dock hennes 1 maj.

1986 försökte man att sätta in Maj och Maja på dagens datum. Maj flyttades till 19 maj 2001 och Maja utgick samma år.

Philippus (Filippus) och Iacobus (Jakob) fanns på dagens datum före 1901, till minne av två av Jesu apostlar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A MAJ.

2002 Den röda diamanten blir värdelös

Idag 2002 lades den skotska ligaklubben Airdrieonians F.C. ner. Klubben bildades 1878 som Excelsior F.C. 1881 bytte de namn till Airdrieonians, och fick smeknamnet Den Röda Diamanten. Deras största framgång kom 1924 då de vann skottska cupen över Hibernian med 2-0. Mot slutet hade de börjat få så stora skulder att de inte kunde fortsätta vara en fotbollsklubb. De senaste två åren söktes efter nya ägare och sponsorer utan lycka. Sista matchen skulle spelas mot Ayr United den 27:e april. Fansen som anade vad som skulle hända med klubben protesterade med att storma planen och matchen avbröts. Då klubben gick i konkurs blev det inte något omspel utan Ayr fick segern med 1-0.
 

Samma år fick Airdrie supportern Jim Ballantyne övertalat division tvålaget Clydebank F.C. att flytta till Airdrie. Laget bytte namn till Airdrie United och 2013 ändrade de namn igen till Airdrieonians.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Christian BENÍTEZ blev 27 år

Christian Rogelio BENÍTEZ Betancourt var född 1986 i Quito, Ecuador
Anfallare
60 A-landskamper för Ecuador (2005-13).

Klubbar som spelare:
El Nacional (1997-2007),
Santos Laguna (2007-11),
Birmingham City (2009-10 lån),
blev América (2011-13).

Under sommaren 2013 sökte han hjälp på ett sjukhus i Doha, Qatar för smärtor i bröstet. Under väntetiden på sjukhuset avled han av en hjärtattack den 29:e juli 2013.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Darijo SRNA blir 39 år

Darijo SRNA är född 1982 i Metković, Jugoslavien
Försvarare/Mittfältare
25 U- och 134 A-landskamper för Kroatien (1998-2016).

Klubbar som spelare:
GOŠK Gabela (1991-93),
Neretva Metković (1993-99),
Hajduk Split (1999-2003),
Sjachtar Donetsk (2003-18),
Cagliari (2018-19).

Lag som tränare:
Shakhtar Donetsk (2019–20 assisterande)
Shakhtar Donetsk (2020– director of football)

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Aleksandr HLEB blir 40 år

Aleksandr Paŭlavitj HLEB är född 1981 i Minsk, Vitryssland
Mittfältare
24 U- och 80 A-landskamper för Vitryssland (2000-19).

Klubbar som spelare:
Dynamo Minsk (1987-98),
BATE Borisov (1998-2000),
VfB Stuttgart (2000-05),
Arsenal (2005-08),
FC Barcelona (2008-12),
VfB Stuttgart (2009-10 lån),
Birmingham City (2010-11 lån),
VfL Wolfsburg (2011 lån),
Krylia Sovetov Samara (2012),
BATE Borisov igen (2012-13),
Konyaspor (2014),
Gençlerbirliği (2015),
BATE Borisov än en gång (2015),
Gençlerbirliği igen (2016),
BATE Borisov än en gång (2016),
Krylia Sovetov Samara (2017),
BATE Borisov än en gång (2018-19).
Isloch Minsk Raion (2019).

Hleb ägde inte några egna fotbollsskor förrän han blev tolv år gammal, p.g.a. fattigdomen som rådde i dåvarande Sovjetunionen, och han tränade under sina första tio fotbollsår på asfaltsplaner.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Marc-Vivien FOE blev 28 år

Marc-Vivien FOE var född 1975 i Yaoundé, Kamerun.
Mittfältare
3 U- och 62 A-landskamper för Kamerun (1993-2003).

Klubbar som spelare:
Union Garoua (1991-92),
Canon Yaoundé (1992-94),
Lens (1994-98),
West Ham United (1998-2000),
Lyon (2000-02),
Manchester City (2002-03 lån).

Han föll ihop under semifinalen mot Colombia under FIFA Confederations Cup den 26:e juni 2003 och dog direkt av en förtjocknad i hjärtmuskulaturen.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Oliver NEUVILLE blir 48 år

Oliver Patric NEUVILLE är född 1973 i Locarno, Schweiz.
Anfallare
69 A-landskamper för Tyskland (1998-2008).

Klubbar som spelare:
US Gambarogno (1979-90),
Locarno (1991-92),
Servette (1992-96),
Tenerife (1996-97),
Hansa Rostock (1997-99),
Bayer Leverkusen (1999-2004),
Borussia Mönchengladbach (2004-10),
Arminia Bielefeld (2010).

Neuville föddes och växte upp i Schweiz, men spelade 69 landskamper och gjorde 10 mål för det tyska landslaget och deltog i två VM-turneringar (VM 2002 och VM 2006) och en EM-turnering (EM 2008).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Oliver BIERHOFF blir 53 år

Oliver BIERHOFF är född 1968 i Karlsruhe, Västtyskland.
Anfallare
10 U-landskamper för Västtyskland (1988-90) och 70 A-landskamper för Tyskland (1996-2002).

Klubbar som spelare:
Bayer Uerdingen (1986-88),
Hamburger SV (1988-90),
Borussia Mönchengladbach (1990),
Austria Salzburg (1990-91),
Ascoli (1991-95),
Udinese (1995-98),
AC Milan (1998-2001),
AS Monaco (2001-02),
Chievo (2002-03).

Europamästare 1996 där han avgjorde finalen mot Tjeckien med två mål, det sista ett Golden Goal.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Olaf THON blir 55 år

Olaf THON är född 1966 i Gelsenkirchen, Västtyskland.
Försvarare/Mittfältare
13 U-landskamper för Västtyskland och 52 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland (1983-98).

Klubbar som spelare:
STV Horst-Emscher (1972-80),
Schalke 04 (1980-88),
Bayern München (1988-94),
Schalke 04 igen (1994-2002).  

Lag som tränare:
VfB Hüls (2010-11).

Världsmästare 1990.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA FÖRSTA MAJ!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv