19:e maj

NAMNSDAG

Maj:
Kvinnonamnet Maj (även stavat May eller Mai) är en kortform av Maja (Maria), och populariserades i Sverige i slutet av 1800-talet.

Majken:
Kvinnonamnet Majken (lilla Maj) är ursprungligen en variant av det lågtyska namnet Mariken som är en diminutivform av Maria. 

VIP födda den 19:e maj

Några andra som också är födda den 19:e maj

1979 –  Diego Forlán
Uruguayansk fotbollsspelare

Några i musikens värld som är födda den 19:e maj

1861 – 1931  Nellie Melba
Australisk operasångare (sopran), som har fått efterrätten Peach Melba uppkallad efter sig.

1932 – 1966  Alma Cogan
Brittisk popsångare  ¤ The Tennessee Waltz

1949 – 2021  Dusty Hill
Amerikansk musiker, gitarrist i rockgruppen ZZ Top ¤ La Grange and Gimme all Your Lovin

1951 – 2001  Joey Ramone
Amerikansk musiker och låtskrivare, sångare i punkgruppen The Ramones ¤ Blitzkrieg Bop

1954 –  Phil Rudd
Australisk musiker, trumslagare i gruppen AC/DC ¤ Back in Black

1972 –  Jenny Berggren
Svensk popsångare och låtskrivare, sångare i gruppen Ace of Base ¤ Here I Am

Några kända personer som avled den 19:e maj

1536  Anne Boleyn dog 28 eller 35 år gammal genom halhuggning, avrättad. Hon var markisinna av Pembroke, andra maka till kung Henrik VIII av England och mor till Elisabet I av England.

1994  Jacqueline Kennedy Onassis dog 64 år gammal av cancer. Hon var en amerikansk fru. Först till USA:s president John F Kennedy och sedan till den grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis. 

2014  Jack Brabham dog 88 år gammal i sviterna av njur- och leverproblem. Han var en australisk racerförare, Formel 1. Jack Brabham är far till racerförarna David och Gary Brabham och hade sitt eget stall för hans eget bilmärke, Brabham.

Today in history 19:e maj

Några händelser som inträffat den 19:e maj

1536
ANNE BOLEYN AVRÄTTAS
 

Två dagar efter att den engelske kungen Henrik VIII har låtit upplösa sitt äktenskap med Anne Boleyn blir hon avrättad genom halshuggning på Towern i London, anklagad för högförräderi. Den verkliga orsaken är dock, att Henrik vill skaffa sig en ny hustru, eftersom Anne Boleyn inte har skänkt honom någon son, som kan bli arvinge till den engelska tronen, och han inser, att han inte kan skilja sig en andra gång (han har redan skilt sig från sin första hustru Katarina av Aragonien fem år tidigare). Trots att hans nästa hustru Jane Seymour föder honom sonen Edvard kommer Henrik att gifta sig totalt sex gånger.

1802
NAPOLEON INSTIFTAR HEDERSLEGIONEN
 

Den franske förstekonsuln Napoleon Bonaparte instiftar orden Hederslegionen, som en ersättning för de tidigare kungliga ordnar som har funnits i Frankrike och den blir landets finaste statsorden. Under restaurationen av det franska kungadömet senare under 1800-talet hamnar den under de återinförda kungliga ordnarna i rang, men när kunga- och sedan även kejsardömet på nytt har fallit blir Hederslegionen på nytt högst i rang bland landets ordnar.

1836
CYNTHIA ANN PARKER KIDNAPPAS AV COMANCHEINDIANER
 

Den åttaåriga vita flickan Cynthia Ann Parker blir under massakern vid Parkers fort kidnappad av comancheindianer tillsammans med sin lillebror och två andra kvinnor. Hon kommer sedan att leva i 24 år med comancherna, gifter sig med en av deras hövdingar och blir sedermera mor till deras siste hövding Quanah Parker. När hon 1860 blir ”räddad” av medlemmar ur poliskåren Texas Rangers vägrar hon att återanpassa sig till de vitas liv och försöker vid flera tillfällen rymma tillbaka till sin stam.

1919
URSPRUNGET TILL RÄDDA BARNEN BILDAS
 

Den brittiska filantropen Eglantyne Jebb håller ett möte i konserthuset Royal Albert Hall i London, där hon offentligt startar en förening, som får namnet The Save the Children Fund (i dagligt tal Save the Children) och vars syfte är att ”erbjuda hjälp åt de barn, som lider av krigets effekter”. Tillsammans med sin systerDorothy Buxton har hon grundat föreningen redan 15 april, men nu blir den alltså offentlig. På dagen ett halvår senare (den 19 november) grundas den svenska avdelningen, som får namnet Rädda Barnen.

1922
GENUAKONFERENSEN AVSLUTAS
 

Den så kallade Genuakonferensen, som har pågått i italienska Genua sedan 10 april, avslutas. Konferensens syfte har varit att få till stånd en återuppbyggnad av Central- och Östeuropa efter första världskriget och att upprätta kontakter mellan de kapitalistiska staterna i Västeuropa och den kommunistiska regimen i det nygrundade Sovjetunionen. Resultatet av konferensen blir dock magert, men det är första gången efter kriget, som Tyskland och Ryssland/Sovjetunionen får tillträde till internationella förhandlingar på jämlika villkor med övriga deltagarländer.

1982
IFK GÖTEBORG VINNER UEFA-CUPEN
 

Den svenska fotbollsklubben IFK Göteborg besegrar Hamburger SV med 3–0 på Volksparkstadion i Hamburg inför 61 000 åskådare. Göteborgslaget blir därmed den första svenska fotbollsklubb, som vinner den europeiska fotbollsturneringen Uefacupen.